Follow us:

Top

Ushuaia, grad ekstrema. Ljeti će vas sunce pozdraviti već u 5 sati ujutro, a zaći će u 22 sata! Za razliku od toga, samo 7 sati dana čeka vas zimi, od 10 ujutro do 17 sati. Ovo je jedno od onih nestvarnih mjesta gdje vam priroda osvježi pamćenje i podsjeti vas na svoju snagu i surovost.

Ushuaia, najjužniji grad na svijetu

Prekrasna i velika Argentina može se pohvaliti činjenicom da se u njoj smjestio najjužniji grad na svijetu. Danas jedna od poznatijih turističkih destinacija Argentine, grad Ushuaia s ponosom nosi titulu grada na kraja svijeta. Zbog jedinstvene lokacije grada ovdje se na maloj udaljenosti nalaze more, skijališta i šume.

Grad Ushuaia smjestio se na otoku Isla Grande de Tierra del Fuego i glavna je i vrlo užurbana luka na kanalu Beagle. Sjeverno od grada nalazi se veličanstvena planina i lednjak Martial.

Indijanci Yamana su bili prvi ljudi koji su ovdje živjeli još prije 10.000 godina. Sredinom 19. stoljeća na otok stižu britanski misionari, koji su do tad izoliranom stanovništvu otoka donijeli nove bolesti, te ovih Indijanaca danas više gotovo i nema. Njihov jezik ostao je sačuvan samo u pisanom obliku.

Grad je osnovala argentinska ekspedicija 1884. godine. Kako bi osigurali svoju prevlast u Ushuaiu, Argentinci su početkom 20. stoljeća u gradu otvorili kaznionicu za opasne i višestruke prijestupnike, koji su ovdje prebačeni iz Buenos Airesa. Danas se bivši zatvor koristi kao pomorski muzej.

U zadnjih nekoliko godina jako je narastao broj stanovnika koji ovdje žive. Velikim dijelom porast broja stanovnika može zahvaliti razvoju turizma, ali i mjerama repopulacije koje je poduzela argentinska vlada.

Izleti iz Ushuaia

Turisti posjećuju Ushuaia u ljetnim mjesecima, od prosinca do ožujka. Tada su dani najtopliji. Iako je ljeto, spakirajte i topliju odjeću jer je vrijeme ovdje jako nepredvidljivo.

Zadnjih se desetak godina grad užurbano razvija zahvaljujući razvoju turizma. Tu su brojni novi hoteli, kasina i restorani. Ovdje je i međunarodni aerodrom.

Grad je polazišno mjesto za mnoge izlete na Antarktiku, kao i odredište velikih kruzera. Brojni otoci oko grada prepuni su životinja, ptica, pingvina i tuljana, a ako ste sretni u moru možete vidjeti kitove ubojice (orke). Sve to možete vidjeti prilikom krstarenja po kanalu Beagle.

Jedino mjesto južnije od Ushuaija je Antarktika. Udaljena samo 1000 kilometara.

Najjužnije skijalište na svijetu

U neposrednoj blizini Ushuaia smjestilo se nekoliko skijališta. Tu se nalazi i najjužnije skijalište na svijetu, Cerro Castor, na kojem je moguće skijati samo 200 metara iznad razine mora!

Ovaj dio Argentine ima najdužu skijašku sezonu u Južnoj Americi, koja traje od lipnja do listopada.

Vlak za kraj svijeta

Najjužniju prugu na svijetu izgradili su zatvorenici kako bi povezali zatvor sa šumom u kojoj su sjekli drvo. Danas se svim turistima pruža mogućnost vožnje u replikama starih engleskih vagona koje vuče parna lokomotiva. Za vrijeme vožnje “vlakom do kraja svijeta” možete čuti zanimljivu priču vodiča (na engleskom ili španjolskom jeziku) o prošlosti ovog “osuđeničkog vlaka”.

Vlak staje na nekoliko stanica. Na stanici De la Macarena Cascade možete obići rekonstruirano indijansko naselje i pogledati vodopad Macarena. Vlak vas dalje vozi kroz subantarktičku šumu koju su kroz 50 godina svakodnevno eksploatirali zatvorenici.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom