Follow us:

Top

Buenos Aires se smatra za jedan od najljepših gradova svijeta. Leži uz rijeku Rio de la Plata. U njemu živi oko 3 milijuna ljudi! U ovako velikom i prometnom gradu ćete se osjećati kao i u bilo kojem drugom velikom gradu. Sve dok ne dođete u La Bocu i spoznate njegovo srce i dušu. Donosimo vam naša iskustva i preporuke što posjetiti u Buenos Airesu. U njemu smo bili u prosincu 2019. godine.

Dok šetate kroz grad u oko će vam upasti dvije stvari. Prvo, tu su bezbrojni murali po zidovima i drugo, brojne škole tanga privlače nove učenike plešući tango po gradskim ulicama i trgovima.

Buenos Aires Tango 4
Buenos Aires Tango 3
Buenos Aires Tango 2
Buenos Aires Tango 1

Naziv Buenos Aires znači dobar zrak.

Obilazak Buenos Airesa

Znate li koliko ima kazilišta u Buenos Airesu? Više od 280, što ga čini svjetskim pobjednikom u toj kategoriji. Brojna su kazališta danas prenamjenjena u druge svrhe.

Staro kazalište u Buenos Airesu pretvoreno je u knjižnicu

Predsjednikova palača se naziva Casa Rosada, u prijevodu ružičasta kuća. Zašto? Jer je ružičaste boje. 🙂

Palača se smjestila na glavnom gradskom trgu, Plaza de Mayo. S poznatog balkona palače koji gleda na trg, sredinom 20. stoljeća okupljenom su se narodu obraćali Evita i Juan Paron. Sve je to Madonna ovjekovječila u filmu Evita. Palaču je moguće turistički obići.

Casa Rosada

Po nekim istraživanja Buenos Aires ima najveći broj knjižara od svih gradova na svijetu. Ljubitelji knjige, ovo je vaš grad!

La Boca u Buenos Airesu

La Boca je najpoznatija od 48 četvrti ovog velikog grada. Romantičari kažu da je tango rođen upravo ovdje. Šarene ulice zovu na fotkanje… U restoranima su pozornice gdje se pleše tango.

Do kasnog 19. stoljeća ova šarena radnička četvrt bila je glavna luka Buenos Airesa. Naziv La Boca znači usta, što slikovito označava ušće rijeke Riachuelo. Kroz ovu su rijeku na kontinent ulazila sva plovila pristigla iz daleke Europe. Ovo je prvo mjesto na kojem su doseljenici pristigli u Argentinu.

Najslikovitija četvrt u gradu u potpunosti se razlikuje i od starog i od modernog Buenos Airesa. Popularno ekstravagantno susjedstvo obavezno je odredište turista koji posjećuju glavni grad Argentine.

Ipak, potrudite se ne ići u ovu četvrt u kasne noćne sate… Uvriježeno je pravilo za sigurnost turista koji posjećuju La Bocu: što su kuće svježije obojane, taj je dio četvrti sigurniji za turiste!

Buenos Aires La Boca 7
Buenos Aires La Boca 6
Buenos Aires La Boca 5
Buenos Aires La Boca 4
Buenos Aires La Boca 3
Buenos Aires La Boca 2
Buenos Aires La Boca 1

Caminito, ulica tanga

Drvene šarene kućice četvrti postale su dom brojnih umjetnika koji upravo ovdje skupljaju inspiraciju za svoja djela.

U četvrti se smjestila popularna 100 metara duga pješačka ulica Caminito, poznata po čestim izvedbama tanga na otvorenom. Ova je ulica najsigurnija za turiste i pravi je muzej na otvorenom.

Brojni zaposlenici restorana će vas pokušati uvesti baš u njihov restoran.

Caminito je i naziv tipičnog argentinskog tanga. Teško ćete izbjeći suvenirnice s tango povezanim predmetima. Tu su i brojne galerije, tango klubovi, ali i talijanske kavane.

La Bombonera, stadion popularnih Boca Juniorsa

Ljubitelji nogometa sigurno će posjetiti dom kluba Boca Juniors, slikoviti stadion La Bombonera i muzej u sklopu stadiona. Ovaj je klub jedan od omiljenih argentinskih nogometnih klubova, što je velika stvar za klub obzirom da su Argentinci narod koji naprosto obožava nogomet.

La Bombonera 3
La Bombonera 2
La Bombonera 1

Fun fact: prije nego se zaredio, papa Franjo je jedno vrijeme radio kao izbacivač u noćnom klubu u Buenos Airesu.

Najpoznatije groblje u Buenos Airesu

Što još trebate vidjeti u Buenos Airesu? U kvartu Recoleta posjetite istoimeno groblje. Najposjećeniji grob je onaj Evite Peron. Ali tu je pokopano i puno poznatih nobelovaca, generala, pjesnika, pa čak i Brena i njen Dasa imaju svoja grobna mjesta.

Groblje u Buenos Airesu

Buenos Aires je prepun zanimljivih spomenika, trgova i velikih parkova. Arhitektura grada podsjeća na arhitekturu Pariza i Madrida. Cijela regija između kvartova Recoleta i Palermo obiluje zelenilom, parkovima i vrtovima i spada među elitnije dijelove Buenosa. Kvart Palermo nas se nije previše dojmio, nakon La Boce od dan prije sve su ulice izgledale dosadnjikavo. Ali velika mu je prednost što je i klopa i cuga bila skoro duplo jeftinija nego u Boci pa smo odmah navalili.

Buenos Aires 7
Buenos Aires 6
Buenos Aires 5
Buenos Aires 3
Buenos Aires 2
Buenos Aires 1

Znate li da je Argentina dom najjužnijeg grada na svijetu? Jedino mjesto južnije od argentinskog grada Ushuaija je Antarktika. Udaljena je samo 1000 kilometara.

Iz Buenosa najprije letimo za Santiago gdje nakon 2 sata leta slijećemo u 23h. Let za Uskršnji otok nam je u 7h ujutro.

Fotografije: Maja i Nikola

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom