Follow us:

Top

Uvjeti i pravila privatnosti

1. UVOD

1.1. ViagemIT d.o.o. je trgovačko društvo koje stoji iza projekta SvjetskiPutnik.hr. Adresa sjedišta: Jaruščica 11, 10000 Zagreb; OIB: 58962431570, (dalje u tekstu skraćeno: SvjetskiPutnik), koje se u smislu Opće uredbe o zaštiti podataka (EU) 2016/679 od dana 11.05.2018. godine i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (N.N. 42/2018; dalje u tekstu skraćeno: Zakon) smatra voditeljem obrade osobnih podataka.

1.2. ViagemIT je IT poduzeće specijalizirano za razvoj online aplikacija i projekata, a jedna od glavna domena kojom se bavi je turizam. SvjetskiPutnik je projekt koji nije povezan s ostalim projektima poduzeća, a nalazi se na domeni svjetskiputnik.hr

1.3. SvjetskiPutnik.hr zamišljen je kao portal na kojemu će ljubitelji putovanja saznati korisna iskustva, savjete i informacije o turističkim destinacijama i inspirirati se idejama gdje putovati. Želja osnivača portala je stvoriti mjesto na kojem posjetitelji mogu opušteno pregledavati stranice i dijeliti vlastito iskustvo putovanja. Kako bi osigurali ležernost portala, molimo svoje posjetitelje i članove da se pridržavaju sljedećih pravila.

1.3. Ovdje želimo javno pojasniti koje osobne podatke prikuplja portal SvjetskiPutnik, na koji način i u koju svrhu, koja su Vaša prava, te druge pojedinosti značajne za obradu i zaštitu osobnih podataka. Ovdje opisana pravila i uvjeti vrijede za sve osobne podatke na portalu. SvjetskiPutnik može uz privolu suradnika ili autora dozvoliti partnerima objavu istog sadržaja na portalima i medijskim kanalima svojih suradnika.

1.4. Autorska prava i reklamiranje

  • 1.4.1. Svi autori samostalno odgovaraju da njihov sadržaj ne krši autorska prava, da su isti autor ili imaju dozvolu autora za prikaz sadržaja.
  • 1.4.2. Spam, lančane poruke, reklamiranje i slični postupci su zabranjeni, ne predstavljaju tematiku portala i svaki korisnik koji ne prihvaća ova pravila može biti sankcioniran.

1.5. Ispravnost objavljenih tekstova

  • 1.5.1. Svjetski Putnik vode i održavaju ljubitelji putovanja i entuzijasti koje ne mogu garantirati potpunu ispravnost napisanog sadržaja. Unaprijed se ispričavamo ako su neki podaci na portalu netočni, a sve posjetitelje pozivamo da nas upozore na nepravilnost i poboljšanje kvalitete portala.
  • 1.5.2. Navedeni tekstovi pojedinih autora ne moraju značiti generalni stav samog portala. Svi objavljeni tekstovi prolaze provjeru urednika, no moguće su pogreške. Stoga bilo kakvi društveni ili politički stavovi pojedinaca autora ne znače stav portala te ukoliko uočite bilo kakav propust ili problem, molimo da nam javite na info@svjetskiputnik.hr. Naš portal treba biti mjesto za inspiraciju i pozitivan pogled na svijet, a sve negativno želimo spriječiti u korijenu.

2. DEFINICIJE

2.1. U ovoj izjavi se koriste sljedeći izrazi koji prema GDPR-u imaju sljedeće značenje:

  • 2.1.1. “osobni podaci” su podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi; pojedinac čiji se identitet može utvrditi jest osoba koja se može identificirati izravno ili neizravno, osobito uz pomoć identifikatora kao što su ime, identifikacijski broj, podaci o lokaciji, IP adresa.
  • 2.1.2. “obrada” znači svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka, bilo automatiziranim bilo neautomatiziranim sredstvima kao što su prikupljanje, bilježenje, organizacija, strukturiranje, pohrana, prilagodba ili izmjena, pronalaženje, obavljanje uvida, uporaba, otkrivanje prijenosom, širenjem ili stavljanjem na raspolaganje na drugi način, usklađivanje ili kombiniranje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje;

3. NAČIN PRIKUPLJANJA OSOBNIH PODATAKA

3.1. SvjetskiPutnik može prikupljati Vaše osobne podatke na sljedeće načine:

  • 3.1.1. Ako posjetite ili pretražujete našu web stranicu.
  • 3.1.2. Ako posjetite naše profile na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube i druge.
  • 3.1.3. Ukoliko se prijavite na naš newsletter.
  • 3.1.4. Ukoliko su nam treće osobe proslijedile Vaše podatke na dopušten način.
  • 3.1.5. Ako smo Vas kontaktirali radi toga što ste javno objavili svoje podatke za potrebe legitimnog interesa suradnje (primjerice, bavimo se istom djelatnošću i tražite partnere, suradnike ili promotivne kanale).
  • 3.1.6. Ukoliko ste nas kontaktirali putem web obrasca za kontakt ili direktno putem maila.

4. VRSTE OSOBNIH PODATAKA I NAČINI OBRADE

4.1. SvjetskiPutnik skuplja tri vrste podataka:

  • 4.1.1. Za anonimne posjetitelje se skupljaju IP adresa i tehnički podaci (okvirna lokacija, vrsta internet preglednika i slično) pomoću aplikacija Google Analytics, SemRush i HubSpot.
  • 4.1.2. Za one koje nas kontaktiraju ili postoji legitiman interes moguće je prikupiti mail adresu, ime i prezime, adresu, podatke o poduzeću ukoliko je riječ o legitimnom i poslovnom interesu ili Vašem incijalnom kontaktu.
  • 4.1.3. Za autore tekstova uredništvo portala kreira korisnički račun na portalu. Ime, prezime te moguća fotografija autora na javnom su dijelu portala objavljeni samo u slučaju da autor to odobri. Mail adresa s koje nam se autor teksta javio, nije javno dostupna na portalu.

U svakom od navedenih slučajeva skupljaju se minimalni nužni podaci.

4.2. Podaci se skupljaju i obrađuju kako bi:

  • 4.2.1. Poboljšali kvalitetu portala saznanjem o bazi čitatelja i npr. njihovoj lokaciji.
  • 4.2.2. Čitateljima jasno objasnili o kojem je autoru teksta riječ.
  • 4.2.3. Kako bismo Vam mogli ponuditi poslovnu suradnju.
  • 4.2.4. Kako bismo Vam mogli ponuditi sadržaj putem maila, newslettera ili drugog medija na koji ste nam dali privolu.

5. LEGITIMNI INTERES

U određenim slučajevima imamo legitimni interes za prikupljanje i obradu Vaših osobnih podataka.

5.1. Vašu IP adresu prikupljamo i obrađujemo jer smatramo da je naš legitimni interes zaštiti se od prijevara i zaštititi odnosno osigurati sigurnost. Također, te podatke koristimo kako bismo analizirali, između ostalog i u statističke svrhe, posjećenost i korištenje naše Internet stranice.

5.2. Naše stalne i povremene klijente i poslovne partnere putem newslettera možemo obavještavati o našim uslugama i novitetima u svezi naših usluga u skladu s člankom 6. stavkom 1. točkom GDPR-a.

5.3. U svakom trenutku imate pravo prigovora na takvu obradu Vaših osobnih podataka, bilo u odnosu na početnu ili daljnju obradu, u bilo koje vrijeme i besplatno. Napominjemo da se možete u svakom trenutku odjaviti sa primanja newslettera odabirom opcije “Odjava” na u svakom zaprimljenom newsletteru ili mailom na jana@svjetskiputnik.hr

6. POVEZNICE, KOLAČIĆI I IP ADRESE

6.1. Na portalu ćete naći poveznice na Internet stranice partnera ili zanimljivih portala. Postavljamo ih jer smatramo da bi mogle biti potrebne ili korisne.

6.2. SvjetskiPutnik ne odgovara na pravila korištenja drugih portala čije su poveznice postavljene na sadržaj portala.

6.3. Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja, ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati u Pravilima o kolačićima.

6.4. Koristimo i kolačiće treće strane koji dolaze s reklama drugih Internet adresa za moguće potreba kvalitetnijeg oglašavanja kako bi Vam ponudili ciljani sadržaj. Ukoliko primjetite da se naš portal automatizmom oglašivačkih alata (Google, Facebook i drugi) neprimjereno oglašava, molimo Vas da nas obavijestite na info@svjetskiputnik.hr

6.5. Kolačići se mogu postaviti i ako koristite društvene mreže, ako posjetite odnosno pratite naše stranice preko društvenih mreža ili slično ili ste na istima izvršili određenu aktivnost odnosno interakciju (primjerice Facebook like i share gumbi) preko društvenih mreža, primjerice Facebook, Instagram, YouTube i dr.

6.6. Podatke o Vašoj IP adresi prikupljamo prvenstveno iz sigurnosnih i tehničkih razloga, ali i u svrhu statistike i analize te unaprjeđenja kvalitete naših usluga koje Vam pružamo.

6.7. Radi praćenja podataka o posjećenosti naša Internet stranica koristi Google Analytics. Podaci se prikupljaju preko kolačića treće strane i IP adresa. Google Analytics čuva podatke trajno, a korisnik ih može izbrisati odnosno spriječiti. Za više informacija posjetite https://policies.google.com/privacy/google-partners?hl=en.

7. ČUVANJE OSOBNIH PODATAKA I SIGURNOST

7.1. Vaše osobne podatke nećemo čuvati duže nego što je nužno za ispunjavanje odnosno postizanje svrhe u koju su prikupljeni. U pravilu ćemo osobne podatke ugovornih strana čuvati trajno, osobne podatke osoba koje su se prijavile za primanje obavijesti (newsletter) – do povlačenja privole, odnosno do prestanaka našeg legitimnog interesa, osobne podatke osoba koje su nas kontaktirale iz nekog razloga – dok traje komunikacija, itd.

7.2. Kada nam Vaši osobni podaci više ne budu nužni, odnosno prestane osnova za njihovu obradu, izbrisat ćemo ih iz našeg sustava, odnosno uništit ćemo dokumentaciju u kojoj su isti sadržani, ovisno o slučaju te ukoliko zakonski nije određeno drugačije radi posebnih slučajeva (prijava neprimjerenog sadržaja, hakerskog napada na portal i slično).

7.3. Sadržaj portala je osiguran sigurnom enkripcijom komunikacije, a smješten na Amazon serverima unutar EU po standardima industrije.

8. VAŠA PRAVA U VEZI OSOBNIH PODATAKA

8.1. Imate pravo tražiti i dobiti od nas kao voditelja obrade potvrdu obrađuju li se Vaši osobni podaci te ako se takvi osobni podaci obrađuju, pristup osobnim podacima i informacijama, u skladu s člankom 15. GDPR-a.

8.2. Imate pravo zahtijevati od nas kao voditelja obrade ispravak osobnih podataka koji se na Vas odnose, a koji su netočni ili nepotpuni.

8.3. Imate pravo zahtijevati od nas kao voditelja obrade brisanje osobnih podataka koji se na Vas odnose, a mi ćemo iste obrisati bez nepotrebnog odgađanja ako je ispunjen koji od uvjeta iz članka 17. stavka 1. GDPR-a.

8.4. Pravo na brisanje osobnih podataka nije apsolutno pravo i ono ne nadilazi naše obveze koje proizlaze iz mjerodavnih zakona i propisa. Dakle, u određenim situacijama nećemo biti u mogućnosti obrisati osobne podatke u mjeri u kojoj je njihova obrada nužna. Primjerice, radi zakona koji se tiču poslovanja, poreza ili u slučaju da je uočeno iskrivljeno ponašanje ili koje nije u skladu s dobrim namjerama (pokušaj brisanja ili mijenjanja sadržaja koje nije u skladu s pravilima korištenja).

8.5. Imate pravo zahtijevati od nas kao voditelja obrade ograničenje obrade svojih osobnih podataka ako:

  • 8.5.1. osobni podaci nisu točni
  • 8.5.2. radi zakonskih razloga ne smijemo brisati podatke, no postoje zakonske odredbe za ograničavanje upotreba podataka
  • 8.5.3. ako podaci nisu više potrebni
  • 8.5.4. u slučaju prigovora koji je zakonski osnovan

9. PRAVO NA PRIGOVOR

9.1. Obrađivat ćemo Vaše podatke u skladu s GDPR-om, drugim mjerodavnim zakonima i propisima te primjenjivati organizacijske i tehničke mjere za zaštitu osobnih podataka. Ako smatrate da Vaše osobne podatke obrađujemo na nezakonit način i smatrate da ne možete zajedno s nama naći rješenje Vaše situacije, imate pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu, odnosno Agenciji za zaštitu osobnih podataka (www.azop.hr) sa sjedištem u Zagrebu, Martićeva 14.

10. NAŠI KONTAKT PODACI I NAPOMENE

10.1. Za sva eventualna pitanja i informacije glede obrade Vaših osobnih podataka i ostvarivanja Vaših prava možete kontaktirati i našeg službenika za zaštitu osobnih podataka: Ivan Ilijašić, ivan@svjetskiputnik.hr ili pismeno na adresu ViagemIT d.o.o., Jaruščica 11, 10000 Zagreb. Naznaka: SvjetskiPutnik – za službenika za zaštitu osobnih podataka

11. PREUZIMANJE SADRŽAJA SA SVJETSKIPUTNIK.HR

11.1. Dozvoljeno je preuzimanje originalnih putopisa i tekstova objavljenih na portalu Svjetskiputnik.hr, u maksimalnoj dužini do 600 slova. Uz preuzeti je tekst obavezno navesti izvor, autora imenom i prezimenom te staviti poveznicu na originalni tekst. Iznimno se s uredništvom portala mogu dogovoriti drugačiji uvjeti. 

11.2. Ukoliko se bilo koji dio sadržaja objavljenog na portalu Svjetskiputnik.hr prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršitelja će biti pokrenut postuapak u skladu sa Zakonima i pravilnicima o zaštiti autorskih prava po regulativi Republike Hrvatske i Europske Unije, što može uključivati i pokretanje pravnog postupka, sa sjedištem suda u Zagrebu, Hrvatska ili na aribražnom sudu u Beču, Austrija.


Kontaktirajte nas

    image