Follow us:

Top

Za koje su jezero svi čuli? Sigurno za najpoznatije jezero na svijetu, Loch Ness!

Radi se o drugom po veličini i prvom po dubini jezeru u Škotskoj. Neprozirno jezero u tajnosti čuva istinu o najpoznatijem čudovištu modernog doba, Nessie, koje navodno u njemu živi.

Upravo zbog mistične atmosfere koja vlada ovim prostorom, jezero je često odredište mnogih turista koji putuju u Škotsku. Jer što ako se upravo njima Nessie prikaže?

Voda slatkovodnog jezera Loch Ness je neprozirna zbog velike količine treseta u okolnoj zemlji. Najveća mu je dubina 230 metara i zanimljivo je da se u jezeru nalazi više vode nego u svim jezerima Engleske i Walesa zajedno!

Jedini otok nalazi se na jugozapadnom dijelu jezera, 140 metara od obale. Radi se o umjetnom otoku (crannogCherry Island na kojem se u 15. stoljeću nalazio dvorac od kamena, vjerojatno korišten kao sigurno mjesto prilikom bitki na kopnu. Na sjevernom kraju jezera smjestio se grad Inverness, a na južnom grad Fort Augustus.

Selo Drumnadrochit

Na zapadnoj obali jezera nalazi se selo Drumnadrochit u kojem ima nekoliko hotela i prenoćišta. Poznato je među turistima kao mjesto gdje se može vidjeti izložba o čudovištu iz Loch Nessa. Ovo je selo i polazišno mjesto za izlet do dvorca Urquhart, jednog od najpoznatijih škotskih dvoraca.

Dvorac Urquhart

Ruševni dvorac Urquhart smjestio se na uzvisini iznad jezera Loch Ness.

U Srednjem je vijeku ovaj dvorac bio najveća škotska utvrda. Od dvorca se pruža prekrasan pogled na jezero i upravo je ovo mjesto s kojeg je u više navrata navodno viđeno čudovište Nessie.

Čudovište iz Loch Nessa

Popularna Nessie je pažnju svjetske javnosti stekla 1933. godine kada je i snimljena. Nakon toga su se javljali očevici koji su vidjeli ili uslikali trag na vodi koji se brzo kretao ili snažan rep koji se brzo micao iznad vode. Neki su čak prijavili da Nessie ima rogove.

1934. godine ginekolog iz Londona uspio je uslikati prilično dobru fotografiju glave i vrata čudovišta. 1951. godine uslikane su tri grbe na Nessinim leđima.

Među onima koji vjeruju da čudovište doista postoji kruži mišljenje da se radi o nekoj vrsti plesiosaurusa, morskog reptila koji je živio u vrijeme dinosaura. Kad već spominjem dinosaure, super otiske dinosaura možete vidjeti u Boliviji!

Vjerovali u čudovišta ili ne, prekrasno jezero Loch Ness, šarmantna mala sela na njegovoj obali, kao i kilometarske šetnice oko jezera nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Stoga se potrudite malo maknuti pogled s površine jezera i promotrite prirodu oko sebe. Škotska je uistinu prekrasna zemlja!

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem