Follow us:

Top

Brz, egzotičan, bučan i živ, grad na dva kontinenta, grad u kojem se isprepleće istok i zapad, moderno i povijesno. Sve to i mnogo više pruža Istanbul.

O ovom gradu se više krenulo pričati kada su nas na malim ekranima zarobili Šeherzada i Onur iz “1001 noći”, turske uspješnice, a sve daljnje sapunice na našim malim ekranima nagnale su nas da malo istražimo grad i njegovu ponudu.

Neki kažu da se o Istanbulu može pričati i pisati do sutra. Energija nekog grada vas instant privuče ili odbije. A energija ovog grada, iako na prvu kaotična, privlači vas i mami na ponovni posjet.

Nezaobilazna stanica svih turista je grandiozna Aja Sofija. Danas pretvorena u muzej, spoj je kršćanske i islamske povijesti, a nalazi se u dijelu grada po imenu Sultanahmet, okružena drugim atrakcijama poput Plave džamije i palače Topkapi.

Neodoljiva shopping destinacija, užurbana i puna života je definitivno Grand Bazaar tržnica. Unutar tržnice možete kupiti baš sve što vam padne na pamet, počevši od nakita do jako dobrih kopija svjetski poznatih brendova.

Cjenkanje je obavezno. Zato, ako niste taj tip, vježbajte, vidjet ćete kako i to ima svojih čari i da baš to čini Istanbul onakvim kakav je.

Besiktas je jedan od najpopularnijih djelova grada unutar kojeg su smješteni luksuzni hoteli i vile, a noćni život je fenomenalan.

U ovom naselju su snimani i neki od kadrova serija koje vidite na našim malim ekranima. Sve one velike vile kraj obale..to je to.

Hipsterska četvrt, Karakoy definitivno je najzanimljiviji dio grada. Šaren, šarmantan, prepun dizajnerskih butika, kafića, restorana može se pohvaliti i Muzejem moderne umjetnosti, kao i lijepim boutique hotelima.

Hrana u Istanbulu

Volite kavu i čaj? Odlično. Na svakom koraku možete tražiti jedno ili drugo. Najviše se pije crni čaj u malim šalicama. Tursku kavu će napraviti ispred vas i servirati ju u maloj šalici s puno šećera. Ako vam to smeta, naglasite prije nego ju pripreme.

Turski začini su nešto što će vas oduševiti. Sve što vam padne na pamet da vam treba u kuhinji, Istanbul ima. More začina, mirisi koji se miješaju dok šetate i pregršt njih u rukama. Slika koja se najčešće vidi kada izlazite iz tržnice.

Istanbulski street food su i dagnje! Poslužit će vam ih skupa s rižom na papirnatom tanjuriću, same ili u pecivu.

Kad smo kod peciva, tu su i nezaobilazni simit, okruglo pecivo šuplje u sredini i posuto sjemenkama; lahmacun i pide, tijesto slično pizzi s različitim dodacima i iznimno tanko tijesto posuto mljevenim mesom, lukom i paprikom.

Kokorec je još jedno popularno street food jelo, a radi se o janjećim ili kozjim iznutricama koje se jako začinjene poslužuju u grilanom kruhu.

Ako ste pak za nešto slatko, na štandovima ćete naići na veliku ponudu sladoleda od tradicionalnih, rastezljivih sve do standardnih pa i onih od kozjeg mlijeka.

Dijetu i zdrav život ostavite kod kuće, a u Istanbulu isprobajte sve slastice; baklave, rahat lokum i lokmu (turske fritule prelivene šećernim sirupom), kunefe (desert od sira preliven šećernim sirupom s kajmakom i sjeckanim pistacijama).

Taksim je još jedna od istanbulskih četvrti koja vrvi turistima. Osim što je velika shopping destinacija, tu možete neometano sjesti na kavu i odmoriti do iduće destinacije.

Vjerujte, tjedan dana u Istanbulu je malo za doživljaje i lokacije kojima je bogat. No tjedan dana je taman dovoljno da vas povuče da dođete opet. I opet. 😉

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci