Follow us:

Top

“Ovdje važi il si raja ili nisi”

Citat je to s drvene ploče koju kao suvenir možete kupiti u srcu sarajevske Bašćaršije.

Divan je osjećaj biti dio raje… Onako kad te tvoj sarajevski prijatelj odvede na najbolje ćevape u Sarajevu i onda oduševljen shvati da zapravo ne znaš piti pravu bosansku kafu… Sa širokim te osmijehom odvede u predivan mali kafić u Bašćaršiji kako bi te naučio taj djelić bogate bosanske tradicije. Pri tom puši Marlboro jer tamo je po svuda dozvoljeno pušenje.

Za to vrijeme za okolnim stolovima sjede muškarci i žene po stilovima oblačenja jasno naglašenih različitih vjeroispovjesti. Zajedno… Svi piju kavu.

Onda ti tri puta dođe konobar i jasno ti da do znanja da se ne ustručavaš ako trebaš mlijeka ili još mlijeka ili još šećera, ili što god trebaš. I na pitanje gdje kupiti najbolji rahatlokum kaže ti da je to teško, ima ih toliko različitih, samo idi po Bašćaršiji i traži da ti daju svaku vrstu da probaš, da će ti dati bez problema te se onda odluči koji da kupiš! I sav se zabrinuo oko toga hoćemo li naći rahatlokum koji nam odgovara.

Dođemo mi u butik Badem kad ono tamo valjda 50 vrsta rahatlokuma…

Pa ti probaj sve! I onda bez probavanja kažemo da ćemo uzeti kilu, od svake vrste po malo. Kila je 10KM. Rok trajanja 6 mjeseci. Koliko su slatki i trebaju toliko trajati!

Ćeif uz bosansku kafu

Bosanska kava pravi se u malim bakrenim džezvama koje kao suvenir možete kupiti na Bašćaršiji.

Prvo se mljevena kava u džezvi zagrije na vatri, kad zamiriše kava doda se do pola džezve kipuća voda. Ostatak vode si svatko nalije sam iz filđana u džezvu prije samog pijenja. Tada lagano promješate samo pjenu na vrhu te nalijete u filđan. I onda polako jer je vrela.

Kava se poslužuje s već spomenutim rahatlokumom i dvije kocke šećera. Na moje ogromno čuđenje kocka šećera se ne otapa u kavi već se umoči u kavu pa odgrize i zalije nepošećerenom kavom.

I to sve uz upute našeg Sarajlije kako treba to polako… I polako… Uspori i uživaj…

Moguće je u 36. godini saznati kako se zapravo koriste kocke šećera!

Burek ispod sača

Burek je burek! Jedan jedini, onaj s mesom. Ostalo su pite!

U Sarajevu možete probati puno vrsta pita. Najpoznatija je naravno pita sa sirom, pa s krumpirom, špinatom i bundevom. Tu su i slatke pite, najčešće s jabukom ili višnjom.

Najbolji burek u Sarajevu je onaj koji se peče ispod sača, odnosno peke. Tijesto je ručno rađeno, onako da kad se oklagijom razvuče visi sa stola kao stolnjak.

Dovede tako nas naš prijatelj u buregdžinicu Sač na Baščaršiji. Unutra gužva. Gleda on, nema bureka, samo pite. Pita jako simpatičnu tetu zar nema bureka. A ona ga pogleda kao da je pao s Marsa jer svježe pečeni je burek tu zbog velike potražnje spreman svakih par minuta… Toliko mu treba i da nestane. I onda mu teta još dobaci: sjedni, odmori malo dok čekaš…

Bureke i pite kupujete na grame (ili kile). Preporuka je svakao uzeti od svake vrste, pa vam to sve teta zajedno stavi na tanjur i onda naravno ne zaboravite naručiti i čašu jogurta jer burek je jaaaako vruć!

Pravi merak!

Sarajevski ćevapi i sudžukice

OPREZ, ĆEVAPČIĆI NA CESTI!

Na bosanski specijalitet, ćevapčiće od čiste junetine, pažnju vam prilikom vožnje autom kroz BIH skreću zanimljivi prometni znakovi-reklame!

Taman da se lijepo nameračite na njih i solidno ogladnite.

Ručali smo sudžukice i ćevape s lepinjom i lukom na Bašćaršiji u ćevabdžinici “Petica” Ferhatović.

Zamjerka je jedina što ne dostavljaju u Zagreb!

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci