Sarajevski merak: što jesti u Sarajevu
“Ovdje važi il’ si raja ili nisi”. Citat je to s drvene ploče, koju kao suvenir možete kupiti u srcu sarajevske Bašćaršije. Divan je osjećaj biti dio raje. Kada te prijatelj lokalac odvede na najbolje ćevape u Sarajevu pa oduševljen shvati da ne znaš piti pravu bosansku kafu… Sa širokim te osmijehom odvede u predivan mali kafić u Bašćaršiji, kako bi te naučio taj djelić bogate bosanske tradicije. Puši Marlboro, jer tamo je po svuda dozvoljeno pušenje.
Konobar dođe tri puta, jasno ti dajući do znanja da se ne ustručavaš ako trebaš mlijeka, ili još mlijeka, ili možda šećera, ili što god trebaš. I na pitanje gdje kupiti najbolji rahatlokum kaže ti da je to teško, ima ih toliko različitih. Trebaš samo ići po Bašćaršiji i tražiti da ti daju svaku vrstu da probaš, pa se onda odluči koji kupiti! Sav se zabrinuo oko toga hoćemo li naći rahatlokum koji nam odgovara… 🙂
Dođemo mi u butik Badem, kad ono tamo valjda 50 vrsta rahatlokuma… Pa ti probaj sve! I onda bez probavanja kažemo da ćemo uzeti kilu, od svake vrste po malo. Kila je 10KM. Rok trajanja 6 mjeseci. Koliko su slatki i trebaju toliko trajati!
Ćeif uz bosansku kafu
Bosanska kava se pravi u malim bakrenim džezvama, koje kao suvenir možete kupiti na Bašćaršiji. Prvo se mljevena kava u džezvi zagrije na vatri, kad zamiriše kava doda se do pola džezve kipuća voda. Ostatak vode si svatko nalije sam iz filđana u džezvu prije samog pijenja. Tada lagano promješate samo pjenu na vrhu te nalijete u filđan. I onda polako jer je vrela.
Kava se poslužuje s već spomenutim rahatlokumom i dvije kocke šećera. Na moje ogromno čuđenje kocka šećera se ne otapa u kavi, već se umoči u kavu pa odgrize i zalije nepošećerenom kavom.
I to sve uz upute našeg Sarajlije kako treba to polako… I polako… Uspori i uživaj…
Moguće je u 36. godini saznati kako se zapravo koriste kocke šećera!
Što jesti u Sarajevu: Burek ispod sača
Burek je burek! Jedan jedini, onaj s mesom. Ostalo su pite. A u Sarajevu možete probati puno vrsta pita. Najpoznatija je naravno pita sa sirom, pa s krumpirom, špinatom i bundevom. Tu su i slatke pite, najčešće s jabukom ili višnjom.
Najbolji burek u Sarajevu je onaj koji se peče ispod sača, odnosno peke. Tijesto je ručno rađeno, onako da kad se oklagijom razvuče, visi sa stola kao stolnjak.
Dovede tako nas naš prijatelj u buregdžinicu Sač na Baščaršiji. Unutra gužva. Gleda on, nema bureka, samo pite. Pita jako simpatičnu tetu, zar nema bureka. A ona ga pogleda kao da je pao s Marsa jer svježe pečeni je burek gotov svakih par minuta! Toliko mu treba i da nestane. I onda mu teta još dobaci: sjedni, odmori malo dok čekaš…
Bureke i pite kupujete na grame (ili kile). Preporuka je svakako uzeti od svake vrste, pa vam to sve teta zajedno stavi na tanjur. Ne zaboravite naručiti i čašu jogurta jer burek je jaaaako vruć! Opet, samo polako… Pravi merak.
Sarajevski ćevapi i sudžukice
OPREZ, ĆEVAPČIĆI NA CESTI!
Na bosanski specijalitet, ćevapčiće od čiste junetine, pažnju vam prilikom vožnje autom kroz BIH skreću zanimljivi prometni znakovi-reklame! Taman da se lijepo nameračite na njih i solidno ogladnite.
Ručali smo sudžukice i ćevape s lepinjom i lukom na Bašćaršiji u ćevabdžinici “Petica” Ferhatović. Zamjerka je jedina što ne dostavljaju u Zagreb!
Sigurno ste, kao i mi, zaključili da nije teško odlučiti što jesti u Sarajevu… U gradu meraka, uživajte u dobroj hrani okruženi izuzetno dragim i susretljivim ljudima. Ovdje saznajte što smo sve posjetili u Sarajevu.