Follow us:

Top

Vjerojatno najpopularnija crkva među svim Rusima nalazi se na Crvenom trgu u Moskvi. Radi se o katedrali svetog Vasilija Blaženog.

Prekrasna je crkva izgrađena u drugoj polovici 16. stoljeća po naređenju cara Ivana IV., čije je puno poznatije ime u narodu bilo Ivan Grozni. Car Ivan naručio je ovu crkvu kao zahvalu za veliku vojnu pobjedu nakon koje je ruski teritorij znatno narastao.

Prema legendi, car je dao oslijepiti arhitekta nakon završenog posla kako ne bi nigdje drugdje izgradio ovakvo remek djelo!

Katedrala nosi ime svetog Vasilija, koji je kao prorok pretkazao veliki požar u Moskvi 1547. godine. Njegovi posmrtni ostaci nalaze se i danas u katedrali.

Katedrala svetog Vasilija Blaženog

Karakteristika katedrale svetog Vasilija su raznobojne kupole u obliku glavica luka. Ovaj oblik kupola štiti građevinu od zadržanog snijega koji zimi padne u velikim količinama. U vrijeme gradnje katedrale zbog snijega su se urušili krovovi brojnih zgrada.

Oko velike središnje kapele smjestilo se osam manjih tako da katedrala gledana iz zraka ima zvjezdast oblik.

Zanimljivo je da je sve do 17. stoljeća ova katedrala bila bijela sa željeznim pozlaćenim krovovima! Nakon toga je postavljen crijep na krovove, a crkva obojana u boje u kojima je i danas. Ovakva crkva predstavlja plamen lomače koji se uzdiže u nebo i jedinstvena je u cijeloj ruskoj arhitekturi.

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem