Follow us:

Top

Jeste li čuli za Lawrenca od Arabije? Poznati britanski časnik i pisac iz 19. i početka 20. stoljeća ovu je prekrasnu tvrđavu opisao kao najveličanstveniji dvorac na svijetu. Radi se o tvrđavi Krak des Chevaliers u Siriji. Nalazi se u Qalat al-Hisnu, u blizini granice s Libanonom.

Veličanstvena utvrda vitezova križara je izgrađena u 12. i 13. stoljeću. Smjestila se na vrhu brda, na mjestu gdje se ranije nalazila muslimanska tvrđava.

Ime tvrđave prevedeno znači viteška utvrda.

Krak des Chevaliers

Tvrđavu je na vrhuncu moći branilo čak 2.000 ljudi, a nastanjivali su ju vitezovi križari koji su pokušavali osvojiti Svetu Zemlju.

Sirijska križarska tvrđava je jedna od najvažnijih sačuvanih tvrđava srednjeg vijeka. Također, ovo je i najveća križarska utvrda na svijetu.

Krak des Chevaliers u Siriji je opasan s dva prstena debelih zidova i opkopom, što je olakšavalo njegovom stanovništvu obranu od neprijatelja. Između vanjskih i unutarnjih zidna nalazi se veliki opkop koji se punio vodom iz akvadukta smještenog izvan utvrde. Tu vodu su pili konji i koristili ljudi u tvrđavi.

Vanjske zidine tvrđave debele su oko tri metra, i na njima se nalazi 13 stražarskih tornjeva. Zidovi tornjeva debeli su 8 do 10 metara!

Kad već spominjem tornjeve, tko zna koji grad u Španjolskoj danas ima 126 tornjava, a u prošlosti ih je imao čak 160??

Nevjerojatan je podatak da su štale u ovoj tvrđavi mogle primiti nekoliko stotina konja!

U kapelici u tvrđavi možete vidjeti prave srednjovjekovne freske i križarsku umjetnost. Ovo je jedno neprocjenjivo mjesto na svijetu na kojem možete osjetiti prisutnost vitezova križara i njihovog vremena. Danas je povijesti puna tvrđava u Siriji u prilično lošem stanju. A znate li kako izgleda najimpresivniji ruševni dvorac u Škotskoj?

Prije putovanja u Siriju provjerite sigurnosne uvjete u zemlji i da li se trenutno preporučuje posjet ovoj zemlji.

  • Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
    Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi