Follow us:

Top

Jeste li čuli za Lawrenca od Arabije? Poznati britanski časnik i pisac iz 19. i početka 20. stoljeća ovu je prekrasnu tvrđavu opisao kao najveličanstveniji dvorac na svijetu. Radi se o tvrđavi Krak des Chevaliers u Siriji.

Veličanstvena utvrda vitezova križara je građena u 12. i 13. stoljeću. Smjestila se na vrhu brda, na mjestu gdje se ranije nalazila muslimanska tvrđava.

Ime tvrđave prevedeno znači viteška utvrda ili dvorac kraljeva.

Utvrda u Siriji

Sirijska tvrđava Krak des Chevaliers

Tvrđavu je na vrhuncu moći branilo čak 2.000 ljudi, a nastanjivali su ju vitezovi križari koji su pokušavali osvojiti Svetu Zemlju.

Ovo je najveća križarska utvrda na svijetu.

Krak des Chevaliers u Siriji

Krak des Chevaliers u Siriji je opasan s dva prstena zidina, što je olakšavalo njegovom stanovništvu obranu od neprijatelja. Između vanjskih i unutarnjih zidina nalazi se veliki opkop koji se punio vodom iz akvadukta smještenog izvan utvrde. Tu vodu su pili konji i koristili ljudi u tvrđavi.

Vanjske zidine tvrđave debele su oko tri metra, i na njima se nalazi 13 stražarskih tornjeva.

Kad već spominjem tornjeve, znate li koji grad u Španjolskoj danas ima 126 tornjava, a u prošlosti ih je imao čak 160??

Dvorac vitezova križara u Siriji

Nevjerojatan je podatak da su štale u ovoj tvrđavi mogle primiti nekoliko stotina konja! Možete li zamisliti konjanike u punoj ratnoj opremi na ovim dvorištima?

U kapelici u tvrđavi možete vidjeti prave srednjovjekovne freske i križarsku umjetnost. Ovo je jedno neprocjenjivo mjesto na svijetu na kojem možete osjetiti prisutnost vitezova križara i njihovog vremena. Danas je povijesti puna tvrđava u Siriji u prilično lošem stanju.

Tvrđava se nalazi u Qalat al-Hisnu, u blizini velikog grada Homsa. Iz Homsa možete do tvrđave doći autobusom ili taksijem.

Prije putovanja u Siriju provjerite sigurnosne uvjete i da li je trenutno sigurno posjetiti ovu zemlju.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom