Follow us:

Top

Znate onu pjesmu “O Andaluzijo, zemljo snova…”? Španjolski grad koji morate posjetiti pri obilasku Andaluzije je Cadiz! Za njega se vjeruje da je najstariji kontinuirano naseljeni grad u cijeloj jugozapadnoj Europi.

Osnovali su ga Feničani prije 3000 godina. Dali su mu ime Gadir što znači “grad opasan zidinama”.

Cadiz se smjestio na samom vrhu dugog poluotoka koji je na nekim mjestima jedva nešto širi od autoceste. Poluotok omeđuje veliku i dobro zaštićenu prirodnu luku.

Cadiz u Španjolskoj

Starim dijelom grada dominiraju kamene i ciglene zgrade zbijene oko uskih kamenih uličica kojima je pravi užitak šetati i istraživati i pokušati se izgubiti. Zgrade u centru imaju najviše četiri kata.

Kamen koji oblaže kuće je izvađen s dna mora te i dalje ima na sebi okamenjene školjke.

Grad ima bogatu pomorsku tradiciju te su i danas vidljivi brojni dokazi stoljetnih prekooceanskih putovanja.

Bivše palače bogatih trgovaca, danas apartmani, jako su se malo promijenile kroz stoljeća. Najljepše palače obojane u ružičastu, krem i žutu boju, smještene su na glavnom gradskom trgu, San Antoniu. Uz njih je crkva iz 18. stoljeća čija barokna fasada podsjeća na južnoamerički stil, uvezen, prilagođen i nadograđen andaluzijskim.

Vile i palače imaju balkone sa željeznim ogradama izbočenima prema van kako dame u krinolinama ne bi imale problema dok sa svojih balkona promatraju prolaznike. Taj je u 19. stoljeću popularan stil gradnje uvezen iz Havane.

Neki dijelovi Cadiza uistinu podsjećaju na kubansku metropolu. Brojni trgovi i parkovi imaju palme i drveće koje je doveženo iz španjolskih kolonija.

Toranj Torre Tavira

Najbolji pogled na grad se pruža s tornja i osmatračnice Torre Tavira koji je nekada bio najviša točka u gradu, 45 metara iznad površine mora. Uspon na toranj je prilično strm, ali pogled koji se s njegovog vrha pruža višestruko nagrađuje uloženi napor.

Jedan je od 160 tornjeva koje su koristili lokalci i trgovci kako bi na vrijeme uočili nadolazeće neprijatelje ili kako bi pazili svoje brodove. Danas je u Cadizu preostalo 126 tornjeva.

Na vrhu tornja Torre Tavira nalazi se jedna od poznatijih europskih camera obscura. Radi se o prostoriji bez prozora na čijem se stropu nalazi sustav leća i ogledala koji usmjeravaju živu sliku iz raznih dijelova grada i projiciraju ju na ogromni stol u obliku tanjura na sredini prostorije.

Zabavite se promatrajući na površini stola malene ljude i automobile koji se upravo kreću u promatranom dijelu grada ili veš koji se negdje daleko upravo ljulja na vjetru.

Za ljude iz Cadiza se smatra da su vrlo društveni i većinom s vrlo dobrim smislom za humor.

Gradom su kroz povijest vladali Kartažani, Rimljani i Vizigoti. Vizigoti su ga prilično uništili. Neki su dijelovi južne Španjolske ostali pod maurskim utjecajem još sljedeća dva stoljeća.

Cadiz je jedini španjolski grad koji se obranio od Napoleonove invazije u 19. stoljeću. Zato je postao glavni grad Španjolske i tu je čast zadržao kroz kratak period od 1810. do 1812. godine.

gradskom muzeju Cadiza kriju se brojni predmeti vezani uz burnu gradsku prošlost i brojne osvajače grada. Mogu se vidjeti i kameni sarkofazi Feničana stari 3000 godina.

Danas Španjolci pozdravljaju okupatore i dočekuju ih širom raširenih ruku. Ali samo one koji dolaze na obale Španjolske, izležavaju se na njenim plažama i istražuju njena kulturna bogatstva. I naravno, sve to plaćaju!

Kad ste već u Andaluziji, skoknite malo u Granadu do veličanstvene Alhambre!

  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
  • Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću
    Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću