Follow us:

Top

Krenimo u jedno od najsvetijih mjesta u državi Mianmar! Na sjevernom vrhu brda Kyaikhtiyo, u okrugu Shwegyin, na okrugloj stijeni prekrivenoj zlatom leži Zlatna pagoda Kyaik-Hti-Yo. Ona balansira na vrhu velike litice, dotičući se same litice iznimno malom površinom!

Pagoda i zlatna stijena kroz dan mijenjaju boju obasjane suncem. Poseban ih je doživljaj vidjeti kada sunce zalazi.

Vjeruje se da stijena leži na vlasi Budine kose. Legenda kaže da je stijenu na liticu postavio pustinjak koji je osnovao svetište, u vrijeme dok je Buda bio živ. A izabrao je baš ovu stijenu za izgradnju pagode jer oblikom podsjeća na Budinu glavu!

Ženama je zabranjeno dodirivati stijenu!

Postoje organizirani turistički obilasci Zlatne pagode iz grada Kyaikhtiyoa. Planinarske staze do pagode su uređene, i uz njih se nalazi nekoliko odmarališta. Pagoda leži na visini od oko 1.100 metara. Možete posjetiti i brojne druge novije hramove i pagode koje su se smjestile u ovom dijelu Mianmara.

Svakog ožujka na puni mjesec (Tabaung) održava se festival pokraj Zlatne pagode. Tada se na platformi oko pagode pali 90.000 svijeća i na tisuće vjernika nude voće i slatkiše kao dar Budi.

Ova je pagoda pravo svjetsko čudo obzirom da leži na vrhu stijene! A jajolika stijena s više od polovice svoje površine balansira preko ruba litice. Uistinu samo neka viša sila stoljećima održava pagodu na mjestu, unatoč jakom vjetru i mnogim potresima.

Zlatna pagoda je, iako je mala, postala najpoznatija pagoda Mianmara! Danas ju posjećuju brojni hodočasnici i turisti iz cijelog svijeta! Ovaj je prizor nešto što morate vidjeti svojim očima da biste povjerovali! Mjesto koje ne smijete propustiti obići ako putujete u Mianmar!

  • Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
    Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi