Follow us:

Top

Iznenađenje ili čudo. To je prijevod indijanskog naziva Nacionalnog parka Yoho u Kanadi. Nemojte se iznenaditi ako ovdje ostanete u čudu!

Kako drugačije opisati susret s visokim stijenama oblikovanim ledenjacima, idiličnim jezera nevjerojatnih boja i zaglušujućim vodopadima… Spektakularna se i moćna priroda smjestila u ovom, jednom od manjih kanadskih nacionalnih parkova. Veličinu parka sigurno će nadoknaditi njegovi krajolici. Ovdje se nalazi čak 28 planinskih vrhova iznad 3.000 metara. Po veličanstvenim planinama vodi više od 400 kilometara planinarskih staza.

Smaragdno jezero

Odjednom ga ugledate. Blistavo jezero nevjerojatne ledeno plave boje okruženo tihim šumama smreke i visokim planinama čiji su vrhovi okovani snijegom. Smaragdno jezero (Emerald lake) u svima će izazvati strahopoštovanje.

Za boju ovoga i drugih jezera u parku odgovoran je mulj nastao topljenjem ledenjaka visoko na planinama. Ljeti se na jezeru i oko njega organiziraju brojne aktivnosti. Moguće je jezerom ploviti u unajmljenom kanuu ili krenuti na avanturističko planinarenje.

Nalazište fosila

U blizini Smaragdnog jezera smjestilo se najpoznatije paleontološko nalazište Stjenjaka. Moguće ga je obići samo pod stručnim vodstvom. Ovo je jedno od najvažnijih nalazišta te vrste na svijetu u kojem su neki od fosila stari i do 530 milijuna godina. Predstavljaju tadašnje morske beskralježnjake, njih više od 120 vrsta. Pod zaštitom je UNESCO-a.

Grmljavina slapova i snažne sile prirode

Nacionalni park Yoho smjestio se u Britanskoj Kolumbiji, na zapadnim obroncima kanadskog Stjenjaka.  Kroz park i dolinu Yoho protječe istoimena rijeka. Na samom kraju doline Yoho s nje se bučno obrušava slap Takakkaw (prevedeno s indijanskog znači veličanstveni) čija snažna grmljavina odjekuje kilometrima u okolicu. Ovi su slapovi s visinom od 254 metra treći po visini u Kanadi. Uz Takakkaw slapove u Parku Yoho nalaze se brojni drugi slapovi, kao i brzaci na rijekama. Snaga vode odgovorna je i za neke neobične formacije stijena. Tako ovdje možete naći i prirodni most od stijene preko rijeke Kicking Horse koja izvire na ledenjaku.

Slap Takakkaw

Ljudi iz cijelog svijeta posjećuju ovaj park nevjerojatne ljepote u čijim će prostranstvima svatko ostaviti dijelić svoga srca. Ako niste u mogućnosti otputovati u Kanadu, uživajte u fotografijama prekrasne prirode.

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci