Follow us:

Top

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Vijetnama smjestila se u sjevernom Vijetnamu, u provinciji Quang Ninh. Radi se o jednom od najvećih prirodnih čuda na svijetu, veličanstvenom zaljevu koji pripada gradu Ha Long.

Zaljev Ha Long smjestio se uz obalu dugu 120 kilometara. U zaljevu se nalazi oko 2.000 otoka razne veličine i oblika, od kojih se većina uzdiže gotovo okomito od površine mora. Vrhovi otoka prekriveni su gustom džunglom. Većina otoka je nenaseljena i u potpunosti prepuštena divljini.

Naziv zaljeva, Ha Long, u doslovnom prijevodu znači “zaljev u koji slijeću zmajevi”.

Legenda koja kruži Vijetnamom kaže da su bogovi poslali zmajeve s neba kako bi pomogli lokalnom stanovništvu u obrani od neprijatelja. Zmajevi su na neprijatelje pljuvali dragulje i žad, koji su se pretvorili u otoke i tako stvorili prirodnu obrambenu tvrđavu! Lokalci su uspjeli očuvati svoju zemlju i stvorili su današnji Vijetnam.

Špilje u zaljevu Ha Long

Neki su od ovih vapnenačkih otoka šuplji i u njima se nalaze ogromne špilje. Jedna od najpopularnijih je Hang Dau Go, ili špilja drvenih kolaca. Radi se o velikoj špilji koja ima tri dvorane. Ime je dobila jer su u trećoj dvorani u 13. stoljeću bili skriveni oštri kolci od bambusa. Nih je vijetnamski narodni heroj i ratni general Tran Hung Dao dao zakucati u dno rijeke Bach Dangkako bi uništio neprijateljsku mongolsku flotu.

Turistima je draga i špilja Hang Sung Sot (špilja iznenađenja). Iznenađenje čeka u njezinoj drugoj odaji, gdje se smjestila ni više ni manje nego ružičasta stijena u obliku muškog spolovila! Stvorena rukom majke prirode! A znate li za zlatnu stijenu u Mianmaru?

Tu je i špilja Hang Trong ili špilja bubnjeva, u kojoj je prilično vjetrovito i vjetar koji puše između stalaktita i stalagmita proizvodi zvuk nalik na bubnjanje.

Na nekim od otoka smjestila su se jezera. Tako otok Dau Be ima čak šest zatvorenih jezera! Uz neke se otoke nadovezuju plutajuća ribarska sela.

Za obilazak ovih otoka Vijetnamci nude organizirane jednodnevne ili višednevne turističke izlete brodom iz grada Ha Long.

Nakon prekrasnog zaljeva u Vijetnamu, idemo malo do najpoznatijeg zaljeva na Tajlandu, zaljeva Phang Nga.

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem