Follow us:

Top

Kada vozite iz smjera Vukovara prema Iloku (ili obrnuto), proći ćete kroz selo Šarengrad. U jednom ćete trenu sigurno reći woooow! S jedne strane klizi ogromni Dunav, s druge se uzdiže gotički toranj crkve, a s brežuljka selo ponosno čuvaju ruševine utvrde. Iskoristite priliku, stanite u selu i krenite u obilazak utvrde Šarengrad!

Obala Dunava u Šarengradu

Obala Dunava u Šarengradu

Parkirali smo u blizini crkve i kao pravi turisti automatski krenuli u smjeru utvrde koju vidimo na brežuljku.

Kućica na početku staze prema utvrdi

Izbjegnite stari pješački put do utvrde

Široka staza među kućama vrlo je brzo prešla u jako neodržavanu stazu kroz gusto raslinje pokraj poluurušenih kućica. Moj muž ide prvi, tenisicama lupa dok hoda da potjera neku slučajnu zmiju, ja skakućem iza u japankama! Ipak je srpanj i 35 stupnjeva, a mi smo se našli penjati u podne…

Silna ljepljiva paučina je također mogla biti dobar pokazatelj da nađemo drugi put. Muž ju je svu vrijedno pokupio pa je junački lepršala za njim. 🙂 Bez brige, postoji i bolji put, ali on njemu malo kasnije.

Ova staza bi da je bolje održavana zapravo bila prekrasan put kroz hladovinu do gore. Njom se do utvrde pješice stigne za 10-tak minuta.

Staza prema utvrdi Šarengrad

Stara neodržavana staza prema utvrdi Šarengrad

Obilazak utvrde u Šarengradu

Utvrda u Šarengradu je izgrađena u 15. stoljeću, a dao ju je izgraditi ban Ivan Morović. Nosila je ime Voćin.

Ban Morović je dao izgraditi i crkvu i samostan svetog Petra i Pavla u mjestu.

Utvrda u Šarengradu

Teško je naći puno pisanih podataka o ovoj utvrdi, a većina se podataka ponavlja na više mjesta.

Zna se da je kroz burnu povijest utvrda često mijenjala vlasnike. U 16. stoljeću Turci su zauzeli Šarengrad kao i brojne druge utvrde na Dunavu. Navodno su utvrdu dobro održavali. U 17. stoljeću Šarengrad preuzima austrijska vojska pa grofovi Eltz. Saznajte više o prošlosti šarengradske utvrde.

Utvrda Šarengrad 6
Utvrda Šarengrad 5
Utvrda Šarengrad 4
Utvrda Šarengrad 3
Utvrda Šarengrad 2
Utvrda Šarengrad 1

Možete li zamisliti da se oko utvrde u prošlosti nalazio širok jarak? Vjerojatno i most.

Danas ovdje možete vidjeti ostatke kule i debelih zidina od opeke. Zbog velikih prozora na kuli vjeruje se da utvrda nije služila samo za vojne svrhe, već se u njoj i stanovalo.

Kula u utvrdi Voćin

Vidikovac na Dunav i Šarengrad

Utvrda se nazivala Voćin do 18. stoljeća kada je napuštena i tada se javilo ime Šarengrad. Staro ime utvrde je s vremenom zaboravljeno. Naziv Šarengrad možda dolazi od mađarskog naziva Szerenvar, što bi prevedeno značilo Srijemski grad.

Kroz ostatke zidina debelih sigurno metar i pol (moja slobodna procjena) postoje široki prolazi kojima dolazite do vidikovca na Dunav i selo Šarengrad.

Ruševni zid utvrde u Srijemu

Pogled na Šarengrad i Dunav

Naš uspon do utvrde trajao je duže nego što je potrebno da se ovom malom utvrdom prošeta. Ali zanimljivo je vidjeti te ruševine iznad Dunava i prošetati mjestom koje se kroz povijest nagledalo svega.

A vi zavirite u svaki kutak utvrde pa sjednite na travu i uživajte u pogledu na široki Dunav i selo Šarengrad u podnožju.

Postoji i bolji put do utvrde Šarengrad

Kada smo nakon cijele avanture sjeli u auto i nastavili dalje cestom prema Vukovaru, iza prvog zavoja lijepo stoji tabla s putokazom za aute na kojoj piše “utvrda Šarengrad”.

Tako da… Odaberite taj put! 🙂

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom