Uskrs u Vodnjanu: tradicionalna jela koja morate probati!
Govorili smo već o zanimljivoj potrazi za kažunima i muralima u Vodnjanu, kao i o pravom svjetskom čudu, vodnjanskim mumijama. Sada, kada je proljeće u punom zamahu, evo prijedloga: provedite Uskrs u Vodnjanu. Kako bi vam olakšali odluku, predstavit ćemo vam tradicijsko gastronomsko bogatstvo koje ćete naći na vodnjanskom uskrsnom stolu i prišapnuti pokoji recept! Saznajte što se sve dobro jede za Uskrs u Vodnjanu!
Nakon dvije godine pauze zbog korone, na Stanciji Buršić u Vodnjanu se na Uskrsni ponedjeljak održava tradicionalna gastro manifestacija Vodnjanska špaleta. Ovdje ćete, između ostalog, moći probati i špaletu giravoltu, istarsku suhomesnatu delikatesu!

Proljeće u Vodnjanu
Špaleta giravolta – razlog dolaska u Stanciju Buršić
Špaleta giravolta je u tradiciju ušla kao dragocjenost uskrsnog jelovnika, a na stolovima vodnjanskih obitelji se nađe na Uskrsni ponedjeljak. Zahvaljujući Stanciji i Pršutarni Buršić, ta je tradicija pomno sačuvana.
Špaleta je ime dobila po dijelu svinjske plećke (špaleta), koji se stavlja u sol i prekriva crnim paprom. Tri se mjeseca suši pod udarima bure na potkrovlju pa premješta u podrum. Izvana je tamnosmaragdno zelena od plijesni i papra, a prvi zarez noža otkriva crveno meso boje rubina. Polusuha se reže nožem, nešto deblje od pršuta. Okreće se na toplom maslinovom ulju i na kraju zalijeva istarskom malvazijom ili teranom.

Špaleta giravolta se od istarskog pršuta razlikuje po tome što se suši s kožom.
Vodnjanska špaleta. Foto: Stancija Buršić
U godini prije korone, manifestaciju Vodnjanska špaleta posjetilo je čak tri tisuće posjetitelja!

Špaleta Buršić, Foto: Stancija Buršić

Vodnjanska špaleta s pljukancima. Foto: Stancija Buršić
Posna jela – tradicija na Veliki petak
Na Veliki petak se na vodnjanskom tradicijskom jelovniku najčešće može naći bakalar s posuticama, tradicionalnom istarskom tjesteninom.
Recept za bakalar s posuticama
- Sastojci za posutice: 400 g brašna, 2 jaja, 20 g soli, voda po potrebi, malo brašna za posipanje
- Priprema: Prosijte brašno, stavite ga u posudu, načinite udubinu i u nju dodajte jaja, sol i vodu. Umijesite glatko tijesto, omotajte ga folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Tijesto podijelite na par dijelova i svaki dio razvaljajte u tanku plohu. Razvaljano tijesto izrežite na kvadratiće u željenoj veličini. Kuhajte ih par minuta u kipućoj slanoj vodi, zatim ocijedite i poslužite s bakalarom.
Doručak s uskrsnim blagoslovom
Nakon blagoslova hrane slijedi prvi uskrsni obrok, marenda ili uskrsni doručak. Nakon posta, za dobar apetit dovoljan je pogled na pažljivo prostrt blagdanski stol prepun boja. Zelena, bijela, žuta, mladi luk, jaja, ombolo (sušeni dio svinjskog karea), domaći kruh i fritaja s mladim šparugama… Nakon godine dana čekanja, stigla je prigoda da se načne špaleta, zvijezda vodnjanske uskrsne gastro tradicije.
Recept za fritaju sa šparugama
- Sastojci: 8 jaja, 400 g šparuga, 150 g mladoga luka, 0,5 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sol i papar, žlica mlijeka
- Priprema: Oprane šparuge rukama izlomite na sitne komadiće. Nasjeckani mladi luk pirjajte na maslinovom ulju dok ne porumeni. Dodati šparuge, malo soli i papra te ih pržite dok ne omekšaju. Dodajte razmućena jaja i dobro izmiješajte. Nakon što su jaja kuhana, maknite s vatre i poslužite vruća.

Fritaja sa šparugama
Svečani uskrsni ručak
Uskrsni ručak najsvečaniji je dio blagdanskog jelovnika. To je obrok oko kojega se, kako običaj nalaže, okuplja obitelj nakon povratka s uskrsne mise, slaveći snagu života i vjere te skupljajući snagu za radove u prirodi nakon odlaska zime. U bogatom i obilnom uskrsnom ručku zastupljeni su svi tradicionalni istarski specijaliteti: fuži, pljukanci sa šugom od govedine, šparuge, špaleta, palenta, pečeno janje i salata od radiča.
Recept za pljukance sa šugom
- Sastojci za pljukance: 300 g oštrog brašna, 300 g glatkog brašna, 10 g soli, mlake vode prema potrebi
- Priprema: Sve sastojke zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto pa ga ostavite da odstoji dva sata u hladnjaku, zamotano u prozirnu foliju. Uzimajte manje komade tijesta pa ih protrljajte kroz pobrašnjene dlanove kako biste dobili karakteristični vretenasti oblik pljukanaca. Ubacite pljukance u vruću vodu pa kuhajte dok ne isplivaju na površinu i procijedite.
- Sastojci za šugo: 500 g govedine, 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 luka, 2-3 češnja češnjaka, sol i papar, rajčica ili koncentrat od rajčice, lovorov list, grančica ružmarina, par listova kadulje, nasjeckani, peršin, čaša vina, voda
- Priprema: Sitno narezani luk prijajte na maslinovom ulju. Meso narežite na male komadiće i dodajte ga u lonac s lukom. Ostaviti da se kuha na laganoj vatri. Kada je voda od mesa isparila, dodajte žlicu brašna, promiješajte, dodajte opranu i krupno nasjeckanu svježu rajčicu (ili koncentrat). Ulijte vodu, začinite solju, paprom, dodajte začinsko bilje i protisnuti češnjak. Pred kraj kuhanja zalijte vinom, poklopite te ostavite da se još malo kuha.
Slatki Uskrs u Vodnjanu: jajarice i pinca
Bez slatkih okusa nezamisliv je Uskrs u Vodnjanu, no tradicija je ispisala običaj da se tada pripremaju jednostavne slastice. Najpoznatija među njima je pinca, čija se mirisna mekoća topi u ustima.

Vodnjanke su pincu pekle uoči Uskrsa pod čripnjom (pekom) ili u krušnoj peći.

Gornja površina pince često je ukrašena urezanim znakom križa.
Od istog slatkog tijesta prave se jajarice, posebno oblikovane slastice za djecu. Rade se tako da se u upletene vrpce tijesta umetne jaje. Slijedi recept za sve koji ih žele probati napraviti.

Pince i jajarice
Recept za jajarice
- Sastojci: 1 kg brašna, 200 g šećera, 8 jaja, 200 g maslaca, 10 – 15 g kvasca, narančina kora i limun, vanilija, rum, mlijeko, prstohvat soli
- Priprema: U velikoj zdjeli otopite polovicu šećera s čašom toplog mlijeka, pola kvasca, šaku brašna i dva cijela jaja. Sve promiješajte i ostavite tijesto da se diže oko sat vremena. Smjesi dodajte još dva jaja i šaku brašna. Ostaviti da se diže još oko sat vremena. Zasebno pripremite žavajon s četiri žumanjaka i preostalim šećerom; bjelanjke posebno umutiti u čvrsti snijeg.
- Preostalo brašno stavite na slastičarsku ploču; u sredinu ulijte otopljeni maslac, drugi kvasac otopljen u toplom mlijeku, naribanu koricu limuna i naranče, vaniliju i dizanu smjesu sa žavajonom. Sve dobro promiješajte. Ako je tijesto tvrdo i teško za rad, dodajte umućeni snijeg od bjelanjaka.
- Tijesto podijelite na četiri dijela te od svakog dijela odvojite četvrtinu, a ostatak razvaljati u oblik vretena kojem se krajevi se sužavaju. Saviti tako da krajevi budu jedan uz drugi te u deblji dio tijesta utisnuti oprano svježe jaje u ljusci. Dio tijesta, koji je prije odvojen, razvaljati u valjak te s njime i s dva kraja tijesta u kojem je jaje isplesti pletenicu. Premazati razmućenim jajem i peći u pećnici sat vremena na 180 stupnjeva.

U Vodnjanu se nalazi najviši crkveni toranj u Istri!
Krepka večera na kraju uskrsne gozbe
Juha se nekada kuhala od najsiromašnijih dijelova kokoši ili pijetla. Pomagala je u oporavku trudnica, bolesnih i starijih, a bila je i neizostavan dio svadbenih jelovnika. Nakon juhe, večeru će upotpuniti mirisni janjeći kotlet ili komad pečene janjetine. Na kraju se polagano uživa u preostalim komadima uskrsne pince…
Recept za kokošju juhu
- Sastojci: 400 g kokošjeg mesa, 200 g mrkve, štapić celera, jedan luk, svježa rajčica (ili koncentrat rajčice), sol, ribani sir
- Priprema: Meso, luk, mrkvu i malo celera stavite u lonac u hladnu vodu, uz dodatak žlice umaka od rajčice ili čitavu rajčicu. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte.
U Vodnjanu se čvrsto čuva i njeguje tradicija i folklor, a ako vas zanima kako izgleda predivna vodnjanska nošnja, klik ovdje!
Više informacija: TZ grada Vodnjana
PR članak