Follow us:

Top

U Australiji postoji Obala brodolomaca (Shipwreck coast). I na toj se obali svakodnevno s valovima i vjetrom bori 12 apostola. True story. 🙂

Oštre stijene, česte jake oluje, snažni vjetrovi i veliki valovi razlog su zašto je ovaj kraj mjesto potonuća brojnih brodova u prošlosti. Zašto to spominjem? Jer ti su isti uvjeti rezultirali formiranjem spektakularnih krajolika!

A kako bi sve to mogli obići, tu je veličanstvena australska cesta Great ocean road. Smjestila se duž jugoistočne obale Australije između gradova Torquaya i Warrnamboola.

Great ocean road

Cesta Great Ocean Road je građena od 1919. do 1932. godine kako bi se odala počast svim australskim vojnicima koji su poginuli u borbama Prvog svjetskog rata. Također, gradnjom te ceste zaposleni su i brojni vojnici povratnici iz velikog rata.

Ručno je građena na vrlo teškom brdovitom i šumovitom terenu.

Na nekim je mjestima cesta vrlo uska sa strmim klifovima na jednoj strani. Prolazi kroz kišne šume i pokraj prekrasnih pješčanih plaža. I pokraj 12 apostola!

Cesta je vrlo popularno turističko odredište u Austaliji jer s nje pogled pada na razne obalne krajolike. Prolazi kroz nekoliko australskih nacionalnih parkova. Uz cestu postoje brojna odmarališta s vidikovcima.

12 apostola u Australiji

12 apostola su dramatične formacije stijena koje izviru iz mora nedaleko obale.

Nekada su ove stijene bile dio obalnih klifova. No, kao posljedica tisućljeća erozije danas ponosno i čvrsto stoje sami na dnu oceana. Zahvaljujući već spomenutim divljim oceanskim valovima, olujama i jakim vjetrovima koji i dalje svakodnevno oblikuju ovu obalu.

  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
  • Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću
    Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću