Follow us:

Top

Maknite se malo od Reykjavika i priroda Islanda će vas doslovno oboriti s nogu. Vulkani, gejziri, vodopadi, rupe u zemlji, para, nevjerojatna snaga sirove i neukrotive prirode. Oko vas su često konji i ovce na ispaši. Djeluje tako idilično i mirno. Onda osvijestite da hodate po stvrdnutoj lavi koja je nekada ključala u središtu zemlje. Koje su turističke atrakcije Islanda? Javite nam vašu top listu!

Što posjetiti na Islandu?

Najpoznatija turistička ruta na južnom Islandu je tako zvani Zlatni krug (Gullni hringurinn). To je zapravo petlja duga 300 kilometara koja od Reykjavika kreće na jug i nazad. Ovdje se nalaze brojne prirodne turističke atrakcije, od kojih su najpoznatiji Nacionalni park Thingvellir, slapovi Gullfoss i geotermalno područje Haukadalur sa gejzirima Geysir i Strokkur.

Znate li da je ulaz u sve nacionalne parkove na Islandu besplatan?

Nacionalni park Thingvellir

Park Thingvellir (Pingvellir) leži u dolini na granici između sjeveroameričke i europske tektonske ploče. Na južnom dijelu parka nalazi se najveće prirodno jezero na Islandu, Pingvallavatn. Kroz nevjerojatnu prirodu postoje uređene brojne pješačke staze.

Spomenute tektonske ploče se stalno odmiču jedna od druge, s pomakom oko 2 cm na godinu. Pomicanje uzrokuje potrese u prosjeku svakih 10 godina. Potresi stvaraju pukotine u zemlji. Najdublja od pukotina naziva se Silfra. Ako ste vješti u ronjenju možete ju istražiti i doslovno zaroniti između dvije tektonske ploče!

Kad već spominjemo potrese, znate li što su potresi stvorili u Turskoj?

Unutar nacionalnog parka Thingvellir možete se smjestiti u nekoj od koliba koja ima vanjski jaccuzi. Vruća voda, čist islandski zrak, priroda na sve strane, ekipa i čaša vina u ruci… Savršen kraj dana prepunog obilazaka.

Gejzir Strokkur

Strokkur je jedan od najpoznatijih gejzira na Islandu. Voda iz njega eruptira u obliku fontane visine i do 40 metara. Najpoznatiji je gejzir jer erupcije vode budu svakih 5 do 10 minuta pa nije teško uhvatiti dobru sliku. Ovo je prava prirodna fontana.

Ne zaboravite da je ovo ipak vrela voda i ostanite na sigurnoj udaljenosti.

Strokkur

Fun fact: početkom 20. stoljeća potres je uzrokovao pomake zemlje i zatvorio prirodni otvor gejzira. 1963. godine lokalci su “odštopali” zatvorene “cijevi” i od tada do danas gejzir redovito eruptira.

Strokkur je jedan od nekoliko gejzira na svijetu koji redovito eruptira, stoga je prava turistička atrakcija.

U okolici možete vidjeti brojne blatne bazene. Iako su svi gejziri ime dobili po gejziru Geysir, on je nešto manje zanimljiv jer iz njega su puno rjeđe erupcije tople vode.

Gejzir Geysir

Vodopad Gullfoss: turistička atrakcija Islanda

Veličanstveni vodopad Gullfoss je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na Islandu. Prevedeno s islandskog ime mu znači zlatni vodopad jer se često presijava u zlatnim nijansama. Oko ovog vodopada teško da ćete za sunčanog dana propustiti vidjeti dugu.

Voda u ovom vodopadu dolazi od ledenjaka koji se topi i posebnog je mineralnog sastava.

Gullfoss se sastoji od dva vodopada ukupne visine 32 metra. Nalazi se na rijeci Hvita na mjestu gdje rijeka doslovno pada u “pukotinu” na zemlji. Sa nekih kutova gledanja izgleda kao da ogromna količina vode jednostavno nestaje u rupi u zemlji.

Ljeti se jako poveća količina vode zbog kiše i jačeg topljenja ledenjaka i Gullfoss postaje jedan od najvećih vodopada po volumenu u Europi. A znate li koji je najveći vodopad po volumenu vode na svijetu???

Pročitajte više o ovom skroz cool vodopadu!

Putovanje na Island i istraživanje kratera

Kerid je jezero u krateru ugaslog istoimenog vulkana. Što drugo reći nego: photossesion može početi. Krater je neobičan i zato što je napravljen od crvene vulkanske stijene. Na jednom se dijelu kratera moguće spustiti do jezera. Neki se i okupaju.

Po zimi je jezero često zaleđeno i ljudi po njemu hodaju.

Jezero je duboko 7-14 metara, ovisno o količini padalina. Zahvaljujući posebnom mineralnom sastavu ima jako bogat biljni i životinjski svijet.

U okolici postoji još nekoliko jezera u kraterima. A znate li koje je najveće vulkansko jezero na svijetu?

Krater Kerid

Kupanje u termalnoj rijeci

Čim dođete u dolinu Reykjadalur postat će vam jasno zašto je nazvana dolina pare. Dolina je prepuna gejzira i blatnih bazena. Para izlazi na sve strane iz rupa u zemlji. Ali pravo blago ove doline je termalna rijeka u kojoj se možete okupati!

Od parkinga do termalne rijeke trebate hodati oko sat vremena ili 3 kilometra. Na mjestima je staza uska i nešto strmija. Vjerujte, često ćete stajati zbog potrebe da sve uslikate. Moguće je preko agencije uplatiti izlet do termalne rijeke, čak postoje i ture na konjima. Ali do rijeke možete i sami bez problema doći, samo izbjegavajte “poklone” koje iza sebe ostavljaju spomenute životinje.

Staza prolazi pokraj kanjona Djúpagil u kojem se nalaze kaskadni vodopadi.

Kada dođete do termalne rijeke na nekim mjestima jedva vidite hodati od pare! Postoje brojni bazenčići nestvarne plave boje koji nisu za kupanje jer je u njima voda vrela.

Ovdje su boje nevjerojatne: plava rijeka, zelena trava, plavi bazeni, para, smeđe plavkasti blatni bazeni… Priroda je stvorila pravo čudo. Čudo koje ključa!

Oko bazena s vrućom vodom i blatnih bazena nemojte silaziti sa staze jer je moguće da vam noga propadne u blatni bazen skriven ispod tanke površine zemlje.

Termalna rijeka u dolini Reykjadalur

Šećer na kraju: Kupanje u termalnoj rijeci! Malo prošetajte, nađite mjesto gdje nema ljudi, izvadite to pivo koje ste strpljivo nosili u ruksaku cijelim putem i uživajte s prijateljima dok se izležavate u toploj vodi.

Pročitajte još korisnih informacija kako bi vaše kupanje u termalnoj rijeci postalo divno iskustvo.

Fotografije: Maja i Nikola

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem