Follow us:

Top

Nemate ideju gdje za vikend, a očajnički želite pobjeći iz grada? Posjet čarobnoj Istri i gradu divova oduševit će vas! Motovun je mali gradić na brdu prepun prizora koje ljubitelji dobre fotografije nikako ne smiju zaobići.

Ako idete iz Zagreba, putovat ćete oko 3 sata. Mi smo jedan vikend bili u Istri i odvojili smo cijeli dan za istraživanje. Što raditi i što vidjeti? Pogledajte našu check listu!

Fotografija: Shadowgate, flickr.com

Biciklom kroz Parenzanu

Ruta Parenzanom vodi u slikovite predjele Motovuna, Grožnjana i Buja. Danas služi kao biciklistička i pješačka zona, a za vrijeme Habsburgovaca bila je uskotračna željeznica. Nakon pada carstva nadzirali su ju novi okupatori Italije i Istre.

Ako vam dopuštaju vremenske prilike, odvažite se do Motovuna ovim putem. Iako je automobil često spas, najbolji doživljaj destinacije imate prilikom šetnje. A i vi, bikeri imate što za vidjeti!

Ručak s najljepšim pogledom

Kad se umorite od šetnje ili okretanja pedala, najbolje je sjesti na ručak. U srcu Motovuna, na brdašcu, okruženi starom jezgrom grada, biljem i cvijećem, mame vas mnogobrojni restorani.

Kako obožavamo istarsku kuhinju, teško smo se racionalizirali i odlučili samo za jedno jelo. Sam pogled na jelovnik tjera vas da na: Što želite naručiti?- odgovorite: Sve navedeno. Tartufi, maneštrska juha, fuži, divljač i šparoge obogaćeni kapljicom Kozlovića ili Matoševića čine da se osjećate toliko opušteno i odmorno, što nas dovodi do sljedeće točke- spa opuštanja!

Fotografija: Shadowgate, flickr.com

Vrijeme za sebe

Znate kako kažu da je jako bitno tokom dana odvojiti trenutak za sebe? Hotel Kaštel napravio je odličan potez kada je u svoju ponudu uvrstio welness i spa tretmane. Veliki i čisti bazeni, Kleopatrina kupka, detox paket, piling lica i tijela ili masaža vrućim kamenjem.. Što god da izabrali, nećete pogriješiti!

Sundance fest u Istri

I mi svog konja za utrku imamo, a to je sve popularniji Motovun Film festival koji svake godine okuplja impresivan broj kako stručnog kadra iz svijeta filma, tako i posjetitelja fanova.

Motovun tako na par dana postaje filmska i turistička meka. Festival se obično odražava krajem srpnja ili početkom kolovoza. Filmski hitovi, miris tartufa, ljeto i šarm ovog grada zove vas na uživanje.

Fotografija: Shadowgate, flickr.com

Bijeg od civilizacije

Jako volimo prirodu i uvijek se trudimo  pronaći neki zeleni kutak za potpuni odmor, sjedinjenje s njom i udisanje svježeg zraka. U blizini prirodnih lječilišnih voda, skrila se zaštićena Motovunska šuma. Europski hrastovi koji prevladavaju ovom šumom prije su bili korišteni za izradu vinskih bačvi i za brodogradnju, a šuma se već stoljećima hrani pritokom Mirne.

Najbolje ju je obići od sredine ljeta do jeseni. U tom razdoblju imat ćete priliku vidjeti bujanje vegetacije, čarobne i blistave ljetne boje, a jesen će vas oduševiti svojim ruhom.

Motovun i lov na tartufe

Tura po Motovunu nikako ne smije završiti bez traženja manjih i većih, pomalo neuglednih, ali preukusnih i aromatičnih tartufa! Europski hrastovi njihovo su stanište, a mnogi stanovnici grada Motovuna i okolice nude lov na tartufe.

Najveći tartuf u povijesti, i to onaj bijeli, otkrio je Giancarlo Zigante, odnosno njegov pas.

Ponude možete pronaći u turističkoj zajednici u gradu, na internetu i odabrati si termin koji vam najviše odgovara. Sezona tartufa je u jesen, tako da si na vrijeme uzmite termin! Stručnjacima za lov i njihovim psima to je omiljena aktivnost svake jeseni, a i vi možete doživjeti istu pustolovinu ako im se pridružite. Jer, tko zna?! Možda uspijete preteći i samog Zigantea. U svakom slučaju, avantura je zagarantirana.

Fotografija: Shadowgate, flickr.com

U blizini Motovuna nalazi se Hum. Jeste li već posjetili najmanji grad na svijetu?

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom