Follow us:

Top

Znate li da je kraljevina Butan poznata kao Zemlja zmajeva? I da se u Butanu nalazi Tigrovo gnijezdo, jedan od najpoznatijih i najveličanstvenijih budističkih samostana na svijetu!

Impresivan budistički samostan Paro Taktsang (poznat i pod nazivom Dzong) smjestio se na samom rubu 900 metara visoke litice. Danas je neslužbeni simbol države Butan. Iz samostana se pruža pogled na dolinu Paro koja je poznata po nekim od najspektakularnijih krajolika na svijetu. Tigrovo gnijezdo leži 3450 metara iznad razine mora.

Legenda o Tigrovom gnijezdu

Na spomenutoj litici postoji pećina. Vjeruje se da su u njoj davno živjeli zli duhovi.

Prema legendi upravo je ova pećina mjesto na koje je 747. godine na letećem tigru (!) sletio Guru Padmasambhava. Donio je budizam s Tibeta u Butan. Dolazak budizma ukrotio je zle duhove.

Pećina je stoljećima služila kao duhovni hram. Navodno je Guru ovdje meditirao puna tri mjeseca! Oko nje su u 17. stoljeću budistički redovnici započeli gradnju samostana.

Samostan je pretrpio veliko oštećenje u požaru 1998. godine. Uništene su brojne neprocjenjive umjetnine. Danas je Tigrovom gnijezdu vraćen samo dio njegove prvotne veličanstvenosti.

U samostanu nije dozvoljeno fotografiranje i svoje foto aparate ćete ostaviti na čuvanje na ulazu. Kao i ruksake i cipele.

Tigrovo gnijezdo je najposjećeniji samostan u Butanu. Za meditaciju su ga koristili neki od najpoznatijih budističkih svećenika. Nalazi se desetak kilometara od grada Paro u kojem je smješten jedini međunarodni aerodrom u Butanu.

Put sto tisuća vila

Do samostana stižete nakon dva do tri sata dugog, na mjestima nešto strmijeg uspona. Obucite adekvatnu obuću. Kreće se od parkinga ispod litice.

Jedina staza koja vodi do samostana nosi prekrasno ime “Sto tisuća vila“.

Vjerojatno zbog čarolije samog krajolika kojim prolazi, kao i zbog zvukova vodopada i vjetra u krošnjama. 60 metara visok vodopad odjednom će vam se prikazati jer ga cijelim putem planina skriva od pogleda. Cijelo vrijeme vam se iznad glave vijore na tisuće molitvenih zastavica. Na putu ćete proći kraj nekoliko manjih samostana, kao i kafića koji nudi odmor od uspona.

Priča se da je budističkim svećenicima u njihovim tradicionalnim papučama potrebno manje od dva sata da bi došli do samostana. Za razliku od njih većini je Zapadnjaka potrebno puno duže! Javite nam koliko je vama trebalo!

Butan je zemlja zmajeva, a znate li da u Hrvatskoj postoji zmajeva stijena?

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci