Follow us:

Top

Tko zna, zna! A stari Grci znaju. Kada su prije nešto manje od 2.500 godina pronašli idilično mjesto 200 metara iznad Jonskog mora, na njemu su napravili grad. Nisu ni slutili da će taj grad postati prava turistička atrakcija. Taormina na Siciliji je mali grad u koji stižemo kamperom u ljeto 2020. godine.

Goethe je u 18. stoljeću u knjizi Putovanje Italijom uzdigao ljepotu ovog grada u nebesa. Nakon što je knjiga postala popularna u Europi, u 19. stoljeću mjesto proživljava pravi turistički boom! Taorminu su tada doslovno okupirali brojni pisci, slikari, glumci i drugi umjetnici, ali i bogati europski aristokrati, svi u potrazi za kulturnim uzdizanjem i širenjem vidika.

Danas je Taormina jedno od najpoznatijih turističkih destinacija na Siciliji, a nama je, uz Palermo, bila najljepše mjesto na otoku.

Taormina na Siciliji

Taormina na Siciliji: Stari centar grada

Grci su osnovali Taorminu kao svoju koloniju oko 400. godine prije Krista. Lokalci ju zovu Taurmina. Leži na strmoj obali 200 metara iznad Jonskog mora, zbog čega je poznata po brojnim vidikovcima na more i Etnu.

Kroz stara gradska vrata ulazite u jako slikovit stari centar grada. Prošetali smo malim šarenim ulicama u kojima se nalaze brojni štandovi, trgovine s ručno rađenim proizvodima, suvenirnice, stare crkve, kafići i restorani smješteni na vidikovcima.

Suveniri u Taormini na Siciliji

Na Siciliji se u većini gradova nalaze česme s pitkom vodom, pa tako i u Taormini. Ova je česma pokraj katedrale svetog Nikole (Duomo di San Nicola) iz 13. stoljeća.

Taormina na Siciliji

Biser Jonskog mora, otočić Isola Bella

Obzirom na smještaj grada na strmoj obali, do plaže možete doći po jako puno stepenica ili gospodski žičarom. Mi smo odabrali gospodsku varijantu i za 10 minuta stigli do plaže. Povratna karta je po osobi 6 eura. U blizini žičare na njenom gornjem dijelu, nalazi se parking gdje smo ostavili kamper, a cijena parkiranja za 24 sata je bila 18 eura.

Pogled iz Taormine na Jonsko more

Fotografija: Kirkandmimi, Pixabay

Plaža nas sama po sebi nije previše oduševila, iako je na glasu kao najljepša u ovom dijelu Sicilije. S plaže se dobro vidi otočić Isola Bella koji se nalazi u zaljevu, a nazivaju ga i Biser Jonskog mora. Do prije tridesetak godina otočić je bio u privatnom vlasništvu. Kod jače oseke se do njega može dopješačiti. Na Isola Bellu su krajem 19. stoljeća donešene pa zasađene egzotične i rijetke biljke, koje su se iznenađujuće dobro prilagodile ovom kraju. Danas je zaštićeni prirodni rezervat.

Isola Bella na Siciliji

Isola Bella. Fotografija: Tibor Janosi Mozes, Pixabay

Stepenice ipak ne možete u potpunosti izbjeći ako idete žičarom, jer ih u povratku od žičare do centra grada ima bar stotinjak. A i u gradu su brojne ulice na uzbrdici pokrivene stepenicama.

Opera u grčkom amfiteatru

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Taormini je amfiteatar. Grci su ga počeli graditi oko 3. stoljeća prije Krista, a da bi ga izgradili morali su ručno ukloniti oko 100.000 kvadratnih metara žive stijene! Većina današnjeg amfiteatra nije iz grčkog razdoblja, već su ga nadogradili Rimljani u 2. stoljeću. Rimljani su ga ukrasili stupovima i kipovima, a korišten je za borbe gladijatora. Svejedno se zadržalo ime Grčki teatar.

Uz amfiteatar se nalazi jedan od vidikovaca s prekrasnim pogledom na more i Etnu.

Taormina na Siciliji, amfiteatar

Pogled iz amfiteatra na more i Etnu. Fotografija: Guy Rey Bellet, Pixabay

Znate li koliko postoji amfiteatara na svijetu? Grčki teatar u Taormini je drugi po veličini amfiteatar na Siciliji (prvi je u Sirakuzi). U njemu se često izvode kazališne predstave i koncerti. Tako se u trenutku našeg dolaska prikazivala opera Cavalleria rusticana pa smo proveli sat vremena uživajući u operi na otvorenom.

Opera u amfiteatru u Taormini na Siciliji

Sljedeći dan idemo na poludnevni izlet do Etne, najaktivnijeg vulkana u Europi. Išli smo organizirano kombijima, a iz Taormine smo stigli za nešto manje od sat vremena.

Fotografije: Maja i Nikola

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem