Follow us:

Top

Mauzolej Taj Mahal dao je izgraditi mogulski car Šah Jahan kao posljednju počast svojoj trećoj i najdražoj ženi Mumtaz Mahal. Ona je preminula dok je rađala njihovo četrnaesto dijete, a poželjela je mauzolej kakav svijet nije vidio! I dobila ga je.

Taj Mahal smjestio se na desnoj obali rijeke Yamuna, južno od zidina grada Agre, u sjevernoj Indiji. Na ranom jutarnjem suncu se može uživati u odrazu blistave bijele građevine na površini rijeke.

Remek djelo svjetskog graditeljstva napravljeno je od bijelog mramora i crvenog pješčenjaka, a ukrašeno je motivima biljaka i stihovima iz Kurana. Dekoracije građevine su od raznih skupocjenih materijala kao što su žad i kristal iz Kine, tirkiz s Tibeta, lazurni kamen iz Afganistana i krizolit iz Egipta.

Gradnja Taj Mahala započela je 1632. godine, godinu dana nakon Mumtazine smrti, i trajala je do 1653. godine.

Vjeruje se da je na mauzoleju radilo oko 20.000 radnika, kipara i raznih umjetnika! Jedna legenda kaže da je Šah Jahan nakon završetka gradnje dao odsjeći glave ili ruke radnicima te palce arhitektima kako ne bi mogli ponovno sagraditi nešto toliko veličanstveno!

Izgled Taj Mahala

Taj Mahal smjestio se na sedam metara visokoj platformi, na sjevernom dijelu velikog ograđenog četverodijelnog vrta (charbagh). Takav oblik vrta prema islamskoj umjetnosti predstavlja savršenstvo i simbolizira rajski vrt.

Vrt je simetrično oblikovan, a sastoji se od četverokuta različitih veličina koji su ograđeni kanalima i pod pravim se kutovima ulijevaju u središnje pravokutno jezerce. Na toj se središnjoj vodenoj površini ogleda prekrasno pročelje mauzoleja.

Nasuprot bočnim stranama mauzoleja nalaze se dvije džamije od mramora i crvenog pješčenjaka, svaka s tri kupole. U zapadno smještenoj džamiji su se vršile molitve, dok je istočna sagrađena samo zbog održavanja simetrije, i nikada nije korištena!

Mauzolej ima četiri kutna minareta i veliku središnju kupolu. Kupola Taj Mahala se uzdiže iznad velike otvorene površine u čijem se središtu nalazi Mumtazin grobni spomenik. Pored njega se nalazi i Šahov spomenik, dodan protiv njegove želje nakon njegove smrti.

Šah Jahan je imao druge planove. Prema legendi planirao je izgraditi vlastiti mauzolej od crnog mramora koji bi bio potpuno simetričan Taj Mahalu. Njegov mauzolej trebao je biti smješten na suprotnoj obali rijeke, a mauzoleji su trebali biti povezani srebrnim mostom!

Iz Taj Mahala su kroz stoljeća opljačkani brojni dragocjeni predmeti. Navodno je cijela kupola bila prekrivena zlatom i ukrašena dijamantima. Zna se da su Britanci ukrali zlatni vršak i drago kamenje kojima su zidovi mauzoleja bili optočeni.

Unatoč tome Taj Mahal i dalje impresionira svojom pojavom, geometrijskom simetrijom i raskošnom arhitekturom. Kao i velikom ljubavnom pričom. Mjesto je koje se ne propušta posjetiti prilikom putovanja u Indiju!

  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
  • Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću
    Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću