Follow us:

Top

Kada se vozite cestom od Osijeka prema Dardi, na više ćete mjesta uz cestu vidjeti putokaz prema Sulejmanovom mostu. To vas počne kopkati, idete ga naći, očekujete stari kameni most… Onda odjednom putokaza više nema. Tako smo dva puta odustali od potrage. Ali treća je sreća pa smo kod ponovnog dolaska u Baranju bili uporni i pronašli Sulejmanov most u Dardi. Ovo je prvi most kojeg sam u životu posjetila, a više ne postoji!

Iako mosta nema više od 300 godina, nevjerojatna priča je tu!

Darda je malo mjesto u jugozapadnoj Baranji, 10-ak kilometara udaljena od Osijeka. Selo se prvi put spominje još u vrijeme Rimskog carstva.

Most Sulejmana Veličanstvenog u Dardi

Tko bi drugi nego svjetski poznati osvajač Sulejman Veličanstveni, došao na ideju nazvanu: “kako najelegantnije prevesti veliku vojsku suhih nogu preko rijeke i močvare?!”. Ovaj most nije prelazio samo rijeku Dravu u Osijeku, nego se nakon nje pružao kroz močvarno područje sve do Darde!

Sulejman Veličanstveni je bio sultan čija je misija bila stvaranje ogromnog Turskog carstva. U svom je osvajačkom pohodu 1526. godine osvojio Osijek, a na putu do njega osvojio je i Ilok. Cilj mu je tada bila Mađarska, ali prvo je trebao s ogromnom vojskom prijeći Dravu. Dao je naredbu da se sagradi most, ali je bio nestrpljiv pa je do Mađarske krenuo okolnim putem dok se most gradio.

40 godina kasnije, 1566. godine, završena je gradnja mosta u kojoj je sudjelovalo 25.000 ljudi.

Samo jedan dan nakon završetka izgradnje, nestrpljivi Sulejman je odmah prešao most i sa silnom vojskom krenuo prema Beču. Da ga osvoji, ne turistički…

Tabla na mjestu gdje je završavao Sulejmanov most u Dardi

Tabla na mjestu gdje je završavao Sulejmanov most u Dardi

Zbog svoje je veličine most kroz 16. i 17. stoljeće smatran za pravo svjetsko čudo.

Kako je izgledao Sulejmanov most?

Most je bio dugačak 6, a po nekim izvorima i 8 kilometara. Cijelom dužinom bio je širok 6 metara, što znači da su se na njemu mogle mimoići dvije kočije. Drvene daske mosta su bile složene na lađama, a one su bile povezane lancima. Most je imao i ogradu, kao i dio za pješake. Na svakih nekoliko stotina metara nalazila se drvena stražarnica.

Za gradnju mosta nisu korišteni čavli.

Most Sulejmana Veličanstvenog

Turci Osmanlije bi u slučaju napada neprijateljske vojske jednostavno rastavili most na lađe. Lađe odnese rijeka, kasnije ih vojnici skupe i opet sastave most.

Sljedećih stotinjak godina most je redovito održavan i popravljan, a novac za popravke se skupljao od naplate mostarine. Prijelaz preko mosta su morali plaćati svi osim vojnika i plemića. Dosta se ovdje novca vrtilo jer je most bio glavni trgovački put u ovom kraju.

Most su Turci izgradili, ali i spalili bježeći pred austrijskom vojskom 1686. godine. U Dardi možete posjetiti mjesto gdje je most završavao i gdje su 2009. godine nađeni njegovi ostaci. Nalazi se u perivoju pokraj dvorca Esterhazy. Ovaj je dvorac izgrađen stoljeće nakon što je most izgorio, možda čak i na temeljima turske utvrde koja je čuvala most.

Pogled na dvorac s mjesta gdje je završavao most

Dvorac Esterhazy u Dardi

Danas je ruševni dvorac Esterhazy najveći dvorac u Baranji. Površina mu je 1.700 kvadratnih metara!

Dvorac Esterhazy u Dardi

Dvorac Esterhazy u Dardi

Dvorac je u drugoj polovici 18. stoljeća dao podići mađarski barun Kazimir Esterhazy. Moguće je da je dvorac još i stariji, ali istraživanja na njemu, kao i obnova tek se očekuju.

Dvorac je danas u lošem stanju te mu je zabranjen pristup. Možete oko njega prošetati perivojem. Tu je i obelisk kao spomen žrtvama Prvog svjetskog rata. Vlasnik dvorca je Općina Darda.

Kada vidite dvorac Esterhazy, iako je ruševan, lako se možete prebaciti u neko drugo vrijeme i zamisliti kako je bilo u njega dolaziti kočijom… Na bal naravno… 🙂

Dvorac Esterhazy u Dardi

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem