Follow us:

Top

Grad s četiri imena, SucreCharcasLa Plata i Ciudad Blanca, u 16. su stoljeću osnovali španjolski kolonizatori. Danas je Sucre jedan od najljepših gradova u Boliviji. Pravi je prozor kroz vrijeme u kojem možete vidjeti način života španjolske aristokracije tog vremena.

Bijeli grad smjestio se u južnom centralnom dijelu Bolivije, na nadmorskoj visini od 2750 metara. Zbog umjerene klime ovaj je grad voljela španjolska aristokracija, a dokaz tomu je dvorac Glorieta.

Sucre, bijeli grad šareno obučenih ljudi

Sucre je i centar rimokatoličke crkve u Boliviji i ovdje nisu rijedak prizor svećenici u njihovim tradicionalnim kostimima. Grad je i dom bolivijskog Vrhovnog suda. Sveučilište u Sucreu jedno je od najstarijih u Novom svijetu.

Centar grada ispunjavaju dobro očuvane građevine iz 18. i 19. stoljeća, čime Sucre privlači brojne turiste svake godine. Centar je pod zaštitom UNESCO-a.

Najpoznatija građevina u Sucreu je Casa de la Libertad, kuća u kojoj je potpisana Deklaracija Nezavisnosti Bolivije 1825. godine. Danas muzej, kuća je smještena na glavnom trgu Plaza 25 de Mayo.

U gradu je moguće kupiti ručno rađene tapiserije i razne tkanine, u bojama i sa simbolima koji pripadaju obitelji koja ih je napravila. Sucre je poznat i po domaćoj čokoladi koju možete kupiti u blizini glavnog trga.

Kad smo kod zanimljivih tržnica i ručno rađenih predmeta, znate li da prodavači na tržnici u Gvatemali tvrde da se tamo može kupiti lijek za sve?

Izleti iz Sucrea

Otisci dinosaura popularna su atrakcija u blizini Sucrea. Zbog seizmičke aktivnosti tektonskih ploča danas otisci stoje gotovo vertikalno!

Sucre leži u dolini u podnožju dva brda i odlično je mjesto iz kojeg možete istražiti brojna mala sela u okolici, koja datiraju iz kolonijalnog doba.

Najpoznatije selo je Tarabuco u kojem se svakog ožujka događa veliki festival. Svi stanovnici sela i okolnih mjesta oblače se u tradicionalne nošnje svoga mjesta i okupljaju u povorci, nakon koje slijedi velika fešta. Svake se nedjelje u Tarabucu može posjetiti tržnica na otvorenom.

Brojne turističke agencije u Sucreu nude jednodnevne izlete do Tarabuca i drugih sela.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom