Follow us:

Top

Iako zima tek počinje, ne možemo se oteti razmišljanju o toplijim godišnjim dobima, moru i suncu. Ako nikad niste bili na Pagu, znajte da je samo oko 3 sata vožnje udaljen od Zagreba. Bilo da se odlučite doći do otoka kopnom, preko mosta ili trajektom, neopisiva ljepota, priroda, ali i ukusna hrana učinit će da ovu destinaciju češće posjećujete!

Paški most

Armiranobetonski lučki most spaja otok Pag s kopnom, na državnoj cesti D106. Pušten je u promet 1968. godine, dugačak je 301, a širok 9 metara.

Veličanstvena vizura ovog kamenog otoka ističe se kada se vozite preko mosta, a možete malo skrenuti i fotkati se. Fotografije će biti odlične, no pazite se paške bure! Ako imate malo kilograma kao ja, možda vas i prestraši njena snaga, pa se držite za nešto ili nekoga. 😉

Lunski maslinici

Maslinici s maslinama starim gotovo 1.500 godina imaju oko 80.000 stabala visokih i do 8 metara. 17 kilometara duge, uređene makadamske ceste naprosto pozivaju na šetnju.

U centrima za informacije u malim kamenim kućicama možete saznati puno toga o maslinama i proizvodnji maslinovog ulja. Naravno možete i isprobati ulje i kupiti domaće proizvode.

Novalja

Prekrasne uvale i male skrivene plaže, bogat noćni život i bezbroj restorana s ukusnom i domaćom hranom dovoljan su razlog za posjet Novalji.

Grad Pag

Grad morske soli. U njemu još uvijek možete vidjeti proizvodnju soli starim načinom putem isušivanja u malim, glinenastim bazenima. Ovo je jako atraktivno za brojne turiste u gradu, a sigurno će se svidjeti i vama.

Osim soli, grad je poznat i po svojoj autentičnoj, unikatnoj čipki čije proizvode još uvijek možete pronaći u malim uličicama grada.

Svako ljeto organiziran je ljetni karneval koji iz godine u godinu privlači sve više ljudi, kako stanovnika otoka, tako i turista.

Uvala Zrće

Tko nije čuo za ovu čuvenu party destinaciju na otoku Pagu? Ona je jedan od razloga zašto svako ljeto nastaju gužve na trajektnom pristaništu Prizna – Žigljen.

Plaža svjetskog glasa, popularno Zrće, desecima tisuća mladih i željnih dobre zabave pruža upravo to i mnogo više. Priroda, more, klubovi uz plažu i odlična glazba dovoljan su mamac za cjelodnevno partijanje. Pa, ako vam je upravo do toga… Pravac na Zrće. 🙂

Paški trokut

Sjeverno od Novalje nalazi se prirodni fenomen, Paški trokut, megalitski otisak u obliku jednakokračnih trokuta u kamenu. Naime, priča se da je NLO posjetio paško područje.

Paške plaže

Pag je otok očaravajuće sirove ljepote, paške čipke i sira, najljepših zalazaka sunca, no i otok na kojem su neke od najljepših plaža Hrvatske.

Plaža Ručica kod Metajne, Čista kod Kolana, Caska u blizini Zrća očaravat će vas svojom ljepotom, čistoćom i kristalno plavim morem. Osim ovih najpopularnijih imate priliku otići i na druge koje se običnu vežu za mjesta na otoku. Pitajte domaćine, sigurno ćete nešto novo saznati. A skrivenih uvala ima napretek.

Galerija Paške čipke

Nalazi se u prizemlju Kneževog dvora. Proizvodnja čipke već je stoljećima paška tradicija, a smatra se da je krenula još od 15. stoljeća. Smatra se da korijene vuče iz starog grčkog grada Mikene. Kako prije nisu postojale šablone ni nacrti za crtanje, vještina se prenosila s koljena na koljeno.

Fun fact:

Jeste li znali da je otok Pag smješten u dvije županije? Sjeverni dio otoka nalazi se u Ličko-senjskoj županiji, a južni u koji spadaju grad Pag, općine Povljana i Kolan u Zadarskoj županiji.

A koji je najsunčaniji otok u Hrvatskoj? Idemo na Hvar.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom