Follow us:

Top

Prvi let avionom kod nekih je ljudi jako stresno iskustvo. Kao i sama pomisao na let. Kako bi bili spremni na sve pročitajte naše savjete.

Ako ste se odlučili na putovanje avionom, na neke stvari trebate paziti prije no kupite kartu. Prije svega, provjerite do kad vam vrijedi putovnica i osobna. Nemojte zaboraviti uzeti potvrdu o rezervaciji leta (potvrda može biti i na mobitelu) koja će vam trebati prilikom podizanja karte. Ako vam za zemlju u koju putujete treba viza, isto provjerite prije planiranja putovanja!

Mučnina u avionu

Najmirnije je sjedalo odmah iza krila i uz prolaz. Provjerite sa svojim prijevoznikom da li je moguće birati mjesto sjedenja u zrakoplovu.

Pripazite da na vrijeme uzmete lijek protiv mučnine, u slučaju da vam on inače treba kod putovanja. Protiv mučnine u zrakoplovu pomaže čvrsto zategnut pojas, kako bi se tijelo što manje kretalo.

Ručna prtljaga u avionu

Svakom je putniku dozvoljen jedan komad ručne prtljage. Prije putovanja provjerite kod svog prijevoznika propisanu dozvoljenu dimenziju. Ručna prtljaga drži se za vrijeme leta u zatvorenom pretincu iznad sjedala ili ispod sjedala.

S bocom vode nećete moći proći sigurnosnu provjeru ručne prtljage. Ali možete nositi praznu bocu i nasuti si vodu kada prođete kontrolu.

Ako redovito uzimate lijekove, nosite ih u ručnoj prtljazi kako bi bili uz vas. U ručnoj prtljazi smijete nositi djetetske pripravke (npr. dječju hranu) koji će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda mogu vas pitati da dokažete njihovu neškodljivost.

Foto aparate i laptope nosite kao ručnu prtljagu. Na većini letova dozvoljeno je fotografiranje, a ako niste sigurni provjerite. Mobiteli moraju za vrijeme leta biti ugašeni ili postavljeni u airplane mode, na što će vas podsjetiti i prije uzlijetanja.

Pročitajte više o pravilima za prtljagu u avionu.

Tekućine koje unosite u avion

Tekućine koje unosite u zrakoplov u ručnoj prtljazi moraju biti upakirane u bočice (tube ili slično) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Znači ostat ćete bez gela za kosu ako je bočica veća od 100ml, iako u njoj ima jako malo gela!

Sve bočice moraju biti zapakirane zajedno u prozirnoj vrećici ili prozirnoj torbici sa višenamjenskim zatvaračem čiji je kapacitet do jedne litre (otprilike 20 x 20 cm). Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.

Količina tekućine koju kupujete u duty free trgovinama nakon što ste prošli provjeru karte (odnosno boarding pass) nije ograničena.

Putna torba

Većina lowbudget prijevoznika dozvoljava težinu torbe do cca 15 kilograma, redoviti avioprijevoznici i do 20 kilograma. Svaki prekomjerni kilogram prtljage dodatno se naplaćuje.

Letovi s presjedanjem (transfer letovi)

U slučaju da na putu presjedate u drugi zrakoplov, tada tekućina koju ste kupili u duty free trgovinama nakon boarding passa ili u avionu mora biti upakirana u posebne zatvorene prozirne plastične vrećice. Vrećicu nemojte otvarati, inače vam njen sadržaj mogu oduzeti u transfernoj zračnoj luci.

Pazite da kod kupovine aviokarata gdje u drugoj zračnoj luci presjedate na drugi avion, imate dovoljno vremena za doći do njega. Sat vremena na transfer aerodromu koji je velik može biti premalo i postoji šansa da propustite transfer let.

Na velikim aerodromima imate čak oznake koliko vam minuta hoda treba do vašeg izlaza (gate-a) i transfer aviona. Nama je u Pragu pisalo da do gatea za naš drugi avion imamo 45 minuta hoda! Pa ti onda trči. A čeka te još jedan pregled prtljage kao i moguće stajanje u redu.

Što raditi kad propustite transfer let?

Ako zbog bilo kojeg razloga (npr. zbog kašenjenja prvog aviona u polasku) ne stignete na vrijeme na drugi avion na transfer aerodromu (aerodrom u kojem presjedate na drugi avion i nastavljate put), javite se na šalter za transfer let.

Posao zaposlenika koji tamo radi je da vam nađe prvi sljedeći let za vašu destinaciju. Ako do novog leta treba duže čekati, o trošku zrakoplovne kuće će vam osigurati put i smještaj u hotelu, kao i hranu. Zanima li vas kako smo mi zbog propuštenog transfer leta proveli besplatno dan u Pragu?

Što ne smijete unijeti u avion

U zrakoplov je zabranjeno unijeti eksploziv bilo koje vrste, plinove propan i butan, zapaljive tekućine uključujući benzin i metanol, zapaljive krute i reaktivne supstance uključujući magnezij, upaljače, vatrometne rakete i rakete.

Ne smijete unositi oksidacijska sredstva, organske perokside, otrovne ili zarazne supstance uključujući otrov za štakore i krv, radioaktivni materijal, korozive, živu i akumulatore iz vozila.

Jer akumulator ste baš mislili unijeti u avion! 😀

Sad sve znate pa krenite u potragu za jeftinim letovima!

Sljedeći korak: koja je procedura na aerodromu?

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci