Follow us:

Top

Nakon obilaska Iloka dolazimo u Vukovar. Naša proslava 13. godišnjice braka postala je višednevni festival proputovanja Srijemom, Slavonijom i Baranjom. Amerikanci bi rekli solidan road trip! U autu samo mi, troje djece je kod bake i dide… Saznajte što trebate posjetiti u Vukovaru, gradu heroju na granici Srijema i Slavonije.

Prošetajte iz Slavonije u Srijem

Vukovar je grad na dvije rijeke. Ušće Vuke u Dunav predstavlja granicu Slavonije i Srijema. Nizvodno se uz Dunav proteže Srijem.

Vukovarci imaju i umjetničku granicu Slavonije i Srijema i to na sredini pješačkog mosta iznad rijeke Vuke. Ovaj most je nazvan Jean-Michel Nicolier prema francuskom dragovoljcu koji je život izgubio boreći se za Hrvatsku. Ubijen je na Ovčari 1991. godine.

Granica Slavonije i Srijema u Vukovaru

Most Jean Michel Nicolier u Vukovaru

Most Jean-Michel Nicolier

Tko nema Dunav, dobro mu je i more

Očekujete li na Dunavu jet-skijeve??? Ja nisam i baš su me iznenadili! Tu su i gliseri, a povremeno vukovarskim morem dominira ogromni tegljač.

Vukovar živi na Dunavu. Ako posjetite Vukovar ljeti, vidjet ćete velik broj mladih koji se kupaju u Dunavu i skaču u rijeku sa splavi.

Splav na Dunavu u Vukovaru

Na obali Dunava u Vukovaru nalazi se nekoliko kafića. Neki od njih su baš fora uređeni pa tako možete uz ostala mjesta sjesti i na terasu u krošnji stabla i gledati Dunav.

Preporuka: Aperol spritz, jer zašto ne… 😉

Aperol Spritz kraj Dunava u Vukovaru

Atrakcija Vukovara ljeti: okupajte se na adi!

Kada u ljeto putujete u Vukovar, ponesite kupaći.

Vukovarska ada je otok koji preko Dunava gleda na Vukovar. Razina Dunava se ljeti smanji pa na adi nastane velika pješčana plaža. Tako ada postane glavno mjesto za izlet Vukovaraca. Zanima li vas kako izgleda pješčana plaža u Slavonskom Brodu?

Vukovarska ada

Vukovarska ada

Od centra grada do ade i nazad postoji organizirani prijevoz čamcima. Vožnja traje 5 minuta.

Čak i ako vam se ne kupa, iskoristite priliku i provozajte se do ade, njom prošetajte ispod krošnji drveća i uživajte u pogledu na Vukovar. Sigurna sam da ćete bar noge umočiti u Dunav!

Obilazak Vukovara: zaplovite brodom po Dunavu

Nemojte propustiti obići Vukovar plovidbom po Dunavu u poslijepodevnim ili večernjim satima. Uživat ćete u prekrasnim krajolicima na potezu od vukovarske luke do vodotornja.

Uz čašu vina i zalazak sunca, plovidba je postala nezaboravan detalj obilježavanja naše godišnjice braka.

Magenta 1 Vukovar Waterbus

Među turistima na brodu je bilo i nekoliko djece. Oni su dobili sok, čokoladu, a kao posebno iznenađenje i čast da probaju kao kapetani upravljati brodom. Vjerujem da su o tome pričali danima poslije… A i mame nisu skidale osmijeh s lica.

Proći ćete u blizini ade i cijelom obalom od luke, pokraj dvorca Eltz i sve do vodotornja. Vukovar se kao grad razvijao uz rijeku i velik se broj vukovarskih atrakcija može vidjeti iz broda.

Plovidba Dunavom kraj Vukovara

Znate li da je luka u Vukovaru najveća riječna luka u Hrvatskoj?

Luka na Dunavu

Vukovarska luka

Vukovar sa starih razglednica: barokna jezgra

Vukovar se prvi put spominje početkom 13. stoljeća. 1231. godine dobiva status slobodnog kraljevskog grada.

Prošetajte ispod baroknih lukova kuća iz 18. stoljeća u samom središtu starog grada. U prošlosti su se u ovim kućama nalazile obrtničke radionice i trgovine. Ovdje možete organizirati pravi photosession!

Stari centar u Vukovaru

Barokna jezgra Vukovara

Vukovarski vodotoranj: simbol Vukovara, zajedništva i otpora agresoru

Od centra grada do vodotornja pješice treba oko 15 minuta. Prođite gornjim dijelom grada pokraj Franjevačkog samostana i crkve sv. Filipa i Jakova gdje možete posjetiti Franjevački muzej Vukovar. Proći ćete i pokraj Gimnazije.

Crkva svetog Filipa i Jakova

Gimnazija u Vukovaru

Gimnazija u Vukovaru

Vodotoranj je građen od 1963. do 1968. godine. Visok je 50 metara i leži na najvišoj točki u Vukovaru.

Možete li zamisliti da je u Domovinskom ratu pogođen više od 600 puta? Ali nije srušen. U ratu se zahvaljujući hrabrim Vukovarcima na vrh vodotornja prkosno vraćala hrvatska zastava.

Vodotoranj je postao simbol Vukovara, hrvatskog zajedništva i otpora u Domovinskom ratu. Trenutno traje njegova obnova i pretvaranje u memorijalno spomen obilježje.

Simbol Vukovara: Vodotoranj

Sulejman Veličanstveni je posjetio Vukovar

Znate li da su Turci vladali vukovarskim krajem 150 godina?

U 16. stoljeću sultan Sulejman Veličanstveni je u svom velikom osvajačkom pohodu zauzeo Ilok, utvrde kraj Dunava (jedna od njih je utvrda Šarengrad) i Vukovar.  Vukovar je oslobođen od Turaka 1687. godine.

Dvorac Eltz u Vukovaru

Nakon turske vladavine, njemački grofovi Eltz su kupili velik dio vukovarskog područja. Sljedeći je grofovski korak bio gradnja dvorca koja je započela 1749. godine. Ovaj će dvorac s okolicom postati jedna od najvećih feudalnih cjelina u Slavoniji! Konačni izgled dvorac dobiva u 20. stoljeću.

Danas je dvorac Eltz jedan od najdojmljivijih objekata baroknog razdoblja u Hrvatskoj.

Dvorac Eltz u Vukovaru

Dvorac je prva građevina u Vukovaru koja je u Domovinskom ratu bombardirana iz zraka, a kompleks dvorca je u ratu gotovo potpuno uništen. Obnova je završena 2011. godine. Danas u dvorcu Eltz posjetite Gradski muzej Vukovar.

Što posjetiti u Vukovaru: park šuma Adica

Mjesto za predah u hladovini, laganu šetnju ili čak sportski trening je stara park šuma Adica. Okružena je močvarnim rukavcima rijeke Vuke, a od centra grada je udaljena 2 kilometra.

Kroz park prolaze brojne pješačke staze oko kojih se u hladovini nalaze sprave za vježbanje. Tu je i trim staza.

Park šuma Adica u Vukovaru

Parkirajte kod restorana Vukovarska kuća, gdje imate i dobru priliku za ručak.

Čobanac s kupus salatom je čista petica! Još je bolji u kombinaciji s Vukovarskim pivom!

Vukovarsko pivo u Vukovarskoj kući

Šetajte svijetom u Borovo tenisicama

U periodu prije rata, vukovarsko Borovo je bilo najveće poduzeće u proizvodnji i prodaji obuće i gume u ovom dijelu Europe.

Dok šetate centrom Vukovara, sigurno ćete uočiti trgovinu cipela Borovo. Po meni su jedan od najboljih suvenira iz Vukovara tenisice iz ove trgovine! Šarene, jedinstvene i korisne. Ja sam kupila dva para! 🙂

Suveniri magnetići najčešće prikazuju vukovarski vodotoranj i Vučedolsku golubicu.

Atrakcija za turiste: pronađite sve 3D slike na otvorenom

Na raznim lokacijama u Vukovaru, na pločnicima, mostovima i pročeljima nekih zgrada niknula su prekrasna umjetnička 3D djela poznatih svjetskih muralista i umjetnika.

Zadajte si zadatak i pronađite ih sve!

3D slika u Vukovaru

Fotografija: Marina Dolezar Rajković

Mural u Vukovaru

Fotografija: Marina Dolezar Rajković

Ova galerija umjetnina na otvorenom je prava atrakcija za turiste! Sve lokacije umjetnina potražite na linku.

Kada su ljudi počeli jesti svatko iz svog tanjura?

Možete li zamisliti da je u periodu između 3000. i 2500. g.pr.Kr. (!) u ovom kraju cvjetala Vučedolska kultura? O njihovom se poimanju svijeta saznalo tako što su detaljno proučeni ukrasi na posudama nađenim na arheološkim lokalitetima.

Znate li da je Vučedolska kultura proizvela prvu svjetsku broncu? I da je ovo prva kultura u kojoj je svatko jeo iz svog tanjura?? Do tada se jelo iz zajedničkih posuda!

U modernom muzeju Vučedola možete saznati jako zanimljive detalje o 5000 godina dugoj povijesti ovog kraja. Preporuka je da uzmete obilazak muzeja s vodičem.

Muzej Vučedola u Vukovaru

Vučedolska kola u muzeju Vučedola

Vučedolska golubica i najstariji kalendar u Europi

Simbol Vukovara je uz vodotoranj i Vučedolska golubica. Danas ju možete pogledati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Radi se o keramičkoj šupljoj posudi staroj više od 4000 godina koja je pronađena na arheološkom lokalitetu u Vučedolu 1938. godine.

Znate li da neki arheolozi smatraju da je ovo ptica jarebica, a ne golubica? Pretpostavlja se da se u njoj držala halucinogena tekućina koja je korištena u vjerskim ritualima!

Vučedolska kultura je stvorila i najstariji kalendar u Europi! Vučedolski Orion, posuda s kalendarom pronađena je u Vinkovcima i danas ju  možete pogledati u Gradskom muzeju Vinkovci.

Vučedolski kalendar

Replika posude na kojoj je prikazan vučedolski kalendar

Odajte počast žrtvama Domovinskog rata na Ovčari

Vukovar je u ratu 1991. godine gotovo u potpunosti razoren, a njegovo je stanovništvo protjerano iz grada, odvedeno u logore ili ubijeno.

Posjetite Spomen dom Ovčara i zapalite svijeću žrtvama koje su nastradale u najvećem ratnom zločinu u Domovinskom ratu.

Ovčara

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem