Follow us:

Top

U srpnju 2019. godine posjetili smo Nacionalni park Krka. Put do Skradina trajao je nešto manje od tri sata, autocestom iz Zagreba. Šarmantni Skradin će vas dočekati brojnim natpisima za smještaj i besplatni parking (koji se odnosi samo na goste restorana). Parkirali smo na velikom čuvanom parkingu s naplatom blizu centra grada.

Neobičan je Skradin, labudovi i patkice svuda po rijeci Krki, a imate osjećaj da ste na moru…

Obilazak Nacionalnog parka “Krka”

Bio je utorak i na naše ogromno čuđenje red za kupovinu karata bio je 15-tak metara dug. Sve stranci iz raznih dijelova svijeta. Nakon kupnje karata stali smo u 70-tak metara dug red za brod koji vozi do Nacionalnog parka. Nekoliko brodova je vozilo goste, no ipak smo u redu stajali oko sat vemena.

Kada uđete u brod zaboravite na čekanje… Plovidba je vrlo ugodna i cijelim putem uživate u prekrasnim krajolicima Krke i okolice. Svako malo uočite patkicu ili labuda uz obalu rijeke. Brodom se vozi nešto manje od pola sata.

Najljepši trenutak plovidbe bio je kad smo prolazili ispod starog plavog mosta preko rijeke Krke. S donje strane mosta (ispod dijela gdje voze auti) brojni dječaci su čekali kako bi s mosta skočili u rijeku. I to u trenutku kad prolazi brod. Svi ljudi s broda su im vikali odobrenja i pljeskali. A dječaci su bili preponosni.

Do najljepšeg i najpoznatijeg slapa, Skradinskog buka, moguće je doći i tri kilometra dugom biciklističkom stazom uz rijeku, koja počinje kod Skradinskog mosta.

Skradinski buk

Prateći sve jači zvuk slapova, nakon izlaska iz broda prvo prolazite kraj nekoliko restorana na otvorenom, kafića i suvenirnica. Ovdje su cijene jako visoke. Mi smo nosili hranu i piće kupljene u samoposlugi u Skradinu.

Tada kreće prava uživancija za sve ljubitelje nestvarne i bajkovite prirode… Naći ćete se pred najdužim slapom na rijeci Krki, Skradinskim bukom. U potpunosti je opravdao svoju titulu najpoznatije prirodne ljepote Hrvatske!

Radi se o brojnim slapovima koji jure preko sedrenih barijera, otocima i većim i manjim jezerima koje ćete sigurno bezbroj puta uslikati prelazeći dugački drveni most preko Krke. Oko slapova su uređene staze i možete ga detaljno proučiti iz raznih perspektiva. A znate li u kojoj se zemlji smijete penjati na slap?

Etno selo

Prateći stazu dalje, nakon uspona po dosta stepenica, stigli smo u etno selo. Zajedno s iznenađujuće velikim brojem turista iz Japana.

Ovdje možete pogledati stare kamene vodenice iz 19. stoljeća. U vodenicama se može vidjeti mljevenje žitarica, tkanje torbi i prostirki za pod, kovanje potkova i još mnogo toga.

Tu su i kafić i suvenirnice. I sladoled. 🙂

Etno selo 7
Etno selo 6
Etno selo 5
Etno selo 4
Etno selo 3
Etno selo 2
Etno selo 1

Edukativna staza

Nakon etno sela stižete do edukativne staze. Ako nemate vode nećete ju moći kupiti sljedeća dva kilometra pa ako je vruće (ili ste s djecom) kupite vodu u etno selu. Drvena staza vodi iznad sedrenih barijera i uz nju su postavljeni brojni plakati koji opisuju biljni i životinjski svijet rijeke Krke i okolice.

Prekrasan krajolik, šum vode i kapljice koje vas osvježavaju, kao i po koja patkica i žabica koje se brzo sakriju, učinit će da u potpunosti zaboravite svakodnevnicu. Šetnja ovom stazom većinom je u hladu jer zapravo šetate šumom koja raste na tisućama otočića oko kojih se kovitla bučna voda.

Putem smo stali na malo odmorište s drvenim klupama i pojeli sendviče. Staza završava spuštanjem po puno stepenica i dolazite na dio s kojeg ste krenuli, onaj isti kraj Skradinskog buka. Cijela šetnja edukativnom stazom trajala je oko jedan sat, i to vrlo ugodnog i laganini hoda.

Kupanje u Nacionalnom parku Krka

Kupanje je dozvoljeno u ljeto na dijelu rijeke ispod Skradinskog buka. Ovdje je rijeka vrvila od ljudi, kao da si u mravinjaku.

Naša su se djeca odlučila za šetanje po malim rukavcima Krke i za istraživanje malih slapića koji jure preko stijena koje nisu ni malo skliske.

Nakon Nacionalnog parka Krka, idemo na Plitvička jezera.

  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
  • Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću
    Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću