Follow us:

Top

Grad Siena u prelijepoj Toskani ponosni je vlasnik jednog od najljepših europskih srednjovjekovnih trgova. Trg Piazza del Campo napravljen je u obliku školjke, a okružuju ga palače bogatih obitelji iz Siene (palazzi signorili). Poznat je u cijelom svijetu po svojoj jedinstvenoj arhitekturi.

Piazza del Campo u Sieni

Na prostoru Piazze del Campo se još u 13. stoljeću nalazila tržnica. Danas je na trgu smještena Fontana radosti (Fonte Gaia) izgrađena u 14. stoljeću. Vodu iz fontane su u prošlosti koristili stanovnici grada.

Najveća fešta uz konjičke utrke!

Na ovom se trgu dva puta u godini (2. srpnja i 16. kolovoza) održavaju jedne od najtežih konjskih utrka na svijetu, Palio di Siena. Za ovu se prigodu trg prekrije zemljom. Deset jahača obučenih u živopisne kostime jaše bez sedla i utrkuju se tri kruga. Ova utrka ne traje duže od 90 sekundi.

Trg je za vrijeme utrke prepun ljudi i brojnih navijačkih skupina. Ako ne dođete ranije, zbog velike gužve nećete trgu moći ni pristupiti.

Na trgu su se u prošlosti održavale brojne igre, borbena natjecanja, a u 16. stoljeću i borbe bikova.

Ovdje se nalazi gradska vijećnica (Palazzo Pubblico) iz 13. stoljeća, na kojoj je prizemlje obloženo kamenom dok su katovi prekriveni ciglom. Tu je i zvonik Torre del Mangia izgrađen sredinom 14. stoljeća. Toranj je izgrađen kako bi nadvisio onaj u susjednoj Firenzi. I u svoje je vrijeme bio najviši toranj u Italiji.

Torre del Mangia

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom