Follow us:

Top

Na putovanju s djecom puno toga može i hoće krenuti krivo. Da se razumijemo, na putovanju stvari često krenu krivo i kad ste bez djece. I onda je teško, ali ipak lakše podnošljvo. Ovisno o tome kolika su vam djeca, prilagodite vaše putovanje da bude na svačije zadovoljstvo. Donosimo vam savjete kako to postići!

Nemojte nositi previše stvari

Na svakoj, ali baš svakoj destinaciji gdje otputujete, nećete vjerovati, žive djeca. Spakirajte na primjer pelena za dva dana, za ostale dane kupite ih na svojoj destinaciji. Ili ako baš želite nosite dva paketa Pampersica u torbi. Samo se sjetite da ćete na kraju dana nositi i dijete.

Ovo se pravilo naravno ne odnosi na putovanja u slabije razvijene zemlje. No šanse su velike da tamo nećete ni putovati s djecom.

Prije puta s djecom

Unaprijed rezervirajte i kupite ne samo karte za avion i smještaj, već i ulaznice za razne atrakcije, karte za javni prijevoz. Što god je moguće ranije kupiti iz sigurnosti svog doma, smanjuje listu stvari za učiniti kada dođete na svoju destinaciju.

Unaprijed objasnite djeci (jezikom prilagođenim dobi) što će se događati na aerodromu, što u avionu. Neka sudjeluju u odabiru atrakcija koje žele posjetiti.

Kako putovati s djecom: ponesite osnovni set lijekova

Opće je poznata stvar da djeca baš vole dobiti temperaturu na putovaju. Ili proljev. Ponesite i osnovne lijekove i za sebe.

Planirajte obroke

Glad će vaše zlato pretvoriti u ____ (slobodno nadopunite).

Na putovanju se jednostavno dogodi da se produži razmak između obroka. Planirajte obroke unaprijed i uvijek imajte zalihu grickalica u torbi. I par bombona može na kratko spasiti dan. Ne zaboravite da glad ne bira pa uplanirajte i nešto hrane za odrasle.

Potrudite se ne izgubiti dijete

Djeca na putovanju vole odlutati. I to dok vi stojite u nekom redu i pokušavate se snaći s oznakama na vama nepoznatom jeziku. Jer vidjeli su izlog trgovine igračaka. Ili fontanu. Psića…

Dobra je praksa manjoj djeci u džep staviti papir s vašim kontakt podacima. Ili im napisati na ruku vaš broj mobitela. Većoj djeci svakako povremno osvježite memoriju pitanjima o vašem broju telefona i drugim osnovnim podacima.

Na putovanju s djecom: planiranje aktivnosti

Za svaku aktivnost morate predvidjeti više vremena. Kada putujete s djecom sve traje duže. Teško je držati nadobudan plan obilaska svih top atrakcija nekog grada u par dana. Budite realni u pravljenju dnevnih planova.

Također planirajte manjoj djeci ostaviti dovoljno vremena za na primjer čeprkanje po zemlji, bacanje kamenčića u vodu i slično… Atrakcije koje su vama na putovanju zanimljive, manjoj djeci baš i nisu. Nađite zlatnu sredinu da svačiji interesi budu zadovoljeni. Inače ćete vući po npr. Parizu vrlo nesuradljivo dijete.

Oprema za djecu

Kad smo kod djece koja ne surađuju, sreća u nesreći je što manju djecu ipak možete staviti u kolica i povremeno ih podmititi keksom. Prije putovanja obratite pažnju na opremu za djecu. Kolica koja su lakša i mogu se sklopiti da zauzimaju manje mjesta sigurno su dobar izbor za putovanja.

Popusti za djecu

Provjerite popuste za djecu na letu avionom, u javnom prijevozu, u restoranima, u raznim muzejima i atrakcijama. Ne ustručavajte se pitati za popust.

Prihvatite činjenicu da puno toga može krenuti krivo na putovanju.

Zapravo, ne samo da može već i hoće krenuti krivo. Ili će se samo zakomplicirati. Jer ako propustite autobus jer vam je dijete trebalo na wc, jedino što možete napraviti je prihvatiti novonastalu situaciju. I prilagoditi se. A možda ćete u potpunosti propustiti otići obiteljski u Lisabon i ostati sa sinom kod kuće jer je na jutro putovanja dobio vodene kozice.

Putovanje je avantura, a i loše je iskustvo avantura. I priča koju ćete prepričavati godinama. I prilika za bolje upoznavanje i povezivanje s djetetom.

A što se tiče propuštenog putovanja u Lisabon, bila je to i prilika za tatu da se pokaže kao super organizator i otputuje u Lisabon sam s dvoje djece.

Za vaše potpuno zadovoljstvo putovanja pročitajte i naše najbolje putne savjete!

  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
  • Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću
    Riquewihr, selo koje je isto kao u 16. stoljeću