Follow us:

Top

Kada smo ugledali ovaj vodeni biser, znali smo da vam ga moramo predstaviti. Nacionalni park Band-e Amir, prekrasna vodena atrakcija u Afganistanu, sigurno pripada najljepšim vodenim destinacijama svijeta.

Band-e Amir je skup od šest jezera koji se nalaze u području planina Hindu Kush u centralnom Afganistanu. Jezera se nalaze 75 kilometara sjeverozapadno od grada Baymana.

Planina Hindu Kush

Naziv Band-e Amir bi u prijevodu na hrvatski značio “Vladar brane”, a odnosi se na imama Alija, prvog islamskog imama Shia muslimana.

Neopisiva plava boja rezultat je kemijskih procesa kalicijevog karbonata i CO2 koji nastaju u vodi. Svako jezero ima svoje ime (Gholaman, Qambar, Haibat, Panir, Pudina, Zulfiqar), a najveće i najdublje (150 metara dubine) je jezero Haibat.

Početkom 60-tih godina prošlog stoljeća započeo je proces proglašenja Band-e Amira kao nacionalnog parka. No zbog dugotrajnih političkih trzavica, ratnog stanja i kaosa u državi, Afganistan je dobio svoj prvi nacionalni park tek 2009. godine.

Turisti su zakinuti za posjet ovom biseru zbog dugogodišnjeg ratnog stanja u Afganistanu.

Zbog vojnih sukoba dio područja koji nije uz cestu je miniran. Na žalost u ova se jezera ne ulažu dovoljna sredstva te se narušava njihov ekosistem. Stvarno je šteta što ovakva ljepota prirode nije lako dostupna svima onima koji bi ju htjeli posjetiti.

  • Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
    Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi