Follow us:

Top

Spremni za prvi let avionom? Kako bi vam olakšali život i prvi let, napisali smo za vas proceduru na aerodromu. Od toga gdje ostaviti auto prije leta, preko čekiranja, prtljage, sve do samog polijetanja.

Parkiranje na aerodromu ili privatno

Ukoliko u zračnu luku dolazite vlastitim automobilom, provjerite ranije da li je moguće ostaviti auto na parkingu aerodroma i kolika je cijena takvog aranžmana.

U okolici većih aerodroma nalaze se brojni privatni parkinzi gdje je cijena često niža od one na aerodromu. Moguće je i unaprijed on line rezervirati mjesto za parkiranje. Od parkinga do aerodroma imate organiziran prijevoz, a i dočekaju vas kad sletite i vrate do vašeg auta.

Šalter za check-in

U prvom djelu aerodroma, koji je i njegov javni dio možete si skratiti vrijeme čekanja tako da popijete kavu u nekom od kafića. Nisu baš jeftini, no kad je bal, nek’ je maskenbal!

Sa svojim stvarima doći ćete na šalter za registraciju putnika i prtljage, odnosno šalter za check-in.

Na monitoru iznad svakog šaltera piše za koji let se čekira. Ako niste sigurni na koji se šalter trebate javiti, informaciju možete dobiti na šalteru za informacije.

Šalter za registraciju putnika otvoren je na međunarodnim letovima 120 minuta, a na domaćim letovima 90 minuta prije polijetanja zrakoplova. Od putnika se zahtjeva da na registriranje ne kasne! Čekiranje će biti najavljeno od spikera i to u nekoliko navrata.

Kada ste došli na odgovarajući šalter za registraciju putnika, na njemu predajete svoju potvrdu o rezervaciji putne karte i putovnicu. Ovdje dobijate kartu. Putovnicu vam vraćaju.

Prtljagu koja ide dolje (u spremište za prtljagu u avion) stavljate na pokretnu traku koja važe koliko su vam stvari teške. Svaki prekomjerni kilogram dodatno se naplaćuje. Ručna prtljaga ostaje uz vas. Osoblje koje tamo radi stavit će naljepnicu na vaš kofer kako ne bi završio u krivom zrakoplovu i na drugom kraju svijeta.

Prvi let avionom: Pregled ručne prtljage

Nakon što ste se registrirali, sa svojom ručnom prtljagom, putovnicom i putnom kartom odlazite na sigurnosni pregled ručne prtljage.

Bit ćete zamoljeni da u plastičnu posudu za stvari stavite svoju jaknu ili kaput, svu ručnu prtljagu, uključujući i laptope, mobitele i fotoaparate. Ponekad će od vas tražiti da skinete remen i cipele.

Vaša ručna prtljaga prolazi kroz skener, a nekoliko zaposlenika osiguranja na ekranu pregledava njezin sadržaj. Vi, često bosonogi i bez remena, prolazite kroz detektor metala. Ukoliko imate u tijelu neki metal, na primjer pločicu zbog prijeloma, ponesite za svaki slučaj medicinsku dokumentaciju koja o tome svjedoči.

O tekućinama koje nosite u ručnoj prtljazi pročitajte ovdje.

Duty free zona

Nakon što ste se obuli i uzeli sve svoje stvari slobodni ste dok ne dođe vrijeme za odlazak prema samom avionu. Naći ćete se u velikoj čekaonici gdje se nalaze svi putnici koji su prošli zaštitne kontrole.

U čekaonicama uglavnom postoje kafići, kao i obavezan duty free shop. Radi se o bescarinskim trgovinama u kojima možete neobavezno razgledati što se nudi, a možete i kupiti neku stvarčicu.

Boarding

Kada dođe vrijeme za ulazak u avion (boarding), na odgovarajućem će šalteru ili šalterima biti ispisan naziv vašega leta i ime destinacije u koju idete. Nakon što vam ponište kartu, spremni ste za polijetanje!

Ovisno o organizaciji same zračne luke, do aviona ćete ići pješice ili će vas do aviona odvesti autobusom.

U avionu

Napokon ste stigli do aviona, a vjerovatno se i uslikali s njim u pozadini.

Na vrhu stepenica kojima se uspinjete u avion dočekat će vas ljubazne stjuardese i/ili stjuarti te će svakoga pozdraviti s osmijehom na licu. Sjedate na svoje rezervirano mjesto ili na bilo koje mjesto, što ovisi od prijevoznika do prijevoznika.

Kada za to dođe vrijeme, obratit će vam se pilot, pozdraviti i reći vam neke informacije o samom letu i o vremenskim uvjetima.

Avion kreće lagano prema pisti na kojoj će ubrzati i uzletjeti. Stjuardese će vam pokazati kako se koristi zaštitna oprema u avionu. Na vama je da vežete pojas kada vam to kažu, udobno se smjestite i uživate u letu!

Procedura na aerodromu ipak nije toliko komplicirana. Ako ipak imate još pitanja pročitajte više informacija o letu avionom.

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci