Follow us:

Top

Volite li ptice? A žabe? Naša kćer ih voli. Kao i najrazličitije bube! I kornjače. A pravi je jackpot ako posjetite Kopački rit i za vrijeme plovidbe turističkim brodom uočite jelena među drvećem. Ili ako vodič prekine svoju priču o Parku kako bi vam pokazao orla štekavca koji klizi nebom iznad vas.

Vidjet ćete i brojne kormorane, sive čaplje, patke, divlje guske, čigre, crne i bijele rode, riječne galebove… Tu i tamo koju ribu koja iskoči iz vode ili nesretnicu strelovitom brzinom iz vode izvuče kormoran i odleti s njom.

293! Toliko je VRSTA ptica do sada zabilježeno u Parku prirode Kopački rit!

Kormorani, crne izjelice

Jedan kormoran na dan pojede oko pola kile ribe. U Kopačkom ritu žive velike kolonije kormorana i samo one DNEVNO pojedu nebrojene tone ribe. A tu su i brojne druge ptičje vrste koje se hrane ribom.

Vi plovite brodom… Pri tom nemate ni najmanji dojam da je u vodi po kojoj plovite toliko nevjerojatna količina ribe jer je voda zelena i neprozirna. Do sad su zabilježene čak 44 vrste ribe u Parku, iako ih vjerojatno ima i više.

Kormoran je ptica koja svoj plijen lovi organizirano. Jedna grupa ptica s površine vreba ribu, druga grupa roni. A nasuprot njih treća grupa kormorana udara krilima po vodi, tako plaše ribu i tjeraju je u zasjedu.

Pazite da ne stanete na žabu

Šetamo mi livadom i prilazimo brodu na pristanštu Veliki Sakadaš na Sakadaškom jezeru. I kako stanemo na travu tako na sve strane od nas odskaču male žabe.

Skaču posvuda po livadi, naglo se pritaje i postanu skoro neuočljive, uskaču u stara šuplja debla, zavlače se pod suho lišće i kamenje…

Šala, male su šanse da stanete na žabu, prebrze su za vas. Ali zanimljivo ih je pokušati uloviti!

Izlet u Kopački rit

Svake nas godine dočeka nešto drugačiji Kopački rit ovisno o dobu godine u koje smo ga posjetili. Ovaj Park prirode mijenja se ovisno o tome je li sezona poplava ili suše.

Cijelo ovo područje zapravo je poplavno područje Drave i Dunava. Najviše vode ima u travnju, svibnju i lipnju.

Najviše ptica možete vidjeti u proljeće i jesen. Vjerujte, tada tamo nema tišine.

U Kopačkom ritu možete šetati poučnim stazama ili se voziti od prijemnog centra do broda vlakićem. Vodič će vam u brodu ispričati zanimljivu priču o Parku i životima njegovih stanovnika.

U Parku se nalazi i suvenirnica i edukacijski centar sa zanimljivom izložbom.

Mogući su i razni individualni obilasci parka uz vodiča kanuom. Raspitajte se o svim mogućnostima obilaska u prijemnom centru.

Edukacijski centar u Kopačkom ritu

Nakon obilaska Kopačkog rita možete jesti u nekom od prekrasno uređenih restorana u okolici Parka. Tamo, između ostalog, svi ljubitelji ribe mogu uživati u raznim vrstama slatkovodnih riba.

Nama je svake godine obavezan jednodnevni izlet u Kopački rit. Jasno vam je zašto. A znate li zašto treba putovati s djecom?

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom