Follow us:

Top

Jeste li za avanturu na Jamajci? Možda za penjanje na vrh slapa? U egzotičnom okruženju šarenih ptica i crvenih rododendrona, kristalno bistra voda kaskadno se spušta preko glatkih stijena do bijele pješčane plaže, ulijevajući se u Karipsko more. Slapovi na rijeci Dunn (Dunn’s River Falls) nisu ni pretjerano dramatični kao ni nešto posebno veliki. No prekrasno okruženje u kojem su se smjestili svrstava ih među najljepše slapove na svijetu.

Dunn slapovi su jedni od rijetkih slapova na svijetu koji se ulijevaju direktno u more.

Slapovi na rijeci Dunn

Naša je Hrvatska prepuna nevjerojatnih ljepota prirode. No zbog očuvanja prirode na najljepšim su hrvatskim slapovima prisutne i zabrane, tj. nije dozvoljeno penjati se po njima. Jamajčani se ne uzrujavaju toliko oko očuvanja netaknute prirode već su se u potpunosti okrenuli turizmu. I to pravom avanturističkom turizmu, onom koji ti dozvoljava da sam isprobaš koliko je stabilan svaki pojedini kamen na prekrasnim slapovima jamajkanske džungle!

Na vrhuncu sezone kruzeri se usidravaju u blizini slapova, u najbližem gradu Ocho Rios.

Veliki kruzer

Avantura zvana uspon na slap

Na svijetu ćete teško naći slapove na kojima je veća gužva. Prosječnim danom ih posjeti preko tisuću ljudi.

Dozvoljeno je penjati se po slapovima skroz do njihovog vrha.

Grupa penjača predvođenih vodičem formira se duž pješčane obale. Cijelim se usponom penjači drže za ruke formirajući prilično glasnu i veselu dugačku zmiju, pomažući jedni drugima pri usponu. Uz pauze, potrebno je oko sat i pol kako bi se uspelo do vrha.

Penjanje na slapove na rijeci Dunn

Uspon na slapove visine 55 i dužine 180 metara nije ni malo lak i brojni ljudi odustanu putem.

Uz slapove postoji nekoliko vidikovaca za one kojima je draže ostati na suhom i gledati nespretno penjanje radoznalih turista. Ulaz na slapove se naplaćuje, a obzirom na velik interes turista Dunn slapovi spadaju u najprofitabilnije pojedinačno turističko vlasništvo Jamajke.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom