Follow us:

Top

Palermo, neslužbeni glavni grad Sicilije, poznat je po odličnoj uličnoj hrani, mafiji i moru. Jedan je od najosvajanijih gradova na svijetu, zahvaljujući čemu je nastala njegova jedinstvena arhitektura i kultura. Posjetili smo ga na jedan dan za vrijeme trotjednog road tripa kamperom po južnoj Italiji i Siciliji. Idemo u obilazak Palerma.

Upozorenje: u članku se nalazi nekoliko fotografija koje bi neki ljudi mogli smatrati uznemirujućima.

Palermo u Italiji

Što posjetiti u Palermu?

Mafija i Sicilija idu ruku pod ruku od 19. stoljeća pa tako u Palermu možete posjetiti Muzej mafije. Ulaz je besplatan, a donacije koje se ostavljaju na izlazu koriste se u borbi protiv mafije. Motivi vezani uz mafiju sve se više koriste u turističke svrhe, pa su čest suvenir magnetići revolveri.

Muzej mafije u Palermu

Street food i tržnice u Palermu

Palermo ima četiri gradske tržnice. Mi smo posjetili jednu od njih, gdje se štandovi prepuni šarenog voća, povrća i ribe nižu kroz male uske ulice stare gradske jezgre.

Grad je poznat po odličnoj ponudi hrane koju kupujete na štandovima na ulicama. Ovdje svatko može naći nešto za sebe.

Tržica u Palermu

Ribarnica u Palermu

Ribarnica na tržnici

Obilazak Pelerma: koracima cara

U najstariji dio Palerma dolazite kroz trijumfalna gradska vrata, Porta Nuova.

Prva su gradska vrata na ovom mjestu izgrađena u 15. stoljeću. Senat Palerma ih je dao učiniti raskošnijima u 16. stoljeću, pedesetak godina nakon što je kroz njih prošao moćni car Karlo V. Habsbuški. On je navratio na Siciliju kada se vraćao iz novoosvojenog Tunisa. Vrata su tada nazvana Austrijska vrata, no u narodu se održalo ime Nova vrata.

Porta Nuova u Palermu

Porta Nuova u Palermu

Istočno od njih se nalaze ostaci zidina koje su u dva prstena opasavale grad.

Glavni gradski trg s katedralom

Na trgu u središtu starog grada smjestila se neobična katedrala. U 12. stoljeću je na ovom mjestu podignuta prva crkva. Današnji zanimljiv izgled je nastao na kraju 18. stoljeća, a rezultat je nadogradnji brojnim stilovima gradnje kroz vrijeme.

Obilazak Palerma

Fotografija: Sammy Williams, Pixabay

Obilazak Palerma: kraljevska palača

Palazzo dei Normanni je kraljevska palača stvorena na arapskoj palači iz 9. stoljeća. Neki od podruma i dalje imaju svodove u arapskom stilu.

Obilazak palače smo platili 12 eura po osobi.

Kraljevska palača u Palermu

Obilazak palače u Palermu

Kraljevska palača u Palermu je jedna od najstarijih kraljevskih rezidencija u Europi. Iz nje su vladali kraljevi Sicilije, a danas ovdje zasjeda gradski parlament. Građevine palače su povezane arkadama i vrtovima. Prošetali smo i kraljevskim odajama.

Parlament u Palermu

Kraljevska kočija u palači

U 12. stoljeću palači je dodana kapela Palatina, na cijelom svijetu poznata po mozaicima.

Kapela Palatina u Palermu

Ulaz u kapelu Palatinu

Kapela Palatina u Palermu

Kapela Palatina u Palermu

Jezovite Kapucinske katakombe

Ako niste osjetljivog želuca i odlučite posjetiti Kapucinske katakombe, vjerojatno ćete kao i mi u njima osjetiti čudan miks užasa i oduševljenja…

U katakombama je izloženo na stotine mumificiranih tijela ljudi, iz perioda od kraja 17. stoljeća do čak početka 20. stoljeća. Jedni leže, drugi stoje, treći vise žicom zakačeni na zidu. Neki su u tako dobro očuvanom stanju da izgledaju kao da spavaju, dok su drugi pravi kosturi obučeni po modi nekog prošlog doba.

Kapucinske katakombe u Palermu

Katakombe u Palermu

Ovaj je način sahranjivanja pokojnika u prošlosti bio statusni simbol, a tijela su ostajala “prikazana” dok god je obitelj pokojnika to plaćala. Obitelj je mogla posjećivati pokojnike i vjerovalo se da se na taj način postiže njihova besmrtnost. Izložene su i cijele obitelji s djecom.

Zapravo je najnevjerojatnije, u cijelom svijetu poznato mumificirano tijelo djevojčice Rosalite Lombardo. Rosalita je umrla od upale pluća u drugoj godini života još 1920. godine, a izgleda kao da će se svaki tren probuditi. Njeno je tijelo među zadnjima koje je primljeno u katakombe i mumificirano.

Rosalita Lombardo

Malo drugačiji, ali jednako jeziv način izlaganja mrtvih, vidjeli smo u Evori u Portugalu.

Must-visit slastičarna

Morali smo se prilično potruditi da nađemo desert koji smo htjeli probati, sicilijansku rođendansku tortu. Uspjeli smo ju naći u izvana prilično neuglednoj slastičarni iz 40-ih godina 20. stoljeća, Pasticceria Cappello, koja je smještena u blizini stare gradske jezge.

Vanjski izgled vara jer ima jako dobru ponudu tradicionalnih kolača i u njoj je uvijek gužva.

Slastičarna u Palermu

Fontana koja je doselila iz Firence

Koliko znate fontana da su preseljene iz jednog grada u drugi?

Fontana Pretoria je u 16. stoljeću doputovala u Palermo iz Firence! Preciznije, Senat Palerma ju je kupio, a prilikom selidbe je rastavljena na 644 dijela. Neki od kipova s fontane nikada nisu stigli do Palerma, dio njih je izgubljen, a dio se nalazi u raznim talijanskim muzejima. Prije postavljanja fontane moralo je biti srušeno nekoliko građevina da bi za nju bilo dovoljno mjesta!

Fontana Pretoria u Palermu

Fotografija: Crilaman, pixabay

Najveća operna kuća u Italiji

Teatro Massimo je najveća operna kuća u Italiji, a nakon pariške i bečke operne kuće treća po veličini u cijeloj Europi. Otvorena je 1897. godine.

Palermo na Siciliji je bio talijanski glavni grad kulture 2018. godine.

Operna kuća u Palermu

Fotografije: Maja i Nikola

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem