Otputujte na Porto u Porto!
Ribeira je šetalište u Portu uz sjevernu obalu rijeke Douro. Tu su se smjestili brojni, većinom riblji restorani i kafići. Sve vrvi turistima. Uz obalu su privezani drveni čamci u kojima se nekada prevozilo vino u bačvama. I danas su na njima bačve, s imenom vinarije. Na Ribeiri smo ručali, ribu naravno.
Tek smo se ovdje u potpunosti opustili i zaboravili upozorenja o opasnoj četvrti u kojoj smo ranije bili. Kiša je prestala i sve se u potpunosti promijenilo. A kako smo izašli iz uskih ulica na otvoreno zrak je postao čist i nije više bilo zagušljivo. Odjednom smo Porto vidjeli u njegovoj punoj ljepoti… Skroz euforični jer smo ovdje!
Degustacija Porta u vinariji
Nakon jela smo prešli preko Eiffellovog mosta na južnu obalu rijeke Douro kako bi pronašli neku vinariju u kojoj se može besplatno degustirati Porto.
Odmah preko puta Ribeire leže brojne male vinarije, sve imaju mogućnost degustacije vina, ali većinom uz nadoplatu. Mi smo uspjeli pronaći jednu u kojoj je degustacija besplata, i to u prekrasnom okruženju.
U vinariji sjedite na malim bačvama, stol je velika bačva, a pogled vam kroz široka otvorena vrata pada na rijeku Douro, drvene čamce i Ribeiru. Degustirali smo tri vrste Porta, i na kraju odabrali jednu za poklon samima sebi!
Nakon degustacije i kupnje Porta prošetali smo uskim ulicama južno od rijeke Douro i pronašli malu pekaru/kafić/trgovinu, kakve su česte u Portugalu. Uglavnom su to obiteljske trgovinice. Kako je bilo rano poslijepodne ova je naša bila puna starijih lokalaca na popodnevnoj kavi i kolačima.
Obilazak stadiona Estadio do Dragao
Sljedeći smo dan metroom otišli do popularnog stadiona Estadio do Dragao. Teta turistički vodič govorila je na portugalskom i engleskom. Obišli smo predsjedničku ložu, svlačionicu gostujuće momčadi, press centar i na kraju sam nogometni teren.
Jeste li probali Francesinhu?
Jedan od portugalskih specijaliteta koji trebate probati je Francesinha. Prevedeno “mala Francuskinja”.
Radi se o dva tosta između kojih se nalazi velika količina raznih vrsta mesa (u mom slučaju radilo se o teletini, kobasicama i mortadeli), sve zapečeno s puno sira i posluženo u umaku koji se kuha s vinom i pivom. Tko voli meso bit će vrlo sretan s ovim obrokom! Prava energentska bomba!
Sao Bento, glavni kolodvor u Portu
Glavni kolodvor u Portu, Sao Bento, poznat je po pločicama pod nazivom azulejos. Zidove kolodvora krasi čak 20.000 pločica! Postavljene su 1903. godine, a motivi su razne bitke i bitni događaji iz portugalske povijesti.