Follow us:

Top

Gdje otići na proslavu 13. godina braka? Mi smo troje djece ostavili kod bake i dide i zaputili se na 3 dana u Srijem, Slavoniju i Baranju. Prva postaja bila je Ilok. Krenite s nama u obilazak Iloka i saznajte što sve možete raditi u najistočnijem gradu u Hrvatskoj. I da, većina sadržaja uključuje vino! 😀

Ilok nazivaju i drugim Budimom zbog vrlo romantičnog opisa: Stari grad okružen zidinama leži na uzvisini iznad Dunava…

Pogled na Ilok i Dunavac

Status slobodnog kraljevskog grada dobio je u 15. stoljeću. A znate li da je Ilok imao čak dva zlatna doba?

Raskoš najistočnijeg grada u Hrvatskoj

Nikola Iločki, vladar Iloka iz 15. stoljeća, imao je brojne titule. Bio je hrvatsko-ugarski velikaš i pretendent na kraljevsku krunu, ban Hrvatske, Slavonije i Mačve, kao i vojvoda od Transilvanije. Ali bio je i kralj Bosne.

Obzirom da je Nikola Iločki nosio kraljevsku titulu, dao je Ilok raskošno graditi kao da je glavni grad kraljevine. Za njegove je vladavine nastupilo prvo zlatno doba grada na Dunavu.

Nikola je dao izgraditi veličanstvene zidine oko stare gradske jezgre. Bile su duge oko 1350 metara, a i danas su najveći fortifikacijski sustav u kontinentalnoj Hrvatskoj. Na zidinama je bilo 14 kula.

Unutar utvrde izgađeno je pet crkvi, samostan i veliki dvorac na dva kata.

Ilok zidine 3
Ilok zidine 2
Ilok zidine 1

Ilok pod Turcima

Dok šetate gradom vjerojatno ćete vidjeti građevine koje stilski skroz odudaraju od stare gradske jezgre. Radi se o islamskim građevinama. Možete vidjeti turbe (grob uglednog Turčina) i hamam (obredno kupalište).

Turci su u 16. stoljeću osvojili ovaj kraj. U njihovo je doba ovdje bilo čak 200 dućana, dvije vjerske i šest pučkih škola!

Znate li da je Sulejman Veličanstveni dao kod Osijeka izgraditi drveni most dug 7 kilometara???

Turbe u Iloku

Hamam u Iloku

Kako je vino drugi put pozlatilo Ilok?

Papa Inocent XI. Odescalchi krajem 17. stoljeća novčano je pomogao caru Leopoldu da oslobodi Ilok od Turaka. Car je za zahvalu papinoj kneževskoj obitelji poklonio srednjovjekovni Nikolin dvorac i veći dio Srijema.

Papini nećaci su odmah uvidjeli vinski potencijal ovog kraja. Nastupilo je drugo zlatno doba Iloka, uz jak razvoj vinogradarstva i vinarstva. Ispod dvorca je na starim Nikolinim podrumima uređen za to doba jako moderan vinski podrum.

Nadogradili su dvorac Nikole Iločkog iz 15. stoljeća. Danas je to dvorac Odescalchi u kojem je smješten Muzej grada Iloka. U muzeju možete saznati sve o bogatoj povijesti ovog kraja.

Dvorac Odescalchi u Iloku

Dvorac Odescalchi u Iloku

Obilazak Starog podruma u Iloku

Znate li da je Nikolin podrum iz 1450. godine prvi podrum u ovom dijelu Europe izgrađen u svrhu proizvodnje i čuvanja vina? Nemojte propustiti posjetiti ga kad obilazite Ilok.

Stari podrum 4
Stari podrum 3
Stari podrum 2
Stari podrum 1

U Starom podrumu možete vidjeti boce arhivskog vina iz sredine prošlog stoljeća. Za vrijeme Domovinskog rata hrvatsko je stanovništvo referendumom iseljeno iz Iloka. A što se dogodilo s vinima? Kako nam je ispričao vodič, brojna su vina za vrijeme srpske okupacije Iloka pretvorena u rakiju, a velike stare bačve su zbog neznanja oko održavanja propale ili uništene. Ali arhivska vina su uspjela ostati sačuvana.

Boce arhivskog vina su bile pohranjene u nišu u Starom podrumu, a niša je skrivena novim zidom na koji je ručno prenesena plijesan s okolnih zidova. Tako je zid postao “stari” i nitko nije shvatio da se iza njega kriju vrhunska vina.

Arhivsko vino u Starom podrumu u Iloku

Arhivsko vino u Starom podrumu u Iloku

Znate li da je Iločki traminac bio među odabranim vinima služenim na krunidbi kraljice Elizabete II. na engleskom dvoru?

Obilazak Starog podruma s vodičem platili smo 40 kn po osobi. A dobili smo jako zanimljivu priču o podrumima, degustaciju iločkog traminca i slane lepinjice. Kao i pravo osvježenje od ljetne žege!

Degustacija vina i Stari podrum u Iloku

Degustacija vina i ulaz u Stari podrum

Ilok je poseban po tome što se ovdje vinski podrumi nalaze u samom mjestu. Točnije, velik broj ulica u gradu ima bar jedan vinski podrum, odnosno mjesto gdje možete degustirati i kupiti vino. Ako ćete obilaziti manje vinske podrume, unaprijed se najavite.

Znate li na kojem hrvatskom otoku raste sorta grožđa grk od koje se stvara odlično bijelo vino?

Što jesti u Iloku?

Ilok leži na Dunavu i bogata je ponuda jela od riječne ribe. Tu su i tradicionalna jela od mesa kao čobanac, srijemska kobasica, iločki čevap i druga jela. Naravno, tu su i jela za vegetarijance, a i bogat izbor slatkih jela.

Riblja plata u Iloku

Riblja plata za dvoje

Obzirom da ste u vinskoj regiji, uz svako će vam jelo biti predloženo točno određeno vino.

Vjerujem da u Iloku čak i okorjeli pivopije bar probaju vino. 🙂

Vino u Iloku

Vidikovac kod crkve i samostana sv. Ivana Kapistrana

U starom gradu posjetite crkvu svetog Ivana Kapistrana iz 14. stoljeća.

Franjevac Ivan Kapstran je u 15. stoljeću bio poznati propovjednik, borac protiv krivovjerja i turskih ratnih pohoda. Želja mu je bila da bude sahranjen u Iloku. Možete posjetiti kapelicu u kojoj je 1456. godine bolovao i umro. Nikola Iločki je nakon njegove smrti obnovio i nadogradio franjevački samostan i crkvu.

Crkva svetog Ivana Kapistrana u Iloku

1690. godine Ivan Kapistran je proglašen svetim. Još za vrijeme njegova života počela su se događati čudesna ozdravljenja kada bi položio križ na bolesnike. Ozdravljenja su se nastavila i nakon što je umro, na njegovu grobu.

Sjednite na klupu (ili klupu ljuljačku) u dvorištu samostana. Ispod vas je Dunav, bačka ravnica i nevjerojatno zelen rukavac Dunavac između Dunava i starog grada na brežuljku.

Pogled iz Iloka na Dunavac i Dunav

Popijte kavu na obali Dunava u Iloku

U blizini samostana su stepenice koje vas kroz gustu hladovinu vode u donji dio grada. Prošetajte do zelenog Dunavca i dalje do Dunava. Na obali Dunava nalazi se šetnica, plaža i hotel Dunav s jako lijepom terasom pokraj rijeke.

Kako je ipak u ovom kraju sve u znaku vina, probajte palačinke u vinskom šatou.

Palačinka u vinskom šatou u Iloku

Palačinka u vinskom šatou

Znate li da je još prije 100 godina u Iloku bilo pristanište parobroda? Velika je šansa da ćete na Dunavu vidjeti neki ogromni tegljač.

Tegljač na Dunavu

Ilok i vino, zaljubljeni par

Na brežuljcima Fruške gore oko Iloka vinova loza se uzgaja već 2000 godina! Principovac je najpoznatiji vidikovac, no posjetite i vidikovac Vukovo (putokaz za njega je cca 500 metara od prilaza Principovcu).

Provozajte se autom po cestama kroz vinograde oko Iloka. U jednom ćete trenutku sigurno imati osjećaj da ste ni manje ni više nego u Toskani!

Uz vinograde tu su i polja suncokreta i puno prilika za dobre slike! Naša je vožnja izgledala ovako: voziš, vidiš nešto u polju, kočiš, slikaš, sve ponoviš.

Vinogradi u Srijemu

Vidikovac Vukovo kraj Iloka

Polje suncokreta u Srijemu

Dio Hrvatske oko Iloka je toliko uzak da svako malo autom dođete do nekog graničnog prijelaza sa Srbijom. Postoje čak 4 granična prijelaza. Pa u rikverc i nazad…

Obilazak Iloka: Gdje gledati zalazak sunca?

Najljepši zalazak sunca u Iloku možete pogledati kod ladanjskog imanja Principovac.

Imanje Principovac kraj Iloka

Imanje je okruženo vinogradima i pogled vam pada na cijeli Ilok i okolicu. Sunce zalazi, u zraku romantika, u ruci čaša vina…

Čaroban završetak divnog dana u Iloku.

Zalazak sunca kod Principovca

Vino u Principovcu i zalazak sunca

Sljedeća postaja: Vukovar.

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem