Follow us:

Top

Kada ste zadnji put šetali kaštelom u trenutku napada na njega? Zid je pogođen, kroz rupu u zidu naviru uskoci, a na vama je da ga obranite… Jedinstvenu priliku za ovo iskustvo imate u centralnoj Istri, u obnovljenom i napokon za javnost otvorenom kaštelu Morosini Grimani. Idemo u obilazak dvorca u Svetvinčentu!

Kaštel Morosini Grimani je najsačuvaniji mletački kaštel u Istri.

Kaštel Morosini Grimani: dvorac koji vas uvuče u prošlost

Zamislite šetnju po drvenom mostu čije grede počnu goriti. Kako vi hodate, tako drvene grede propadaju u provaliju.

Probajte maknuti djecu s ovog mjesta ako možete!

Multimedijalni centar u kaštelu u Svetvinčentu

Nema puno dvoraca u kojima možete aktivno sudjelovati u sadržajima vezanim za prošlost koja se u njemu odvijala. U kaštelu u Savičenti za javnost je otvoren multimedijalni centar u kojem kao da putujete kroz vrijeme. Na ulazu ćete dobiti narukvicu kojom aktivirate brojne sadržaje.

Ako ste žensko, možete se pretvarati da ste žena moćnog venecijanskog dužda i sjesti na svoje prijestolje. Ako ste muško postat ćete na trenutak dužd.

Prijestolje u dvorcu

Dužd i njegova žena

Možete sudjelovati u virtualnoj trci na prstenac i iskovati svoj mač.

Sve slike iz kaštela biti će vam poslane na mail.

Trka na prstenac

Trka na prstenac

Odakle dvorcu ime Morosini Grimani?

Vjeruje se da je prva utvrda na ovom mjestu sagrađena u 13. stoljeću.

Svetvinčenat (ili Savičenta) je bio feudalni posjed. 1524. godine papa donosi odluku da Svetvinčenat pripadne Pietru Morosiniju. Kaštel se tada dodatno utvrđuje, a oko njega nastaje planirano i dobro organizirano naselje.

Palača u kaštelu

Nakon smrti Pietra kaštel pripada njegovoj udovici Morosini Morosini. Kako nisu imali muških nasljednika, Morosina se morala udati u drugu plemićku talijansku obitelj, a kaštel je bio njen miraz. Novi muž postao joj je Marino Grimani koji će kasnije postati mletački dužd te će i ona biti okrunjena u Veneciji.

Kaštelom je u ime obitelji Grimani upravljao kapetan. Možete li zamisliti da je u to vrijeme glavna gospodarska grana obitelji Grimani bila eksploatacija šuma u okolici Savičente? Drvo se prevozilo do Limskog kanala pa dalje brodovima do Venecije.

Marino Grimani je dao obnoviti kaštel tri godine nakon požara 1586. godine. Požar je uništio cijeli prvi kat i sve iznad njega.

Kaštel je još jednom izgorio, krajem Drugog svjetskog rata.

Požar u dvorcu

U multimedijalnom centru gledate i slušate o povijesti kaštela

Obranite kaštel od uskoka

Kaštel je kroz povijest puno puta oštećen u ratovima te je obnavljan i nadograđivan. Upravo se ovdje nalazila austrijsko-mletačka granica i glavna funkcija kaštela je bila obrana Mletačke Republike.

Vi imate jedinstvenu priliku obraniti kaštel od uskoka koji prodiru kroz rupu u zidu. Gađate ih gumenim lopticama. Još jedno mjesto s kojeg djeca neće htjeti otići. 🙂

Napad Uskoka na dvorac u Istri

Oduševljeni branitelji dvorca

Obilazak kaštela u Svetvinčentu

Iznad ulaza u kaštel nalazi se grb kaštela i sadašnji grb Svetvinčenta, te grb obitelji Grimani.

Drvena vrata se otključavaju ogromnim starim ključem koji kao da je pobjegao iz neke priče.

Ulaz u dvorac u Savičenti

Veliko dvorište ograđeno je visokim zidinama na čija se tri ugla nalaze obrambene kule. Na četvrtom uglu je palača u kojoj je u prošlosti živio kapetan koji je u ime dužda upravljao dvorcem.

U ovoj će se palači moći organizirati vjenčanja, a mladenci mogu prespavati u raskošnoj sobi na samom vrhu palače.

Palača u kaštelu Morosini Grimani

Detalj iz sobe za mladence

Prošetajte po zidinama oko kaštela. U jednoj od kula možete proviriti u zatvor smješten ispod zemlje i pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje.

Zidine dvorca u Svetvinčentu

Jednu su kulu okupirali golubovi koji u jatu izlete kad im se približite (ili u slučaju moje djece, kad viknete u kulu).

Kula u dvorcu Grimani

U kaštelu u Savičenti možete odigrati i igru Escape Castle. Zadatak je riješiti sedam viteških iskušenja na raznim mjestima u kaštelu.

Lov na vještice u Istri

Svakog se kolovoza (u nekorona svijetu i vremenu) pokraj kaštela u Svetvinčentu odvija srednjovjekovni viteški festival.

U dvorištu kaštela možete pogledati vrlo uvjerljive i glasne predstave na kojima gledate borbe vitezova i lov na vještice. Ove predstave su toliko uvjerljive i (iz iskustva znam) nisu za manju djecu.

Vitezovi u Savičenti

Prošlogodišnja viteška atrakcija u dvorcu

U srednjem je vijeku bilo najstrože kažnjavano bilo kakvo razmišljanje i djelovanje izvan crkvenih dogmi. Brojne su žene spaljene kao vještice. Najpoznatija vještica iz Svetvinčenta je travarka Mare Radolovich. Vjerojatno je proglašena za vješticu i spaljena na lomači jer je bila u vezi s nekim iz porodice Grimani. Danas ju možete bolje upoznati u Kući vještice Mare.

Na svom putovanju kroz kaštel i vrijeme imate priliku vidjeti sebe kako gorite na lomači. I tu ćete sliku dobiti na mail.

Lomača za spaljivanje vještice

Kaštel Morosini Grimani već je stoljećima simbol Svetvinčenta i danas je nezaobilazna turistička destinacija u Istri.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom