Follow us:

Top

Kad putujete u Amsterdam pripremite se za hodanje. Puno hodanja! Za obilazak Amsterdama i laganini upijanje atmosfere ovog velikog grada šetnja uz kanale je pun pogodak! Naravno uz povremenu pauzu u kafiću da popijete Heiniken ili da probate nizozemski specijalitet haringe,

Komentar vodiča: Heiniken je izrazito loše pivo s izrazito dobrim marketingom. Skoro ga nitko od Nizozemaca ne pije pa možda bolje popijte neko belgijsko pivo.

A što se tiče haringa, one liječe sve, ako vas bilo šta boli, ako ste tužni, samo pojedite sirovu haringu i problem će nestati!

Haringe

Kanali u Amsterdamu

Kanali su napravljeni kako bi se ukrotila rijeka Amstel koja je u prošlosti stalno radila poplave i kako bi trgovački brodovi mogli ući u sam grad. Svi su kanali zaobljeni. To je u prošlosti bilo bitno jer u slučaju napada napadač ne vidi iza zavoja gdje ga vjerojatno čeka neka zasjeda.

Ako vam se dogodi da upadnete u kanal uhvatite se za bijelo uže koje ide iznad vode i pratite ga. Uže će vas dovesti do ljestvi i spasa. Jer voda je dosta nisko u kanalima i bez ljestvi nećete moći izaći.

Ako vidite nekoga da se utapa i skočite u kanal da mu pomognete, od grada ćete dobiti besplatnu večeru. Ako ga spasite…

Zanimaju li vas glavne atrakcije Nizozemske?

Kako unijeti teret, a ne oštetiti zgradu?

Većina građevina oko kanala u prošlosti su bile skladišta. Ispod krovova imaju kuke koje su korištene za skidanje i dizanje teškog tereta s broda i za unošenje tereta u skladište. Cijele su zgrade lagano nagnute prema kanalima kako bi se pri dizanju tereta spriječilo oštećenje zgrade i prozora.

Brojne su zgrade nagnute i na lijevu i desnu stranu, što je ipak posljedica slabljenja i loše izvedbe temelja, a ne nečije želje. Nazivaju ih amsterdamske pijane kuće!

“Pijane” amsterdamske kuće, nagnute bočno zbog slabljenja temelja

Obilazak Amsterdama biciklom

Najveća opasnost koja vreba oko kanala su biciklisti! Ne šalim se!

Staze za pješake su jako uske, staze za bicikle puno veće. U centru Amsterdama skoro i nema auta!

Amsterdamski biciklisti jure po stazama, ponosno vertikalno sjedeći na pravim city bike-ovima. Većinom ispred na biciklu imaju velike plastične kutije za prijenos stvari. Često voze i po dvoje djece, iza dijete stoji i drži se za vozača, naprijed sjedi u onim starinskim željeznim sjedalicama. Djeca ne nose kacige.

Zbog velikih gužvi u ovom turistima prepunom gradu često se na biciklističkoj stazi nađu i brojni turisti pješaci.

Kako nam je naš vodič Amsterdamac rekao: – Mičite se biciklistima s puta!

Kad čujete zvonjavu bicikla maknite se kako god znate. Jer biciklisti ne toleriraju pješake na svojoj stazi i ako vas udare znajte da to nije bilo slučajno. Uz to će vam i nešto opsovati.

Za obilazak Amsterdama unajmite bicikl!

Postoje brojna mjesta u gradu gdje možete unajmiti bicikl na par sati ili cijeli dan. To je prekrasan način za obilazak Amsterdama. Ali samo ako ste sigurni u poznavanje prometnih pravila jer su na brojnim mjestima u gradu ogromne gužve, a biciklisti lokalci jako brzi u svom putu od točke A do točke B.

Po gradu se nalaze brojna mjesta za parkiranje bicikala, čak i posebne garaže koje se pružaju na nekoliko katova.

Godišnje se iz amsterdamskih kanala izvuče između 12.000 i 15.000 bicikala.

Kako kaže vodič, kanali su duboki tri metra, od čega je jedan metar mulj, a drugi metar bicikli…

Koga zanima javni prijevoz u Amsterdamu, klik na link!

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom