Follow us:

Top

Sigurno je svima vama ljubiteljima istraživanja velikih svjetskih misterija, puno puta prošlo kroz glavu kako trebate otputovati u Nazcu u Peru… Jer dolina Nazca krije nevjerojatnu turističku atrakciju Perua – velike crteže na površini tla koji su uočeni tek na početku 20. stoljeća. Zašto tek onda? Jer crteži su toliko veliki da su jasno vidljivi samo iz zraka.

Linije na tlu su otkrivene dvadesetih godina 20-tog stoljeća, slučajno, prilikom leta avionom iznad tog područja. Danas agencije nude turistima letove malim avionom iznad doline Nazca.

Nazca u Peruu

Crteži pokrivaju ukupnu površinu od gotovo 500 kvadratnih kilometara!

Veliki crteži na tlu sačuvani su tisućama godina zbog stabilne i suhe klime u tom dijelu Perua. Južno od linija, arheolozi su otkrili i izgubljeni grad naroda Nazca, Cahuachi. Izgrađen je prije otprilike 2000 godina i zbog nepoznatih je razloga napušten 500 godina kasnije.

Postoji nekoliko stotina ogromnih likova na zemlji koji se razlikuju po svojoj veličini i složenosti.

Od jednostavnih crta dugih kilometrima koje se križaju i formiraju razne oblike do pravilnih geometrijskih likova. Od biljnih motiva do paukova, majmuna, guštera, kolibrića, riba pa čak i ljudskih likova.

Mislite da je Roswell super mjesto koje uvijek povezujete s pojmom izvanzemaljaca? Oni koji su putovali u Peru misle drugačije!

Linije su nastale uklanjanjem crveno-smeđeg kamenja koje pokriva Nazca pustinju. Svjetlije je tlo na taj način potpuno otkriveno i tako linije postaju jasno vidljive.

Najveći su crteži dugi skoro 300 metara!

Vjeruje se kako je crteže stvorio narod Nazca između 200. godine prije Krista i 600. godine.

Pitanje je samo kako su uspjeli stvoriti tako precizne figure bez mogućnosti da vide svoje djelo iz zraka? I zašto likovi postoje? Jesu li razlozi stvaranja crteža religiozne prirode? Možda da ih vide bogovi s neba? Ili su pravilne linije bile piste za slijetanje izvanzemaljaca? Divovska mapa drevnih astronauta? Astronomski kalendar?

U svakom slučaju, spektakularni su za vidjeti i doživjeti! Ili pokušati otkriti njihovu tajnu.

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci