Follow us:

Top

U 10 sati je pred naš hotel u Miamiju došao minibus s vodičem za Everglades nacionalni park – Gator Park. Do njega smo se vozili nekih 45 minuta, kroz Downtown i zatim kroz neku divljinu koja podsjeća na prašumu. Vodič je rekao da je nekad Florida bila samo to, divljina užasna za održavati i bilo što uzgojiti.

Usput rečeno, vodič je naravno Španjolac (većina radne snage Floride su Španjolci) i neprestano je hvalio svoj narod. Od ukupne populacije Miamija s okolicom koja čini 2 milijuna ljudi, Španjolci čine 1.2 milijuna!

Everglades je močvara u kojoj žive aligatori, morske kornjače, zmije, a po drveću odmaraju iguane.

Iguanama Florida nije prirodno stanište, ali su se s vremenom, kako su ih ljudi držali za ljubimce i kad bi porasli ih ostavljali u prirodi, malo po malo namnožili u Evergladesu!

Jurnjava airboatom po močvari

U Evergladesu su nas smjestili u airboat, to je brodić koji plovi po močvari, u njega stane 20-ak ljudi, što je taman bila naša grupica iz minibusa. Vožnju smo započeli polako kroz močvaru i pri tome snimali i slikali sve što bi se u toj vodi i malo pomaknulo. Zatim je krenula brza vožnja po močvari, to je prava atrakcija!

Imala sam osjećaj da sam u lunaparku, brodić s nama juri 50-60 na sat kroz močvaru dok voda prska po nama! Srećom, nije mi bila muka!

Hrvoje se malo razočarao i kaže: “imamo mi bolje u Hrvatskoj za pokazati!”, ali šta ćeš. Amerikanci će svaku baru prikazati kao posebnu i za to izvući novac od turista! Nema veze, bilo je lijepo otići na izlet!

Nakon vožnje je slijedio show s aligatorima i to je bilo fora za vidjeti! Voditelj je neki ludi pijanac i priča kao Popaj iz crtića. Uživio se i svima nam nosio aligatorića i još nas tjerao da ga dotaknemo, tako da mi nije bilo druge, morala sam i ja!

Na kraju smo se mogli slikati s aligatorom u rukama. Aligatoru je, naravno, bila zatvorena brnjica, ako se uopće kaže brnjica?! I Hrvoje se slikao, a kad je voditelj vidio mene kako pokušavam zaobići aligatora s metar udaljenosti potrčao je za mnom i iza mi ga stavio na vrat! Poludjela sam!

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom