Follow us:

Top

Ako planirate put u Portugal, na puno mjesta ćete pročitati kako se tamo dobro jede i pije. Osim ribe i bakalara na sto načina te odličnih portugalskih vina, ljubitelji putovanja puno pišu o slasticama i kolačima tipičnim za Portugal.

Meni je u vodiču (Rough Guide to Portugal) zapelo za oko da u svakom od opisanih gradova treba isprobati neki lokalni kolač ili slatkiš. Prošao sam kroz vodič i nakon toga zapisao plan – u kojem portugalskom gradu treba isprobati koji kolač.

Pasteis de Nata

Pasteis de Belem – lisnati kremasti kolačić

Ako putujete u Portugal, minimalno je 50% šansi da će vam prva stanica biti Lisabon (45% je Porto). Najpoznatiji desert Lisabona je Pasteis de Belem (grubo rečeno – pastejš d belem) ili Pasteis de Nata. Riječ je o lisnatom kolaču ovalnog oblika koji je ispunjen kremom od jaja i posut cimetom i šećerom u prahu. Obično se ovaj desert jede dok je vruć.

Receptura je nastala u 18. stoljeću u samostanu Sv. Jeronima koji se nalazi u četvrti Belem, a najpoznatije mjesto za kušati ovaj desert je Casa Pastéis de Belém gdje se dnevno ispeče oko 60.000 komada ove slastice.

Naravno, originalni recept se prenosi s koljena na koljeno i po njemu se radi samo u navedenoj Casi koja je uređena u tipičnom portugalskom stilu – bijele pločice s plavim crtežima. Pasteis de Nata možete kupiti u gotovo svakoj pekari ili trgovini, tamo su nešto jeftinije, od 0.60 eura.

Meni osobno je kolač ostavio dojam sličan kremšniti, ali cimet i tajni sastojci čine razliku. A i oblik im je privlačan, niti su malene niti velike pa se čine kao zgodan usputni zalogaj. Na kraju su dobile kodno ime – pituljice 🙂

Queijadinha da Sintra – muffin od sira

Sintra je zanimljiv i prekrasan gradić pokraj Lisabona kojeg još nazivaju i gradom portugalskih vladara, jer su tamo imali svoje dvorce i vile za odmor. Za vrijeme našeg putovanja preporučeno nam je da probamo quesijada da Sintra ili kraće queijadinha (grubo rečeno – kvejžadinja). Dobro, nije baš puno kraće. Riječ je o kolaču u obliku muffina, masnijeg biskvita, a glavni okus mu daje slatki svježi sir. Kao i Pasteis de Belem, kolač je dovoljne veličine da jednostavno ne možete pojesti samo jedan.

Lukavi su ti Portugalci, naprave nešto fino veličine da ne možete stati samo na jednom komadu pa uvijek imate mjesta za još jedan komad.

Ginjinha de Obidos – višnjevac kao slatkiš

Ok, možda ovo nije mjesto za Ginjinhu, ali valjda ima smisla staviti na popis slatkiša i višnjevac koji se u Obidosu poslužuje u čašicama od čokolade. Pa to je kao da kažete da Grijote nisu bombonijera.

Obidos je prekrasan srednjovjekovni gradić u Portugalu u kojem se ovaj liker od višnje poslužuje u lokalnim kafićima kao turistička atrakcija. Pazite samo na koštice. Inače, kodno ime ovog likera bilo je žinžinja ili kraće žinža.

Ovos Moles – superslatki desert samo za hrabre

Već ste mogli pročitati našu priču o Aveiru – Veneciji zapada. Vodič je spomenuo kako tamo moramo probati ovos moles (grubo izgovoreno – ovoš moleš). U prijevodu na hrvatski to bi značilo – meko kuhana jaja. A tako ovos moles i izgleda. Jesu li vam roditelji dok ste bili mali napravili desert tako što su izmutili par žumanjaka i pošećerili ih? Ovaj portugalski desert će vas podsjetiti na neka prošla vremena.

Ovos moles je jaje oblikovano pjenom od bjelanjka koje u sebi sadrži kremu od žumanjaka. Ide odlično uz slabo pošećerenu kavu, ali ako uspijete pojesti dva komada – svaka čast. Mislim da smo nas četvero podijelili dva ovosa.

Puno slatkoga u Guimarãesu

U Guimarães smo stigli rano ujutro na jednodnevni izlet te nam je prva stanica bilo mjesto gdje možemo popiti kavu i probati lokalni kolač.

Melindres (melindreš) su ukusni slatki medenjaci mekanog biskvita s dodanim bademom i odlično idu uz kavu, a okusom i izgledom podsjećaju na jako ukusnu i slatku pracnu (valjda je to pravi književni izraz) dok bi touchino do ceu bio kolačić / košarica napravljena od šećera, badema, jaja i limuna. To je ova košarica gore lijevo na slici. Namjerno sam izostavio izgovor, a onaj tko ga bude znao, častim ga pituljicom prilikom sljedećeg susreta u Guimarãesu.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom