Follow us:

Top

Kolorado, SAD. Zemlja Indijanaca.

Neko davno prošlo vrijeme…

Vjeruje se da su Indijanci na ovom području živjeli od 5. stoljeća. Muškarci su bili lovci i stočari. Žene su izrađivale posude od biljnih vlakana. Uzgajali su kukuruz i bundeve.

Živjeli su u primitivnim nastambama, jamama ispod razine tla koje su podupirali drvenim kolcima. S vremenom su se te jame preobrazile u tako zvane kive, što su velike kružne podzemne građevine s uglavnom vjerskom svrhom. Njih i danas možete pogledati na Chapin Mesi. Kive su su bile vezane s građevinama s tornjevima.

Kasnije su Indijanci naučili praviti posuđe od gline, koristili su luk i strijelu i naučili graditi velike kamene kuće. Kuće su imale brojne prostorije, tornjeve i kive.

Danas Nacionalni park Mesa Verde ili prevedeno “zeleni stol” priča priču Anasazi Indijanaca.

Ruševine prekrasnih gradova možete pogledati na dvije visoravni koje su razdvojene dubokim klancima. To su visoravan Chapin Mesa i Wetherill Mesa.

Najljepše se kuće nalaze kod Ceste ruševina i Stepenastih kuća. Izgrađene su od pečene opeke pravilnog oblika. Cijela sela od ovakvih kuća Španjolci su prozvali pueblosima. Sela su s vremenom izrasla u prave gradove. U 12. stoljeću ovi su gradovi bili krcati stanovništvom.

Mesa Verde je napuštena oko 1300. godine. Ne zna se zašto. Možda zbog dugogodišnje suše i gladi.

Gradovi su napušteni, ali ne zaboravljeni. Usmenom predajom priča je o veličanstvenim gradovima i nestaloj civilizaciji prenošena generacijama s koljena na koljeno. U 19. stoljeću iskopani su brojni ostaci indijanskih gradova diljem ovog područja..

Mesa Verde postala je Nacionalni park 1906. godine.

Palača na litici – Cliff Palace

Palača na litici iz 13. stoljeća je najveća turistička atrakcija Mesa Verde. Radi se o velikoj višekatnoj građevini čijih se 220 prostorija i 23 kive smjestila ispod ogromne stijene. U njoj je živjelo nekoliko stotina ljudi. Otkrivena je tek u 19. stoljeću!

Anasazi Indijanci su svojom prekrasnom ostavštinom zadužili cijeli svijet. Upravo su njihovi gradovi danas poznata turistička atrakcija SAD-a.

Pogledajte i berbersko selo jedinstvenih građevina, kasbaha, u Maroku!

  • Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
    Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi