Follow us:

Top

Suhi pustinjski zrak bez i malo vlage. Testiranje mogućnosti preživljenja. Jedino se čuje vjetar i pijesak koji ulijeće u napuštene kuće kroz razbijene prozore. Grad duhova. Stigli ste u Kolmanskop.

Da ste Njemac i živite na početku 20. stoljeća, postoji šansa da bi se uputili upravo u ovo mjesto u Namibijskoj pustinji. 1908. godine ovdje su nađene velike količine dijamanata. Brojni su se ljudi, vođeni željom za bogatstvom i brzom zaradom, uputili u potragu za boljim i sjajnijim životom.

Dijamanti su se tada doslovno mogli naći na samoj površini pustinjskog pijeska!

Pridošlice su oko rudnika izgradili elegantan grad Kolmanskop u stilu tadašnjih njemačkih gradova. Napravili su bolnicu, školu, kazalište, kasino pa čak i dvoranu za bal i prvi tramvaj u Africi.

Ovdje se nalazila i mesnica, pekara, trgovina namještajem, igralište za djecu i javni bazeni! Obzirom na izolaciju grada u ogromnoj pustinji, Kolmanskop je postao pravi umanjeni centar njemačke kulture.

Nakon Prvog svjetskog rata pala je cijena dijamanata na svjetskom tržištu. Sredinom 20. stoljeća zalihe dijamanata na ovom su se mjestu iscrpile i nakon četrdestak godina intenzivnog života grad je napušten 1954. godine.

Zavladala je neuništiva pustinja koja je pijeskom napunila kuće. Prizor drag brojnim fotografima koji slikanjem ovog mjesta pokazuju nesavladivu snagu prirode.

Ako želite u Kolmanskop, kupite dozvolu

Danas je Kolmanskop najpoznatiji namibijski grad duhova. Smješten je u zaštićenoj zoni dijamanata, za ulazak u koju je potrebno kupiti dozvolu. 15 kilometara je udaljen od lučkog grada Luderitza. U putničkim agencijama u Luderitzu moguće je kupiti potrebne dozvole.

Šetnjom Kolmanskopom teško možete dobiti dojam bogatog života koja je u njemu bujao prošlog stoljeća. Među pješčanim dinama možete posjetiti muzej koji priča priču ovoga kraja. Grad duhova neobično je odredište mnogih radoznalih turista.

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci