Follow us:

Top

Cijela prošla godina protekla je u znaku borbe za očuvanje okoliša, a glavni simbol te borbe je djevojčica Greta Thunberg.

S obzirom da zagovara očuvanje okolišta na svim razinama, održivost, korištenje recikliranih materijala i ne vozi se avionom, poteže se pitanje koliko je zapravo to utjecalo na sam trend putovanja.

Mi sami unutar svog doma i oko njega možemo pomoći očuvanju okoliša tako da recikliramo, štedimo i pazimo na potrošnju energije. Smanjivanje korištenja automobila smanjuje razinu CO2. Ako ćemo putovati u 2020. isto možemo raditi i na putu. Vjerujte, nije tako komplicirano kako se čini.

Istraživanja su pokazala da postajemo sve osvješteniji, a samim time i sve bliži mirnijem i jednostavnijem načinu putovanja.

Ono nam omogućuje putovanje bez stresa, u skladu s prirodom, ali i bliži odnos s lokalnim stanovništvom, te konzumiranje lokalne i domaće hrane.

Putovat ćemo više, ali i jednostavnije.

U 2020. bit će popularne manje, nešto neistraženije destinacije, ali i one koje su bliže našem stalnom mjestu prebivališta. Time štedimo novac, ne putujemo avionom, koristimo automobil ili javna prijevozna sredstva, a svi avanturisti će doći na svoje! Naime, predviđa se i trend putovanja na biciklima.

Ekoturizam

Ljudi će se sve više okretati hotelima koji nude ekološka rješenja, vodu od kišnice, smještaju koji se nalazi u prirodi. Prednost će imati oni koji podupiru lokalne proizvođače i ne koriste plastični pribor.

Znamo koliko je plastika velik problem i da se nažalost nalazi baš svugdje. Broj ovakvih eko smještaja već je tijekom protekle godine krenuo rasti. Ove će se godine još više povećati, kako ponuda, tako i potražnja.

Također, manje ćemo sve dokumentirati na društvenim mrežama, a malo više se okrenuti sebi, iskustvu i doživljaju koje se događa sad.

Upijat ćemo novu destinaciju, sve njene okuse, mirise i družiti se s lokalcima puno više. Neka nam ova istraživanja i smjernice pomognu da na putu pronađemo sebe i da se uvijek i samo sebi vraćamo. 🙂

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem