Follow us:

Top

Zamislite da ste dio elitnog kruga aristokracije koja živi na dvoru. 17. je stoljeće. Vaš je dvorac u gradu Isfahan u Iranu.

Treba vam privatna džamija za potrebe dvora te ju napravite bez minareta, i nešto manju od javnih džamija. Glavna vrata džamije uvijek su zatvorena, s naoružanim čuvarima ispred. A kako bi žene iz harema ostale skrivene od pogleda javnosti naravno da ćete napraviti podzemni tunel ispod trga. On vodi od palače do džamije.

Dobro došli u džamiju Masjed-e Sheikh Lotf-ollah (Sheikh Lotfollah Mosque), pravo remek djelo perzijske arhitekture!

Podzemnim tunelom do džamije

Džamija se smjestila na trgu Naghsh-e-Jahan, koji je jedan od najvećih trgova na svijetu. Dug je čak 500 i širok 160 metara! Oko ovog velikog trga iz 17. stoljeća smjestile su se neke od glavnih znamenitosti Isfahana (Esfahana). Uz još nekoliko džamija, na trgu se nalazi i već spomenuta palača, Ali Qapu, koja je podzemnim hodnikom vezana s džamijom.

Tek je nekoliko stoljeća nakon izgradnje džamija otvorena javnosti.

Najljepša kupola u Iranu

Za kupolu džamije kažu da je najsavršenija kupola u Iranu! Zbog nje se često džamiju naziva džamija-kupola.

Na podu ispod kupole nalazi se naslikani paun čiji rep čine zrake sunca koje prolaze kroz rupu na sredini kupole. Ovaj prekrasan prizor možete vidjeti ako stojite na ulazu u džamiju i gledate u središte kupole.

Džamiju karakteriziraju i besprijekorni mozaici.

Grad Isfahan u Iranu

Grad Isfahan jedan je od najstarijih iranskih gradova, smješten 414 kilometara južno od Teherana. Isfahan je stariji od 2.500 godina i jedno je vrijeme bio glavni grad Perzije. U to je vrijeme Isfahan procvjetao i doživio vrhunac, a u njemu je živjelo čak milijun ljudi.

Perzijanci su smatrali da je onaj tko vidi Isfahan vidio pola svijeta! 🙂

Isfahan je i danas prepun starih vrtova, aromatičnih tržnica, lijepih mostova i šarmantnih građevina prekrivenih plavim pločicama. U ovom ćete gradu naći brojne filigrane i možete kupiti lijep nakit od srebra. Jedno je od poznatijih turističkih odredišta Irana.

Ako ste se nakupovali srebra u Isfahanu i baš vam treba nakita od bakra, pravac Sarajevo!

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem