Follow us:

Top

Je li vam ikada palo na pamet da skupljate okolo kamenje i onda od njega nešto izgradite? Palaču na primjer?

Idealna palača poštara Chevala dokaz je da svatko može ostvariti svoj san, uz nešto truda, volje, vremena i strasti. Kako se drugačije može objasniti činjenica da je poštar, bez prethodnih arhitektonskih ili građevinskih vještina, vlastitim rukama, kamen po kamen, sagradio svoju idealnu palaču?

Le Palais ideal

Ovaj se neobični čovjek nakon jednog običnog događaja odlučio na nemogući pothvat. Poštar Ferdinand svojim je rukama, bez pomoći drugih ljudi, u periodu od 1879. do 1912. godine sagradio prekrasnu palaču, Le Palais idéal.

Trebalo mu je 10.000 dana, 93.000 sati ili 33 godine kako bi izgradio ovo čudo arhitekture, spomenik njegove vlastite tvrdoglavosti i upornosti.

Ferdinand je palaču počeo graditi nakon što se za vrijeme raznošenja pošte spotaknuo na kamen koji ga je inspirirao neobičnim oblikom. Sljedeće je 33 godine prilikom raznošenja pošte skupljao kamenje, nosio ga kući i koristio u gradnji.

Palaču je gradio noću pod svjetlošću uljne lampe. I stvorio građevinu koja je kombinacija hinduističkog hrama, švicarske planinske kolibe, srednjovjekovnog dvorca i arapske džamije.

Njegova želja bila je da u sklopu palače bude njegova vlastita grobnica, no nije uspio dobiti potrebne dozvole za taj pothvat, koji je u Francuskoj ilegalan. Zadnjih je osam godina života proveo gradeći si mauzolej na groblju u Hauterivesu, u kojem je i sahranjen 1924. godine.

Svojim nemogućim pothvatom postao je inspiracija umjetnicima svoga i kasnijih vremena. Između ostalih nadahnuo je Pabla Picassa, Andre Bretona i mnoge druge.

Poštar Ferdinand je ovjekovječen na poštanskoj markici, a njegova je palača proglašena za francuski kulturni spomenik.

Idealna je palača smještena u gradiću Hauterivesu u jugoistočnoj Francuskoj u čijem je i vlasništvu.

Neobična građevina koja objedinjuje brojne stilove danas je kao pravo remek djelo arhitekture poznata u cijelom svijetu. Popularna je francuska turistička atrakcija.

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem