Follow us:

Top

Kako je divno kad prerano skrenete s glavne ceste! Imate priliku otkriti predivnu prirodu i idiličan krajolik, naći mala sela, upijati ljepote brdovitog istarskog kraja. U Hum, najmanji grad na svijetu, dovela nas je upravo takva cestica.

Prateći putokaze prerano smo skrenuli s glavne ceste nakon što smo prošli Lupoglav. Da smo išli dalje put bi nas doveo do Aleje Glagoljaša, najpoznatije ceste za prići Humu.

Prema legendi, Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne. Od preostalog kamenja su izgradili Hum.

Hum, najmanji grad na svijetu

U Humu ulazite u neko drugo vrijeme.

Puno je tu napuštenih kamenih kuća koje su u jako lošem stanju. Ali tu su i prekrasne stare kuće u kojima cvijeće doslovno curi s prozora. Ispred kuća se mačke izležavaju na suncem ugrijanim kamenim klupama. Sve je prepuno s ljubavlju izloženih starih predmeta koji se sada više ne koriste.

Prolaz kroz gradsku palaču gdje se nalaze brojni kameni natpisi na glagoljici

U mjestu se nalazi nekoliko suvenirnica u kojima dominiraju razni predmeti ukrašeni glagoljicom. Upravo je Hum, uz Roč, središte glagoljaštva još od 9. stoljeća.

Znate li da se u Humu glagoljica koristila do početka 20. stoljeća?

Stara gradska vrata u Humu

Možete kupiti i razne proizvode s tartufima, domaćim medom, razna maslinova ulja, domaća vina, a naravno i bisku.

Biska je tradicionalna istarska rakija rađena od ljekovitog bilja koja navodno ima afrodizijačka svojstva. I navodno snizuje krvni tlak.

Recept je star oko 2000 godina i potječe iz doba Kelta koji su tada živjeli u Istri. A netko je nekada taj recept zapisao u glagoljici te se i danas biska radi po izvornom receptu.

Izlet u Hum

Hum smo posjetili na jednodnevnom izletu u ljeto 2019. godine. Taj je dan u njemu bilo dosta stranaca koji su došli organizirano autobusima.

Zanimljivost samog gradića Huma je da je on cijeli još od XI. stoljeća do danas ostao unutar srednjovjekovnih zidina. Zidine zatvaraju površinu pravokutnog oblika dugu stotinjak i široku nešto manje od 40 metara. Izvan zidina se jako malo gradilo.

Hum u Istri

Hum je kroz vrijeme više puta stradao u raznim pljačkaškim i ratnim pohodima, dijelovi gradića bili su srušeni ili oštećeni te kasnije obnavljani. Obzirom da je Hum smješten na vrhu brijega sa starih se zidina pruža prekrasan pogled na okolicu.

Ako ste gladni tu je tradicionalna istarska konoba gdje ćete nakon što probate bisku uživati u tradicionalnim istarskim jelima.

U povratku smo prošli već spomenutom Alejom Glagoljaša. Radi se o cesti koja povezuje Hum i Roč, u kojoj se nalazi 11 spomenika posvećenih glagoljici.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom