Follow us:

Top

Znate li da u najvećoj drvenoj građevini na svijetu možete vidjeti najveću statuu Bude? I da je ova građevina u 8. stoljeću bila čak 30% veća?! Vodimo vas u veličanstveni hram Todaiji u Japanu.

Hram Todaiji u gradu Nara

U prekrasnom velikom parku u kojem žive jeleni nalazi se jedan od najpoznatijih japanskih hramova.

Drveni kompleks hrama Todaiji puno je puta u prošlosti oštećen požarima i potresima. Današnji kompleks datira iz 17. stoljeća, a iz 8. stoljeća ostala su sačuvana vrata Tegai na zapadnom zidu i jedno unutarnje svetište. Potresi su uništili i dvije 100 metara visoke pagode. One su u vrijeme svoje izgradnje bile najviše građevine na svijetu.

Glavna građevina hrama (Daibutsuden) najveća je drvena građevina na svijetu.

Potporni stupovi u ovoj građevini na dnu imaju rupe, veličine Budine nosnice. Popularno je vjerovanje da će svatko tko se uspije provući kroz jednu od ovih rupa, doživjeti prosvijećenje u sljedećoj reinkarnaciji.

Najstarije blago hrama je brončana lampa koja potječe iz hrama iz 8. stoljeća. Možete ju vidjeti ispred Daibutsudena na dnu stuba.

Najveći Buda u Japanu

U središtu hrama nalazi se ogromna brončana statua Bude i to je najveća statua Bude u Japanu.

Legenda kaže da je u njenoj izgradnji sudjelovalo oko 2,600.000 ljudi! Činjenica je da je izgradnja ovog Bude jako opteretila proračun Japana i skoro prouzrokovala bankrot države! Statua je visoka 15 metara i teška 400 tona. Zapetljana frizura Bude napravljena je od 966 brončanih kugli!

Veliki Buda (Nara Daibutsu) svečano je predstavljen svijetu 752. godine, uz veliku proslavu. Prisutni su bili japanski car (koji je i naručio izgradnju hrama), njegova obitelj, na stotine budističkih svećenika i predstavnici mnogih država. Veliki je Buda više puta bio oštećen, osobito u potresima. Današnja je statua iz 1692. godine.

Odakle budizam u Japanu?

Budizam je svoje uporište u Japanu stekao kad su ga budistički svećenici iz korejske kraljevine Paekche predstavili japanskom dvoru. Ubrzo nakon toga budizam je stekao brojne sljedbenike, posebno među utjecajnim osobama i aristokracijom.

Car Temmu je 685. godine naredio da svaka obitelj u svojoj kući mora imati budistički oltar. Njegov je nasljednik, princ Shomu naredio da svaka provincija mora imati svoj budistički hram. 743. godine naredio je izgradnju centralnog nacionalnog budističkog hrama. Kao rezultat, 752. godine nastao je prekrasan kompleks hrama Todaiji.

U vrijeme gradnje hrama Todaiji, grad Nara je bio glavni grad Japana. Hram je služio kao centralni budistički hram u Japanu. Nakon nekih tridesetak godina postao je vrlo moćan, stoga je glavni grad premješten u Nagaoku kako bi se smanjio utjecaj hrama na državne poslove.

Grad Nara udaljen je 35 minuta vlakom od Kyota. Prekrasni hram Todaiji možete obići uz pratnju vodiča na engleskom jeziku. Danas je u hramu Todaiji smještena škola Kegon Budizma.

Ovo je bila najveća drvena građevina na svijetu. A gdje se nalazi najveća građevina na svijetu od blata?

  • Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
    Zanimljivosti o Plitvičkim jezerima: sve što trebate znati
  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi
    Oaza Huacachina: divljajte buggyem po najvišim dinama u Južnoj Americi