Follow us:

Top

U državi Mali, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, smjestila se najveća građevina na svijetu napravljena od blata. Danas je džamija u gradu Djennéu jedan od simbola Afrike.

Blato je osjetljivo na vjetar, kišu, promjenu temperature i vlažnosti zraka. Stoga je svake godine nužno održavanje ove građevine. Tada je u gradu Djennéu velika proslava i festival oko džamije.

U nadogradnji i popravcima sudjeluju svi. Dječaci se igraju u blatu, mijese ga i tako pripremaju za gradnju. Žene i djevojke su zadužene za donošenje vode za gradnju i za piće. Cijeli se grad uključi u radove!

Džamija od blata je turistička atrakcija

Džamija od blata (Great Mosque of Djenné) izgrađena je u sudanskom stilu s vidljivim islamskim utjecajem.

Po mišljenju brojnih arhitekata ova je građevina pravo remek djelo i potpuna prezentacija ovog zanimljivog stila gradnje. Iz zidina izlaze drveni kolci koji uz dekorativnu svrhu ojačavaju i učvrščuju blatnu konstrukciju i olakšavaju godišnje održavanje blatnih zidina.

Prekrasna džamija leži na poplavnom području rijeke Bani. Prva džamija na ovom je mjestu sagrađena u 13. stoljeću. Današnja je blatna džamija stara oko 100 godina. Ispred nje se smjestila velika vanjska tržnica, šarena i egzotična i uz džamiju je obavezno mjesto za posjetiti prilikom putovanja u Mali!

Mali je država u razvoju i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Unatoč siromaštvu nudi neke od najvećih turističkih atrakcija u cijeloj zapadnoj Africi. Saznajte više o ovoj jedinstvenoj građevini.

  • Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
    Istražujemo: Najveći kipovi na svijetu
  • Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
    Kaštel u Momjanu: dozvolite Istri da vas iznenadi!
  • Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom
    Utvrda Šarengrad: istražite starog čuvara nad Dunavom