Follow us:

Top

U državi Mali, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, smjestila se najveća građevina na svijetu napravljena od blata. Danas je džamija u gradu Djennéu jedan od simbola Afrike.

Blato je osjetljivo na vjetar, kišu, promjenu temperature i vlažnosti zraka. Stoga je svake godine nužno održavanje ove građevine. Tada je u gradu Djennéu velika proslava i festival oko džamije.

U nadogradnji i popravcima sudjeluju svi. Dječaci se igraju u blatu mijeseći ga, i tako ga pripremaju za gradnju. Žene i djevojke su zadužene za donošenje vode za gradnju i za piće. Cijeli se grad uključi u radove!

Džamija od blata je turistička atrakcija

Džamija od blata (Great Mosque of Djenné) izgrađena je u sudanskom stilu s vidljivim islamskim utjecajem.

Po mišljenju brojnih arhitekata ova je građevina pravo remek djelo i potpuna prezentacija ovog zanimljivog stila gradnje. Iz zidina izlaze drveni kolci koji uz dekorativnu svrhu ojačavaju i učvrščuju blatnu konstrukciju i olakšavaju godišnje održavanje blatnih zidina.

Prekrasna džamija leži na poplavnom području rijeke Bani. Prva džamija na ovom je mjestu sagrađena u 13. stoljeću. Današnja je blatna džamija stara oko 100 godina. Ispred nje se smjestila velika vanjska tržnica, šarena i egzotična i uz džamiju je obavezno mjesto za posjetiti prilikom putovanja u Mali!

Mali je država u razvoju i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Unatoč siromaštvu nudi neke od najvećih turističkih atrakcija u cijeloj zapadnoj Africi.

  • Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
    Izlet s djecom: Avantura zvana Lonjsko polje
  • 10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
    10 glavnih atrakcija za turiste u Bruxellesu
  • Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci
    Turističke atrakcije Islanda - Savršen trio: pivo, društvo i kupanje u termalnoj rijeci