Follow us:

Top

Želite li posjetiti najveću tvrđavu u Indiji? U tom slučaju morate se uputiti u plavi grad Jodhpur.

Tvrđava Mehrangarh smjestila se na vrhu 122 metra visokog i prilično strmog brda. Do tvrđave iz grada Jodhpura vodi šarmantna zavojita cestica. Zidine tvrđave visoke su 36 i široke čak 21 metar, a da bi došli do same tvrđave morate proći kroz sedam gradskih vrata! Najstariji dijelovi datiraju iz 15. stoljeća.

Skrivene i dobro zaštićene iza ovih impresivnih zidina, smjestile su se brojne palače i prostrana dvorišta, bogato dekorirane neprocjenjivim ornamentima.

U kompleksu tvrđave Mehrangarh smjestio se i jedan od najbolje opremljenih muzeja u Indiji, u kojem ćete moći dobro upoznati povijest ovoga kraja i cijele Indije.

Sukob s pustinjakom

Za izgradnju ove veličanstvene tvrđave i novog glavnog grada odlučio se Rao Jodha, 15. vladar klana Rathore.

Brdo na kojem je odlučio graditi tvrđavu bilo je poznato po imenu Planina ptica. Na brdu je tada živio pustinjak Cheeria Nathji, zvan i Gospodar ptica. I danas je ova tvrđava dom tisućama ptica, osobito jastrebima, koji su i svete ptice Rathorea.

Uznemireni je pustinjak nezadovoljan odlukom o gradnji tvrđave bacio na osvajače kletvu. Osudio ih je na budućnost u kojoj će stanovnici tvrđave patiti zbog nestašice vode.

Kako bi Jodha udobrovoljio bogove, pustinjaku je izgradio kuću i hram u blizini pećine u kojoj je pustinjak meditirao. Danas su pećina i hram glavno odredište turista koji posjećuju tvrđavu Mehrangarh. I sada se svako jutro u hram donosi svježe cvijeće kako bi se udobrovoljilo pustinjaka!

Kako bi Jodha učinio ovo mjesto još pogodnijim, u temelje dvorca uzidan je živ čovjek, Rajiya Bambi, kojem je obećano kako će klan Rathore vječno brinuti za njegovu obitelj. I dan danas njegova ponosna obitelj ima vrlo poseban odnos s maharadžom!

Grad Jodhpur

Popularno odredište brojnih turista koji putuju u Indiju upravo je grad Jodhpur. U Jodhpuru su se smjestile mnoge palače, tvrđave i hramovi.

Šarmantni grad nazivaju i Sunčani grad, jer ga veći dio godine obasjava sunce. Drugi mu je naziv Plavi grad zbog plavih kuća smještenih oko tvrđave Mehrangarh.

Tvrđava u plavom gradu Jodhpuru nikada nije osvojena. Uz jak osjećaj divljenja u njoj ćete moći osjetiti i duh klana Rathore, čija je svaka pobjeda, avantura i hrabri čin zapisan u kamenu od kojeg je tvrđava sagrađena.

Povijest ove tvrđave nećete moći pojmiti čitajući knjige. Potrebno je posjetiti mjesto na kojem je povijest ovog kraja stvarana!

  • Obilazak Dvigrada: idemo u potragu za gusarskim blagom
    Obilazak Dvigrada: idemo u potragu za gusarskim blagom
  • Čarobna polja lavande u Istri
    Čarobna polja lavande u Istri
  • Izlet na Zarečki krov: piknik na krovu špilje
    Izlet na Zarečki krov: piknik na krovu špilje