Follow us:

Top

Španjolska je prepuna iznenađenja! Krije brojne spomenike i neprocjenjivu ostavštinu Rimljana i Maura, srednjovjekovne dvorce, bijela sela skrivena u brdima Andaluzije. Tu su i brojni mali gradovi bogate povijesti, slabije poznati široj javnosti. Uz svima poznate velike gradove pune života kao što su Barcelona, Madrid i mnogi drugi.

Ovaj put ispričat ćemo priču o gradu Cuenci. Cuenca se proteže preko strmog grebena čije padine silaze u duboki kanjon dvije rijeke.

Najpoznatija turistička atrakcija Cuence su viseće kuće, Las Casas Colgadas, iz 15. stoljeća.

Viseće kuće izgrađene su na samom rubu strme litice i čine Cuencu najdojmljivijim španjolskim gradom. Mnogih od ovih kuća, koje su u prošlosti bile brojne, danas više nema, ali one koje i danas stoje u odličnom su stanju. Drveni balkoni kuća kao da lebde nad dubokim kanjonom rijeke.

Danas se u jednoj od kuća nalazi Muzej španjolske apstraktne umjetnosti (jedan od najboljih muzeja te vrste u Španjolskoj), dok je u drugoj smješten restoran.

Što posjetiti u Cuenci?

Najbolji panoramski pogled na viseće kuće imat ćete s mosta Puente de San Pablo. Ovaj most iz 16. stoljeća povezuje stari dio grada sa samostanom svetog Pavla (Monasterio San Pablo), prelazeći preko rijeke Huecar.

Na glavnom gradskom trgu (Plaza Mayor) nalazi se gradska vijećnica i gotička katedrala koja je izgrađena na prethodnoj džamiji. Katedrala je dugo građena i uz gotičke posjeduje i renesansne i barokne elemente. Najstariji dijelovi datiraju iz 12. i 13. stoljeća.

Katedrala u Cuenci

Najstarija građevina u Cuenci je ruševna maurska tvrđava iz 8. stoljeća, El Castillo. Mauri su naime prvi uvidjeli stratešku prednost tvrđave na velikoj uzvisini. Nakon toga nije dugo trebalo da se oko tvrđave stvori naselje. Tvrđava je bila dom inkvizicije u 16. stoljeću, a uništili su ju francuski vojnici u 19. stoljeću, za vrijeme Španjolskog rata za neovisnost.

Možete pogledati i toranj Mangana za kojeg je i danas nejasno tko ga je i kada sagradio. Toranj je bio prilično oštećen nakon udara groma u 18. stoljeću, kao i u Španjolskom ratu. Obnovljen je tek 1926. godine, a svakih 15 minuta iz tornja odzvanja zvono.

Kako doći do Cuence?

Cuenca se smjestila između Madrida i Valencije i dojmljiv je primjer srednjovjekovnog grada. Grad je podijeljen na dva odvojena naselja. Ispod grebena razvija se u ravnici novi, moderni grad. Popularno je vikend odredište iz Madrida, a moguće je grad obići i u obliku jednodnevnog izleta.

Do Cuence se iz Madrida najbrže dođe vlakom, za 50 minuta. Vožnja autobusom traje nešto duže, oko dva i pol sata.

Šetnja uskim kamenim srednjovjekovnim ulicama i iznenadno otkriće brojnih prekrasnih vidikovaca nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Samo jedno ne zaboravite, fotoaparat.

  • Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
    Vampir iz Istre: posjetili smo njegovo selo
  • Colonia del Sacramento: raj za fotografe
    Colonia del Sacramento: raj za fotografe
  • Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem
    Izlet u Pečuh, grad s profesionalnim hrvatskim kazalištem